ale gdzie mam to zmienic ??
Windows. Ustawienia.
No właśnie tu.
Zrób performance test passmarkiem i zobaczymy, czy procek ma wydajność odpowiednią i “taką ma urodę”, czy jest głębiej problem.
zaraz zrobie test
sprawdz czy koszyk od procka się nie rozleciał, czy chłodzenie nie odstaje od procka, miałem takie same objawy na am3 x840
Dobrze, czyli potwierdziliśmy, że masz wynik “z kosmosu”, bo 800 a 2500 jest różnicą.
Przychodzi mi jeszcze kilka pomysłów, ale: 1. Twoja płyta obsługuje 125 W procki? 2. Ktos “przekręcił” tego Phenoma. Warto by na innej płycie go spróbować.
Z ciekawosci BIOS też pokazuje 800?
Już o to pytałem. BIOS podobno pokazuje prawidłowo. Podobnie jak “informacje systemowe” Windows.
@bosterium jaką masz wersję BIOS? Czy oprócz “cpu multiplier” i “cpu frequency” zmieniałeś jeszcze jakieś ustawienia? Dlatego sugerowałem reset BIOS, bo może coś nakopałeś robiąc OC.
I pytanie pomocnicze: czy w systemie masz zainstalowane oprogramowanie od ASUSa - jeśli tak, to jakie? Czy w procesach systemowych masz uruchomiony FourEngine.exe?
cpu frequency tylko zmieniłem na 212 z 200 cpu multiplier ustawiłem na auto bios wersja 2601 z tego co pamiętam od ASUSA mam tylko sterowniki do płyty gównej i nic więcej a jeśli pytasz o ten program FourEngine.exe patrzyłem teraz i nie jest uruchomiony jeśli chcesz bardzo wiedzieć jaką mam wersje biosa to zaraz podam