Zdaję sobie sprawę, że takie problemy pojawiają się na tym forum często, ale nie mogę sobie poradzić z przegrzewającym się procesorem i wolę zapytać niż wymieniać każdą część po kolei i tracić pieniądze.
Sprawa wygląda tak: temperatura procesora idle waha się od 28 do 34 stopni, więc jest poprawnie, lecz kiedy włączę jakąkolwiek grę temperatura wzrasta z prędkością światła do 70 - 75 i gry zaczynają się po prostu zacinać. Zrobiłem przed chwilą szybki test, startując od temperatury 30 stopni włączyłem film, dosłownie w 5 sekund temperatura skoczyła do 45 stopni. Może tak powinno być, tego niestety nie wiem. Wymieniłem pastę na procesorze raz, nie pomogło. Drugi raz, również nic. Wydaje mi się, że tutaj błędu nie popełniłem.
Mam zasilacz 500W Modecom Feel III (to może być powód?), grafika Radeon 5830. Z ciekawostek to jakiś czas temu zaczął szwankować ram, kość usytuowana bliżej do procesora, wyciągnąłem, komputer zaczął hulać, ale nadal procesor szaleje z temperaturami.
Z góry dziękuję za pomoc, będę dozgonnie wdzięczny za każdą podpowiedź.
Tak, czyszczone; arctic silver ceramique 2; brak dodatkowych wentylatorów, buda otwarta; co to obrotów, nie mam pojęcia. Podpowiedz mi, to od razu sprawdzę. Z góry dzięki.
Chciałbym, żeby tak było, ale niestety po włączeniu np. Wieśka 2, jestem w stanie pograć jakieś 5 minut i gra się zawiesza, w battlefieldzie z kolei gram np. 5 minut, jest okej, po tym czasie framerate spada do 1 klatki na minutę ;), i po powiedzmy 30 sekundach znowu jestem w stanie pograć kilka minut i sytuacja się powtarza.
I jeszcze jedna sprawa, na płycie głównej (asus m2n68-am se2) mam obok siebie dwa wtyki, jeden cztero, drugi trzypinowy. Przy jednym jest napisane cpu_fan, przy drugim cha_fan. cpu_fan jest czteropinowy, wlot z wentylatora zalmana trzypinowy, mimo to wpiąłem go to tego czterpinowego idąc tropem podpisu cpu_fan. Do czego służy to drugie wejście?
Jeśli autor wątku ma włączoną opcję Cool’n’Quiet, to napięcie, jak i mnożnik, same będą się zmieniały w zależności od zapotrzebowania na moc procesora. Poza tym domyślam się, że autor wcześniej nie borykał się z tym problemem. Sam zresztą tego doświadczam…
O ile mnie pamięć nie zawodzi, to Cool’n"Quiet jest domyślnie włączone. Więc jeśli autor nie zmieniał nic w ustawieniach BIOS-u, lub nie wyłączał C’n’Q przy pomocy AMD OverDrive, to powinno być aktywne. Poza tym 1,4 V to nie jest za dużo dla tego procesora. O ile wiem, dopuszczalne jest 1,55 V, więc moim zdaniem nie należy tu upatrywać problemu.
W porządku, jaką masz resztę sprzętu? Jaka to jest obudowa? Cha_fan to wentylator obudowy. Więc wszystko dobrze podpiąłeś. Gdzie trzymasz komputer? Wnętrze biurka?
Cool and quiet włączone. Pasta sto procent dobrze nałożona, z tym nigdy nie miałem problemu. Buda obok biurka, dość daleko, nic nie blokuje przepływu powietrza, a co do niej samej, to nic specjalnego, bez dodatkowych wentylatorów. A powiedzcie mi, drodzy forumowicze, czy wielkość budy ma duże znaczenie? Bo jest stosunkowo mała, nie ma gdzie palca włożyć tak naprawdę.
Co do całego zestawu:
Zasilacz 500W Modecom Feel
Płyta Asus M2N68-AM SE2
Procesor Phenom II x4 955
Radeon 5830
Dwa dyski, jeden razem 750GB
Czy może to wynikać z przeciążenia zasilacza? Albo, kolejna zagwozdka, z płyty głównej? Ten Asus niby obsługuje ten procesor, ale podczas włączania komputera, na ekranie startowym pojawia się komunikat, że coś jest nie tak (wybaczcie, ale nie pamiętam dokładnie jak brzmiał, bo wyłączyłem w biosie) i prosi o aktualizację biosu, czego nie mogę zrobić, bo niestety nie pojawiły się nowe wersje.