Amd fx 8320 Niepokojąco wysoka temperatura

Program Amd OverDrive pokzauje mi że przy Frequency 1400 MHz temperatura nieobciążonego procesora skacze z 50 do 62 oC . Testy w programie OCCT przy obciążonym procesorze temperatura po 5min osiąga około 80 stopni(w spoczynku 37),  Taktowanie MHz w tym czasie 3500-3700. Chłodzenie procesora to Fera 2 HE1224, płyta główna MSI 970A-G43. Proszę o podpowiedzi, w czym może tkwić problem. 

Przyczyny:

• źle nałożona pasta na CPU

• źle założone chłodzenie

• zła cyrkulacja powietrza w obudowie

• uszkodzony czujnik CPU lub programy pokazują bzdety, sprawdź temperaturę w biosie, program Core Temp, a najlepiej pomiar termometrem cyfrowym z sondą bezpośrednio na CPU i chłodzeniu.

• za wysokie OC i za wysokie napięcie Vcore.

Edit:

I te CPU, to grzałki i mocno się grzeją, tak więc z OC ostrożnie.

Sprawdź temperatury np. programem Open Hardware Monitor. Jeśli to nowy procesor dopiero kupiony to, o ile pasta rozprowadzona poprawnie, trzeba poczekać parę dni aż się wygrzeje, będzie ciut lepiej.

No więc tak, oc nie robiłem, wszystko jest tak jak było fabrycznie ustawione, procesor mam z 2-3 dni, cyrkulacja powietrza wydaje mi się bardzo dobra, mam obudowe strike x, może nie jest to najwyższa półka, ale naprawdę w porównaniu do tego co miałem wcześnie robi duże wrażenie, co do źle nałożonego chłodzenia, to za bardzo nie wiem jak by miało to wyglądać, zamontowałem je po prostu i dokręciłem, jednocześnie 1 i 2 stronę, nie że najpierw jedna do oporu a później druga. Co do pomiarów, z tego co wiem core temp pokazuje tem. poszczególnych rdzeni, nie samego proca, tutaj mam uwaga od 6 do 29 oC. Pomiary temperatury proca sprawdzałem programami : CPUID HWMonitor, SIW,SpeedFan,AMD OverDrive,Core Temp, i na koniec w OCCT, często się różniły co mnie również zdziwiło. Dobra jeszcze na koniec, czym dla mojego proca w OCCT jest TMPIN1 ? Może ja źle odczytuje, ktoś mi podpowiada że na płytach MSI czasami występują błędy pomiarowe, i zamiast proca jest to mostek, co by w sumie nie było takie naciągane, bo w OCCT przy 80 stopniach TMPIN1 taktowanie nadal utrzymywało się na poziomie 3500-3700, a tego co wiem po nagrzaniu proca powinno maleć. 

Rzeczywiście czasem trudno odgadnąć co sie do czego w tych odczytach odnosi, czasem trzeba doświadczalnie pokombinować np. zmniejszasz obroty wentylatora i odczytujesz gdzie są zmiany.

Pod obciążeniem mostek może się grzać bardziej od CPU zwłaszcza, że ma chłodzenie bierne a VRMy wcale (na tej płycie).

Do tej płyty jest dodane oprogramowanie m.in. MSI Control Center i Click Bios. Masz je zainstalowane? Jeśli tak uruchom CC i u góry po prawej kliknij przejście w Click Bios. Wejdziesz do biosu bez wychodzenia z systemu. W oknie u góry będziesz maiał temperaturę CPU w stopniach C i F. Jakie wartości podaje?

W biosie też sprawdzałem(45), chodzi o to że jeżeli jest błąd pomiarowy, to i w biosie będzie pokazywało temperaturę mostka jako CPU, przynajmniej tak mi się wydaje. AMD OverDrive przy odpaleniu bf3, zegary przyśpieszają do 3700MHz, temperatura spada z 62 na 40, ja już naprawdę nie wiem ocb. 

W takim razie pozostaje spróbować pomierzyć jakimś czujnikiem zenętrznym. Niektóre mierniki wielofunkcyjne dla elektroników mają kabelek z termoparami do pomiaru temperatur. Można spróbować też jakimś laserowym. Z termoparami trzeba bardzo UWAŻAĆ gdzie się je wtyka bo łatwo można sobie zrobić zwarcie gdzieś w sprzęcie. Temperatura będzie się też trochę różnić jeśli mierzysz gdzieś na radiatorze. Ale FXa to ja bym nie odpalał ze zdjętym radiatorem :slight_smile: Teoretycznie powinno się uruchomić zabezpieczenie ale po co kusić los :slight_smile: