AMD Radeon HD 7700 drobny problem z wentylatorem na karcie graficznej

• Karta graficzna AMD Radeon HD 7700 1GB.

• Wentylator na karcie graficznej włącza się przy scrolowaniu strony.

Przeglądając internet, bądź oglądając film, słuchając muzyki (głównie praca na pulpicie) wentylator na karcie graficznej nigdy nie włączał się. Włączał się dopiero pod obciążeniem - gry. Dziś zauważyłem, że nawet będąc na pulpicie, wentylator na karcie graficznej potrafi załączyć się na chwilę i po chwili wyłącza się.
Myślałem że jest to kwestia wadliwego sterownika / aktualizacji (była zainstalowana najnowsza wersja sterownika - Adrenalin 2019 Edition 19.1.1), więc zainstalowałem starszą wersję sterownika, ale problem dalej występuje.
Macie jakieś pomysły?

OK. Dziwna sprawa. Scrolując stronę w przeglądarce internetowej, wentylator załącza się. Jeśli gwałtownie scroluję stronę, wentylator działa cały czas do czasu, aż przestanę scrolować.

Nawet jeśli scroluję stronę z klawiatury, to dzieje się to samo co na myszce.

Specyfikacja karty graficznej https://www.morele.net/karta-graficzna-xfx-radeon-hd7770-core-edition-1gb-ddr5-128bit-dvi-hdmi-mdp-box-fx-777a-znf4-454752/

1 polubienie

Sory za pytanie, ale próbowałeś czyścić kiedyś komputer? :stuck_out_tongue_closed_eyes:

Jasne że tak, zakurzony nie jest, potraktowalem go nawet sprężonym powietrzem :stuck_out_tongue:

Demontowałeś całe chłodzenie przy tym czy nie? A kompa ogólnie całego rozumiem, że też? :slight_smile:

Chłodzenie na karcie graficznej? Nigdy, nie wiem Nawet jak zabrać się za to. Kompa całego nie demontowałem.

Chyba udało mi się ogarnąć sytuację.
Rozebrałem kartę graficzną, łącznie z wentylatorem. Karta graficzna nie była zakurzona. Złożyłem kartę w całość, odkurzyłem przewody do karty graficznej i jak na razie wentylator nie załącza się.

Wentylator załącza się dalej, lecz nie tak często już jak wcześniej.

To nie wszystko! Należało przy okazji wymontować z karty radiator wraz wentylatorem, oczyścić starą pastę i nałożyć nową.

Tylko że pasty (termoprzewodzącej) nie mam w domu, będę musiał kupić.

Także problem nie do końca rozwiązany.

Może zamiast szukać magicznej przyczyny, włącz jakiś monitor sprzętu i sprawdź jak wyglądają temperatury podczas pojawiania się problemu?

Sprawdziłem to jakiś czas temu programem HWMonitor. Wszystkie temperatury są jak najbardziej ok, łącznie z kartą graficzną.