AMD Phenom 9950 AM2+

Mam zamiar kupić tego procka ( AMD Phenom 9950 AM2+ ) , tylko niewiem jaką płytę główną wybrać (cena do 500 zł) tak żebym miał możliwość podłączenia crossfire . Proszę o pomoc :lol:

jeszcze niczego nie kupiłeś?

to dobrze, gdybyś kupił tego Phenoma to byś zrobił ogromny błąd :wink:

za 500zł to weź MSI P45 Neo3-FR i do tego E5200 i kręć E5200 na co najmniej 3.5GhZ i wyjdziesz na tym o wiele lepiej w gach :wink:

ale niestety ta płyta nie obsługuje Crossfire, jeśli chcesz CF’a to musisz kupić MSi P45 Neo2-FR która kosztuje około 360zł :wink:

a ty uważasz inaczej, ze jedynym dobrym wyborem w tej chwili to Intel? :stuck_out_tongue:

Przecież to normalne, że Intel będzie wydajniejszy. Ten procesor kosztuję ~690zł a jego wydajność jest na poziomie Q6600 (czyt. starucha) :smiley: No proszę cie…

Wiem nie mogłem się powstrzymać z tym tekstem :hahaha:

Ogólnie to tak z Procków to tylko intel.

Ale kart graficznych to do 250 zł AMD

a 0d 450 zł też AMD raczej AMD skupiło się teraz na grafikach.

za 242zł masz GF’a 8800GS 384MB, który jest jednak lepszy od HD3650 :wink:

a co do procków to zobaczymy co pokaże w nowych prockach (konkurent i7)

AMD Phenom 9950 AM2+ w agito kosztuie 555 zł

I płyty główne pod AM2+ są lepsze… jeśli będzie korzystać z 4 rdzeni to jak najbardziej phenom jest lepszym rozwiązaniem jeśli chodzi o współczynnik cena/wydajność…

A co do płyty głównej to oczywiście MSI K9A2 Platinum, za 391zł w agito można ją dostać. Do obliczeń naukowych była w stanie pracować z czterema gf’ami 9800gx2 bijąc przy przetwarzaniu danych z tomografów superkomputer (oczywiście nie było do tego potrzebne sli którego ta karta nie ma, tylko odpowiednio rozstawione 4 sloty pcie 16x)

http://www.agito.pl/socket_940_am2/msi_ … 26488.html

Za zaosczędzone pieniądze możesz się zaopatrzyć w odpowiednie chłodzenie dla tego nieźle grzejącego się procesora (to wciąż nie poziom pentium 4 i nadodatek ten drugi miał 1 rdzeń a nie 4… mimo to ludzie mają żal do phenoma niewiedzieć czemu :] ).

Daruj sobie

3650 to następca 2600XT, konkurentem tych kart jest 8600GT.

Co do tematu to bierz Quada 6600 (choć nie wiem po co 4 rdzenie, chyba dla samego posiadania) lub Pentiuma E 5200/C2D E8400 i MSI P45 Neo2 i starczy na lepszy zasilacz OCZ 500 rev2, Corsair VX 450/550.

To nie zmienia faktu, że jest to wyrzucenie pieniędzy w błoto.

To już jest rasizm markowy :stuck_out_tongue: Intele bez oc zwykle nie są lepsze od konkurencyjnych procesorów amd, właśnie w tej chwili. Warto o tym pamiętać.

Ale jesteście dziwni !!

chodzi tylko o to że jeśli komp ma być do gier, to wszyscy wiedzą co wybrać - E5200, ale jeśli chodiz o grafikę i aplikacje wykorzystujące 4-rdzenie to wtedy Q9300, jest lepszy od Phenom’a bo ma technologie 45nm, pobiera mniej prądu (Phenom 130W, a Q9300 95W), bardziej podatny na OC :wink:

więc jak chcesz do gier to E5200 i MSI P45 Neo2-FR jak do aplikacji wykorzystujących 4-rdzenie to Q9300 i również MSI P45 Neo2-FR, i nie jestem żadnym FANBOY’em tylko Intel teraz produkuje lepsze procki (nie mowię o superkomputerach, bo tam Phenomy mają większa moc obliczeniową)

To są TDP nie pobór prądu.

Dodatkowo warto pamiętać że TDP u intela i amd to nie to samo, mimo iż być powinno.

Moim zdaniem czy by Athlony(phenomy) kręciły się tak samo jak Intele to i tak nic by to nie dało wszyscy by nadal polecali C2D czy serię E 2xx, 5xx , 7xx

zgadza sie…

przynajmniej na tym vortalu…

Ja niewiem czy wy nie czytaliście pierwszego postu tego wątku, ale ja tylko prosiłem o propozycje płyty głównej do konkretnego proca, no i żeby była z C/F czyli pracowała z dwoma Radkami w dual , mnie nie interesują w ogóle intele , ich fenomenalne osiągi i wyniki wydajnościowe, ja konkretnie się zapytałem :idea:

"Mam zamiar kupić tego procka ( AMD Phenom 9950 AM2+ ) , tylko niewiem jaką płytę główną wybrać (cena do 500 zł) tak żebym miał możliwość podłączenia crossfire . Proszę o pomoc " :frowning:

Już konkretnie odpowiedziałem. MSI K9A2 Platinum, za niecałe 400zł w agito jest. Można połączyć do 4 radeonów z 2slotowymi chłodzeniami w cf na tej płycie.

ewentualnie coś takiego http://www.ceneo.pl/972287 lub http://www.ceneo.pl/958158