AMD Phenom 9950 AM2+

Następny heretyk… Co wy macie do Phenomów. Nawet kręcony E5200 nie jest szybszy od mojego Phenoma, litości. Wyniki z Everesta E5200 kręconego do 3366 i mojego nie kręconego Phenoma

Przestańcie wciskać ludziom Intele. Pobawcie się koligacją i zapłaczcie, bo w tej materii Intele wymiękają na całego.

I jak słusznie zauważył autor wątku, on nie pytał jaki procesor ma kupić, tylko jaką kupić płyte, ale już przekupki się rzuciły! Wstyd [-X

Weź Everesta 4.50 i pokaż które testy wygrywasz? :slight_smile:

Darth Rex i Phenom <— nie róbcie offtopiku jak jakieś neo kidy, tylko załóżcie osobny temat…

testy z Everest’a, nie no kolejny żart :x

po pierwsze mówiłem o podkręconym do 4GhZ i wyżej, E5200 bierze mniej prądu, na pewno ma większe możliwości OC(ten procek został zrobiony pod OC) i w grach wygrywa na pewno z twoim Phenom’em

czytanie ze zrozumieniem się kłania, napisałem E5200 do gier a Q9300 do programów wykorzystujących 4-rdzeni, koligacji itd.

Ogólnie porównuję na benchit.pl, na razie tego modelu tam nie ma. Na jakiej podstawie twierdzisz, że testy z Everesta nie są nic warte? Zapodaj inne, chętnie sprawdze.

Do 4 to go możesz podkręcić z chłodzeniem wodnym, chciałbym go porównać z grami, które obsługują 4 rdzenie, bo nawet takich co obsługują 2 jest ciągle niewiele.

Właśnie, tylko co ma do tego Q9300? Koligacja nawet na AMD x2 działa lepiej.

Nie przesadzaj. Wkurza mnie jak to na siłę wciska się procesory Intela i najgorsze jest to, że nie robią tego sami posiadacze takich procesorów, ani nawet ci co mają Phenomy, tylko zgożkniali właściciele AMD X2.

Poza tym napisałem:

Masakrować to aż może nie masakruje, ale w tej samej lidze, podczas gdy w użytku domowym takt w takt phenomy są słabsze… bywa… jeśli amd chce się przebić przez marketing oraz reputację intela(lol ;)) i wyrwać mu ze 40% rynku to musi stworzyć procesor pod każdym kątem lepszy od konkurenta, tak jak to było w przypadku A64 i X2 na dość długo przed pojawieniem się c2d.

…a nawet za czasów Athlona XP i trzeba powiedzieć, że taki stan rzeczy trwał i trwał lata świetlne.

No może troszkę przesadziłem, ale na Opteronach składa się większość profesjonalnych komputerów.

Darth ReX daruj sobie takie teksty jeszcze raz i będzie nagroda :evil:

nie rozwalaj mnie, do 4GhZ na chłodzeniu wodnym? :x

właśnie widać że nie masz pojęcia o OC i mało wiesz na temat E5200 :expressionless:

na 4GhZ to ten procek by poszedł na Karakorum (nie wiem czy nie na BOX’ie), zrozum, ten procek ma mnożnik x12.5, czyli jest potrzebne niskie FSB aby osiągnąć 4GhZ, a i temp. byłyby niskie, bo Vcore byłby nadal domyślny

Nie bawię się w OC :slight_smile: Czytałem, że ktoś podkręcał do tyle na chłodzeniu wodnym właśnie tego proca, chyba nawet to ale nie daje głowy, chyba jeszcze coś.

Zastanowiłeś się nad dalszą częścią cytowanego teksu? :wink:

ten procek jeśli ktos trafi n niezłą sztukę to na 4GhZ pójdzie na deafult vcore z np. Karakorum, ponad 4ghZ trzeba już się bawić z napięciami itd.

ale na wydajnym chłodzeniu wodnym to chyba na 5GhZ by poszedł :smiley:

no 2-rdzenie już są wykorzystywane w bardzo wielu grach, ale za to 4-rdzenie w kilku, więc jak już wcześniej mówiłem, do gier E5200 na 4GhZ a do obróbki grafiki, video i programów wykorzystujących 4-rdzenie Q9300(lub wyższy model) :wink:

19692211 , pytał o płytę! Polecam Gigabyte GA-MA790GP-DS4H

http://www.gigabyte.pl/products/mb/spec … 4h_10.html

Zbudowana na nowoczesnym chipsecie AMD790GX, z obsługą Hybrid Fire (szybka zintegrowana grafika z własną pamięcią + dowolny radek w PCI-E = całkiem przyzwoita wydajność). Jak ktoś jest maniakiem to zawsze może skorzystać ze standardowego CrossFire. Miałem ten sam problem co Ty. Dłuuugo wybierałem płytę i kupiłem właśnie ten model.

W tym teście Phenom 9850 BE został podkręcony do 3927 MHz

http://pccentre.pl/article/show/ASUS_M3 … e/id=17117

Tyle że Hybrid CrossFire nie chodzi z dowolnym Radeonem tylko z Radeonami z serii 2400 i 3400.

O tym nie wiedziałem :slight_smile:

Z tym def Vcore i 4GHz to przesadziłeś chłopie, poza tym dobra sztuka trafia się raz na tysiące egzemplarzy, jak na nią trafisz masz duuuużo szczęścia.

Tutaj też się nie zgodzę, bo temperatura procesora nie zależy tylko od FSB a raczej od napięcia i zegara z jakim pracuje CPU. Poza tym to, że ma mnożnik 12,5 nie znaczy, że musi osiągnąć od razu monstrualne częstotliwości. Mniejsze jest tylko prawdopodobieństwo trafienia na FSB walla.

Coś ogólnie mam ostatnio wrażenie, że na tym forum wszyscy nauczyli się polecać jedno i to samo. Jak mobo- MSI P45, jak procesor- e5200, jak dysk- Samsung F1. Gdy ktokolwiek zaproponuje coś innego w momencie pojawia się jeden pod drugim 5 postów mówiących, że to jest “beee i do d***, weź bez zastanowienia to co polecamy”. Gdy komuś się zwaliło mobo na AM2, bez wahania poleci się mu zmianę platformy bo Intel jest lepszy (AVE Intel). Był bym w stanie zrozumieć gdyby faktycznie ktoś miał szeroką styczność ze sprzętem i mógł z własnego doświadczenia stwierdzić, że coś sprawuje się źle czy dobrze, natomiast w większości są to tylko opinie zasłyszane i nie poparte nawet żadnymi testami.

A żeby z posta nie wyszedł kompletny oftop, do czego chcesz wykorzystywać swój komputer? Jeżeli rendering grafiki to pomysł z phenomem jest jak najbardziej uzasadniony, jeżeli gry i aplikacje nie wykorzystujące 4 rdzeni wtedy jakiś 2-rdzeniowy intel.

Kiepskie przykłady podałeś bo to faktycznie najlepsze wybory w swoich klasach i nie tylko. Chociaż co do F1 320gb’owego to chyba zaprzestano jego produkcji, pare dni temu towarzyszyłem znajomemu przy zamawianiu części i te f1’ki znikły z ofert dostawców. 1 talerzowych wd 320gb też ze świecą szukać można było. Jak zapytałem o seagate’y na 250gb talerzach to gość mi powiedział że ostatnio tylko na zamówienie sprowadzają bo 9 na 10 sprzedanych niedawno 500’tek wróciło na serwis… cóż, pozostał samsung t166 i wd3200aaks…

Trochę źle zrozumiałeś moją wypowiedź. Zdaję sobie sprawę, że są to dobre wybory ale na litość boską, nie jedyne dobre. Chodzi mi o to, że niestety w większości wypowiadają się osoby, które nie potrafią wymienić żadnego innego modelu chociaż by im przystawić pistolet do skroni :stuck_out_tongue:

Całkowicie się z tym zgadzam. Kilka dni temu założyłem podobny temat “jaka płyta pod phenoma”. Zamiast konkretnej pomocy przeczytałem, że AMD jest do dupy. Lepiej samemu przejrzeć oferty producentów płyt, porównać ceny bez łaski pseudo fachowców.

Bo prawda jest taka, że AMD w tej chwili jest naprawdę gorsze.

W AM3 pewnie sytuacja znacząco się poprawi, ale nie teraz.