Cześć! Mam problemy z Radeon Software. Nie mogę zmienić prędkości wentylatorów karty graficznej, ponieważ po kilku sekundach wracają do najmniejszej wartości.
Wcześniej nie miewałem takich problemów. Moja grafika to: RX 5700XT
Bardzo Was proszę o pomoc. Utrudnia to życie, ponieważ kiedy wentyle skręcone są na 15%, Karta w bardziej wymagających tytułach mówi “stop” i wyłącza komputer…
Dzięki Bardzo za każdą odpowiedź.
To chyba wina sterowników. Nie wiem, jaką masz wersję, ale moja obecnie to 20.2.2 i też chłodzenie chodzi jak chce. Przy starych sterownikach najmniejszym poziomem było coś koło 300 obr/m, a karta uruchamiała się domyślnie z prędkością 0 rpm i dopiero ponowne ładowanie profilu to zmieniało. Teraz nie mogę zejść poniżej 900 rpm nawet jak załaduję stary profil. Dobrze, że wiatraki nie są głośne.
Więc jeśli chcesz, spróbuj pogrzebać przy sterownikach. To chyba najprostsze rozwiązanie.
Moja wersja to Wersja oprogramowania
20.4.1. Coś spróbuję jeszcze pogrzebać nad tym.
Niestety nie udało mi się tego zmienić. A wiesz może, czy jest możliwość zainstalowania starszej wersji oprogramowania AMD ale mając jednocześnie najnowsze sterowniki do grafy? Można byłoby w ten sposób pobrać starszy software który nie sprawiał ludziom problemów.
Z tego, co wiem, to dopóki AMD nie zrobi funkcji “modularnej/minimalnej instalacji” swojego softu nie będzie możliwe to, o czym piszesz. Ja bym na Twoim miejscu jednak zainstalował starsze sterowniki lub ostatnie sprawdzone, na których wszystko działało dobrze.
To już ostatnio drugi temat dotyczący problemów z najnowszymi sterownikami AMD. Też proponuję przetestować starsze.
Okej! Wielkie dzięki wam. Jaką wersję najmniej awaryjną mi polecacie?
Znalazłem rozwiązanie! Wystarczy włączyć w dragon center “Zero Frozr”, a wtedy radeon software pozostawia ustawienia wentylów!
Cóż… ja mam kartę Gigabyte, a nie MSI i nie mam “Zero Frozr”. A na działanie swojej karty nie narzekam
Ciesz się swoim szczęściem kolego