Wiem ze problem był poruszany milion razy ale może ktoś mnie w końcu oświeci.
Pierwszy procesor to AMD Athlon II X2 250 (Socket AM3) wszystko rewelacja temperatury od 24C do 40C podczas gry (Hitman Absolution, GTAIV itp.)
W końcu przyszedł czas na zmiany i wymieniłem procesor na AMD Phenom X6 i zaczął się cyrk – na starcie 50C a podczas uruchamiania gry 76C i automatyczne wyłącznie komputera.
Wymieniłem X6 na X4 i ta sama sytuacja.
Obecnie znowu zamontowany jest Athlon bo nie mam ochoty się denerwować
Pytanie, chłodzenie masz od Athlona? Bo zrobiłem taką samą zamianę, phenom na stockowym chłodzeniu athlona i temperatury podobne jak u Ciebie, zmniejszyłem nieco taktowanie i obniżyłem napięcie i na chwile obecną 50 stopni mam w stresie, jak przyjdzie nowe chłodzenie to przywrócę mu ustawienia fabryczne, póki co zostaje jak jest co by go nie spalić.
A możesz po prostu sprawdzić podczas włączania komputera jaką masz wersję biosu (tak jak tutaj: http://www.asus.com/support/Article/563/), bo z tego co napisałeś to nie mogę się połapać.
Podaj tez jaki masz dokładnie ten procesor X4.
Gdyby ci się udało to zrób też test OCCT. Jak się procesor będzie grzał za bardzo to przerwij. Wrzuć na jakiś hosting wyniki (interesują mnie napięcia jakie będą w czasie testu).
Patrząc okiem fizyka - jeśli prawie radiator jest zimny podczas testów, a temperatura sięga 89 stopni to jak dla mnie źle zamontowane chłodzenie, albo jakieś uszkodzenie procesora/ lub IHS procesora. Coś musi źle oddawać ciepło. Ktoś jest innego zdania?
Nie wiem za co odpowiada Vin8 (niech wypowie się ktoś lepiej obeznany), ale zasilacz nie trzyma normy na napięciu 3.3V. U Ciebie jest wartość 3.76V, a norma ATX to 3.14V do 3.47V. Należałoby to zweryfikować miernikiem, bo test z programu może być przekłamany.
okej, składam broń. dzieki za odpowiedzi. tak czy owak miałem w planach całkowitą zmiane kompa wiec zaczne odo obudowy, zasilacza i porzadnego radiatora