Witam
Popsuł mi się procesor AMD Ryzen 9 3900X od nowości (kupiłem zepsuty) - ile czasu powinna trwać reklamacja . Zaproponowana mi procesor 3800x lub zwrot kasy . Ale wole poczekać na nowego Ryzen 9 3900X
O ile nic się nie zmieniło, to miesiąc.
Zerknij do karty gwarancyjnej. W takim np. X-komie jest to 21 dni roboczych - od dnia zgłoszenia usterki. Zastrzegają sobie jednocześnie, że termin może się przedłużyć.
Oddałem do tej firmy cały komputer kupiłem procesor ,płytę główna, ddr4 .
A gwarancja mi się przedłuża o te dni co jest u nich mój komputer,czyli o zakupione procesor ,płytę główna, ddr4 ???. Właśnie kupione w X-kom
21 dni roboczych od daty otrzymania sprzętu w serwisie.
Ustawa z dnia 30 maja 2014 r. o prawach konsumenta (Dz.U. 2014. 827)
Art. 7a. 1. Jeżeli przepisy odrębne nie stanowią inaczej, przedsiębiorca jest obowiązany udzielić odpowiedzi na reklamację konsumenta w terminie 30 dni od dnia jej otrzymania.
2. Jeżeli przedsiębiorca nie udzielił odpowiedzi na reklamację w terminie, o którym mowa w ust. 1, uważa się, że uznał reklamację.
3. Odpowiedź na reklamację przedsiębiorca przekazuje konsumentowi na papierze lub innym trwałym nośniku.
Z tym, że jeśli w zgłoszeniu reklamacyjnym skonkretyzowałeś swoje żądania, to już przedsiębiorca ma tylko 14 dni na odpowiedź.
Kodeks cywilny
Art. 561[5] Jeżeli kupujący będący konsumentem zażądał wymiany rzeczy lub usunięcia wady albo złożył oświadczenie o obniżeniu ceny, określając kwotę, o którą cena ma być obniżona, a sprzedawca nie ustosunkował się do tego żądania w terminie czternastu dni, uważa się, że żądanie to uznał za uzasadnione.
Kwestia jeszcze czy reklamowałeś produkt z tytułu rękojmi czy gwarancji producenta. Tutaj omówienie przez UOKiK:
Serwis stwierdziła że procesor jest zepsuty . To powiedziałem że będę czekał na nowy
(kontakt był telefonicznie ). Serwis stwierdził że nawet do miesiąca będę czekał albo nawet dłużej .
Dziwi mnie to że taka firma jak x-kom duża firma nie wie ile będę czekał.A co jak wcale nie dostane i tylko mnie zbywają.I po miesiącu powiedzą, że nie ma procesora i będą znowu chcieli oddać pieniądze.
Kupiłem u nich też płytę gówna za 1070 zł i ddr 4 32g za 650 zł i w tej chwili tracę na gwarancji.Bo oni maja mój cały komputer, bo sam nie wiedziałem co jest uszkodzone.A okazało się że procesor 3900x za 2300zł . Czy rozmowa która jest nagrana firmie xkom - gdzie stwierdzam że chciałbym nowy procesor uznaje się za kontynuacje reklamacji. Komputer oddałem do salonu xkom 02.11.19 r A kupiłem wszystko czyli ,płytę procesor ddr,procesor 27.10.19.
Czy mogę to jeszcze oddać ???.
Szczerze nie byłem jeszcze w takiej sytuacji.
Być może procka nie ma w hurtowniach i przed świętami może być z nim ciężko. Ja bym wziął kasę z powrotem i poszukał szczęścia gdzie indziej.
Może tak być, bo przy tym produkcie nie ma podanego przewidywanego terminu dostawy, tylko kontakt ze sklepem.
Okres przedświąteczny to najgorszy czas na zakupy, niezależnie od wybranego sklepu W morelach np. piszą, że mają 30 sztuk, ale przy zakupie może wyjść taka akcja jak u @LORDEK
Najgorsze jest to że ja to wszystko zamówiłem w lipcu.
I czekałem , a tu klops. Procek od wujka z chin zepsuty.
Oj tam, oj tam Ja od września reklamuję płytę główną w morelach
Tak jak pisze @anon741072 To, że na stronie masz napisaną dostępność kompletnie nic nie znaczy - mnie morele dwa razy w ciągu niecałego tygodnia zrobił w bambuko - BTW. po anulowaniu tzw. opiekunka zamówienia stwierdziła, że w rozmowie telefonicznej z działem sprzedaży oferta skierowana do mnie musiała mieć taki czas wysyłki (miałem mały rabat). Nie żeby wcześniej pisała co innego, a ja jestem głupi i nie zauważyłem kombinacji, że przed moim zamówieniem były 3 sztuki, a po już nagle 9. Magic.
Wygląda mi na to, że X-kom nie ma towaru na podmiankę, więc Twoje problemy pokazują innym, żeby Ryzena 3900X nie zamawiali u nich na ten moment. Dostępność opierają na tym co ma w magazynie partner, a ten chyba nie tylko im dostarcza i w razie WU nie są pierwsi w kolejce. Umówmy się. Zepsutego procesora się nie naprawia tylko wywala do kosza, więc skoro proponują częściowy lub całkowity zwrot to po prostu nie są pewni czy Ci coś wyślą.
Bardzo nam przykro z powodu zaistniałej sytuacji, prosimy o wysłanie numeru reklamacyjnego w wiadomości prywatnej.
Pozdrawiamy x-kom