Ahaaa… Dodam że niedługo AMD wypuszcza nowe procki Phenom II na jądrze “Zosma”. I krążą plotki że będzie możliwość odblokowania 5 i 6 rdzenia! ;D A to już w ogóle byłby totalny wypas! ;D 4 w cenie 6 Oczywiście wiadomo że nie każdemu się uda, ale nawet gdyby się plotki potwierdziły, to było by na prawdę bardzo fajnie
Przed ostatnim kliknięciem “zamów” upewnij się co do złożonego zestawu.
… i najlepiej podaj nam go tutaj
Pozdrawiam i udanych zakupów życzę !
a jaki zasilacz kolego dobrałeś ?
Po dogłębnym zastanowieniu, złożyłem w myślach taki zestaw:
AMD Phenom II X4 955 Black Edit /3.2GHz, 125W, BOX, AM3/ 565 zł
Płyta główna:Gigabyte 770TA-UD3 /AMD 770, DDR3 1333/ 359 zł
Pamięć RAM:GoodRam 4GB (2x2GB) 1333MHz CL9 350 zł
Dysk twardy:Samsung 320GB 7200rpm 16MB cache SATA-II F1 159 zł
Karta graficzna:Asus Radeon HD5750 1024MB DDR5 /128bit/ 2xDVI/HDMI/DP 535 zł
Nagrywarka DVD:LG GH22LS50 SATA SecurDisc LightScribe (black)110 zł
Obudowa:TakeMe Aramis (bez zasilacza) 90 zł
Zasilacz:Chieftec 550W [GPS-550AB-A] 259 zł
Cena: ok. 2480 zł
Źródło: ESC.PL
I Tu pytania:
1)Czy ten zestaw jest poprawnie złożony?
2)Czy ta karta graficzna jest dobra to tego zestawu ? (na droższą mnie nie stać) jeśli nie to proszę podać jaką najlepszą do tego zestawu można dać w podobnej cenie
3)Czy ta płyta główna jest ok ? czy może lepiej zmienić na: GA MA770T-UD3P 299zł
4)Czy zasilacz jest wystarczajaco dobry i mocny do tego zestawu ? Jesli nie to jaki najlepiej nabyć w podobnej cenie?
W takim razie jaka najlepsza pod ten zestaw ?
Ps. Dzięki za zasiłkę - napewno taką zakupię.
MA770T-UD3P
Ale sa też nowsze płyty i na dodatek z interfejsami SATA3 i USB 3.0 - nie warto w nie inwestować ?
Jeszcze jest mało urządzeń z tymi złączami, jeśli ma Ci komputer długo służyć to możesz ją wsiąść.
Właśnie komputer ma mi długo służyć nie prędko planuje modernizację- dlatego się zastanawiam czy brać sprawdzona płytę UD3P czy może tę najnowszą z USB3 I SATA 3?
Bo, tak sobie myślę, że prędzej czy później ten standard wejdzie i przydałoby się już mieć taki interfejs- dobrze rozumuję ?
Ps. Co z karta graficzna czy jest dobrze dobrana ? czy może coś innego ? jeśli tak to zaproponujcie !
Ja się skromnie domyślam, że przy popularyzacji USB3 i SATA3 powstaną też kontrolery, które pozwolą na ich obsługę ludziom bez takich wejść/wyjść na płycie głównej. Tylko kto wie jak szybko ta popularyzacja będzie szła Więc prywatnie wnioskowałbym, że nie ma co podnosić z tej okazji kosztów płyty głównej.
Do tego zestawu polecam wspomnianego Gigusia UD3P za 299zł jak i zasilacz OCZ SXS 500W. Resztę pieniędzy polecam dołożyć do Gainward GTX260 GoldenSample. Karta jest zauważalnie wydajniejsza, ale nie posiada najnowszych standardów - myślę, że lepiej zda egzamin.
Pozdrawiam!
Co do karty graficznej, to przejrzyj sobie testy: http://pclab.pl/art38839.html http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=5599 GTS250 z normalnymi zegarami (jest wiele wersji z zaniżonymi, trzeba uważać) jest dość dobrą alternatywą.
Gigabyte 770TA-UD3 jest dobrą płytą, można śmiało brać. SATA III to w sumie naciągany standard (dopiero obecne dyski HDD zaczynają przekraczać możliwości transferu danych SATA I) tym bardziej że ograniczony jest przez szynę PCI-E x1, ale już w przypadku USB3, różnica prędkości i możliwości wykorzystania są już znaczne i osobiście myślę, że ten standard gwałtownie wejdzie na rynek. Także nad SATA III nie ma co debatować (tym bardziej, że urządzenia będą kompatybilne wstecz), ale USB3 to już standard godny zauważenia.
Co do zasilacza, to najlepszy wybór w rozsądnej cenie, to be-quiet! Pure Power L7 530W albo OCZ ModXStream Pro 500W - porządne, mocne, ciche, sprawne, dobre okablowanie, tanie.
A nie lepiej jest kupić tańszą, wspomnianą alternatywę - Gigabytet 770TA-UD3P za 299zł, zasilacz OCZ StealthXStream 500W za 230zł, który również jest tańszy i mieć za to znacząco wydajniejszego GTXa 260 GoldenSample?
Co do płyty to zgoda, płacić 60zł więcej (jeżeli mówimy o Esc) to przesada, ale w takim wypadku myślę, że dorzucenie 6zł do Gigabyte 770T-USB3 jest godne rozważenia (sekcja zasilania zdecydowanie słabsza, ale dalej dobra, no ale za to posiada USB3, chociaż o przyszłości tego standardu możemy tylko spekulować).
Natomiast do OCZ SXS nie jestem do końca przekonany, dorzuciłbym jednak kasę do wspomnianych wcześniej zasilaczy (można kupić nawet w innym sklepie, bo akurat w Esc drogie są).
Co do przyszłości usb3 można być pewnym z 2 ważnych powodów:
-usb jest najbardziej popularnym interfejsem dla peryferiów wszelkich komputerów już od wielu lat.
-usb 2.0 ma faktycznie niewystarczającą przepustowość do wielu zastosowań już dzisiaj (zewnętrzne dyski twarde).
Ciężko jest tylko przewidzieć jak szybko nastąpi jego popularyzacja na masową skalę… ale wg mnie można spokojnie założyć że usb3 stanie się standardem jak tylko w intel i amd zaimplementują je w swoich mostkach południowych… czyli jest to kwestia góra 2 lat.
Co do przyszłości sata3… Najszybsze obecnie dyski twarde mają problem z nasyceniem interfejsu sata1, sata2 jest w stanie być wąskim gardłem dopiero dla potężnych macierzy złożonych z superszybkich ssd. Dodatkowo obecne pierwsze kontrolery sata3… głównie mam na myśli marvella, nie są tak samo wydajne przy obsłudze obecnych urządzeń co np ichr 10…
Z tego wniosek jest jasny, nawet jeśli planujemy macierz np z dwóch ssd i do tego macierz z kilku dysków twardych… interfejs sata 2 i tak jest w zupełności wystarczający…
Zgadzam się ze spostrzeżeniami Mariosti*, chociaż jestem bardziej optymistyczny w stosunku do USB3, myślę że to góra 1rok.