Program Amd OverDrive pokzauje mi że przy Frequency 1400 MHz temperatura nieobciążonego procesora skacze z 50 do 62 oC . Testy w programie OCCT przy obciążonym procesorze temperatura po 5min osiąga około 80 stopni(w spoczynku 37), Taktowanie MHz w tym czasie 3500-3700. Chłodzenie procesora to Fera 2 HE1224, płyta główna MSI 970A-G43. Proszę o podpowiedzi, w czym może tkwić problem.
Przyczyny:
-
źle nałożona pasta na CPU
-
źle założone chłodzenie
-
zła cyrkulacja powietrza w obudowie
-
uszkodzony czujnik CPU lub programy pokazują bzdety, sprawdź temperaturę w biosie, program Core Temp, a najlepiej pomiar termometrem cyfrowym z sondą bezpośrednio na CPU i chłodzeniu.
-
za wysokie OC i za wysokie napięcie Vcore.
Edit:
I te CPU, to grzałki i mocno się grzeją, tak więc z OC ostrożnie.
Sprawdź temperatury np. programem Open Hardware Monitor. Jeśli to nowy procesor dopiero kupiony to, o ile pasta rozprowadzona poprawnie, trzeba poczekać parę dni aż się wygrzeje, będzie ciut lepiej.
No więc tak, oc nie robiłem, wszystko jest tak jak było fabrycznie ustawione, procesor mam z 2-3 dni, cyrkulacja powietrza wydaje mi się bardzo dobra, mam obudowe strike x, może nie jest to najwyższa półka, ale naprawdę w porównaniu do tego co miałem wcześnie robi duże wrażenie, co do źle nałożonego chłodzenia, to za bardzo nie wiem jak by miało to wyglądać, zamontowałem je po prostu i dokręciłem, jednocześnie 1 i 2 stronę, nie że najpierw jedna do oporu a później druga. Co do pomiarów, z tego co wiem core temp pokazuje tem. poszczególnych rdzeni, nie samego proca, tutaj mam uwaga od 6 do 29 oC. Pomiary temperatury proca sprawdzałem programami : CPUID HWMonitor, SIW,SpeedFan,AMD OverDrive,Core Temp, i na koniec w OCCT, często się różniły co mnie również zdziwiło. Dobra jeszcze na koniec, czym dla mojego proca w OCCT jest TMPIN1 ? Może ja źle odczytuje, ktoś mi podpowiada że na płytach MSI czasami występują błędy pomiarowe, i zamiast proca jest to mostek, co by w sumie nie było takie naciągane, bo w OCCT przy 80 stopniach TMPIN1 taktowanie nadal utrzymywało się na poziomie 3500-3700, a tego co wiem po nagrzaniu proca powinno maleć.
Rzeczywiście czasem trudno odgadnąć co sie do czego w tych odczytach odnosi, czasem trzeba doświadczalnie pokombinować np. zmniejszasz obroty wentylatora i odczytujesz gdzie są zmiany.
Pod obciążeniem mostek może się grzać bardziej od CPU zwłaszcza, że ma chłodzenie bierne a VRMy wcale (na tej płycie).
Do tej płyty jest dodane oprogramowanie m.in. MSI Control Center i Click Bios. Masz je zainstalowane? Jeśli tak uruchom CC i u góry po prawej kliknij przejście w Click Bios. Wejdziesz do biosu bez wychodzenia z systemu. W oknie u góry będziesz maiał temperaturę CPU w stopniach C i F. Jakie wartości podaje?
W biosie też sprawdzałem(45), chodzi o to że jeżeli jest błąd pomiarowy, to i w biosie będzie pokazywało temperaturę mostka jako CPU, przynajmniej tak mi się wydaje. AMD OverDrive przy odpaleniu bf3, zegary przyśpieszają do 3700MHz, temperatura spada z 62 na 40, ja już naprawdę nie wiem ocb.
W takim razie pozostaje spróbować pomierzyć jakimś czujnikiem zenętrznym. Niektóre mierniki wielofunkcyjne dla elektroników mają kabelek z termoparami do pomiaru temperatur. Można spróbować też jakimś laserowym. Z termoparami trzeba bardzo UWAŻAĆ gdzie się je wtyka bo łatwo można sobie zrobić zwarcie gdzieś w sprzęcie. Temperatura będzie się też trochę różnić jeśli mierzysz gdzieś na radiatorze. Ale FXa to ja bym nie odpalał ze zdjętym radiatorem Teoretycznie powinno się uruchomić zabezpieczenie ale po co kusić los