Amd vs Intel (laptop)

Witam
Zastanawiam się nad dwoma procesorami w nowym laptopie.
Intel i5 7300hq vs AMD Ryzen 2500u

Teoretycznie procesory dość zbliżone (tak mi się wydaje).
Zależy mi na mocnym procesorze i do grania i czasem zabawy w lightroom.

Sprzęt

Na plus
AMD - 8 wątków i niższy pobór mocy (ale czy wydajność na tym nie ucierpi?) Do tego z pewnością lepsza grafika zintegrowana (miło by było by laptop łagodnie obchodził się z baterią).

Intel - więcej pamięci L3 (6MB) wydajność nie ograniczona tak bardzo jak w AMD 45W?

Napisałem już całą litanię, że Intel lepszy…jednak wrcóiłem do tego HP i dopiero spojrzałem, że tam jest i5-7300HQ, a nie i7-7700HQ. :smiley: Bo to jest naturalny konkurent tego Ryzena. Core i5 nawet nie dorasta do pięt, z prostego powodu - 8 vs 4 wątki.

Większy problem, to że RX 560X nieco odstaje od GTX 1050, jednak z drugiej strony - Core i5 w wielu grach może być nieco wąskim gardłem, tj. AC Origins, Kingdom Come, czy inne mocno procesorowe gierki.

Mimo tego że i5 ma 45W a Ryzen „tylko” 15W? U mnie granie to raczej tylko w starsze tytuły. Typowo do gier używam xboxa.

Wybór sprowadza sie do tego co wolisz mieć SSD czy HDD ,ja bym wybrał tego z SSD no ale to już zależy od ilośći danych które trzymasz w laptopie.reszta to prawie to samo tzn oba konfigi są bardzo zbliżone wydajnościowo.

Co do dysku - wrzuciłem pierwszą lepsza konfiguracje - dysk w obu będzie m.2.

Czy Ty sobie żartujesz? :wink: Wiesz, że to i5 7th gen? Tak więc 4rdzenie-4wątki? Ryzen ma 8 wątków. To miażdży tego Intela przy jakichkolwiek operajcach wielowątkowych. Wydajność 1 rdzenia Kaby jest właściwie 1:1 z Zen+.

Nie rozumiem o co z tym pytasz? :wink: Z tego co kojarzę to są wartości TDP tych procesorów? W tym wypadku, im mniej, tym lepiej właśnie. Teoretycznie oznacza to, że procesor AMD mniej się nagrzewa, i mniej wydajne chłodzenie jest wystarczające do odprowadzenia ciepła.

Ten Ryzen też ma 4 https://www.cpubenchmark.net/compare/Intel-i5-7300HQ-vs-AMD-Ryzen-5-2500U/2922vs3123 tylko jest troche oszczędniejszy energetycznie.

https://www.amd.com/en/products/apu/amd-ryzen-5-2500u#product-specs

:wink:

Acha to nie wiem czemu jest wszedzie inaczej ale dobra skoro ten 2500u jest ma 4 rdzenie i 8 wątków i ma 15W to chyba powinien być lepszy od tego i5 i różnica w zużyciu prądu przełoży sie na temperatury laptopa (co za tym idzie głośność pod obciążeniem) oraz czas działania na baterii.

W podobnej cenie jest jeszcze SSD + HDD +12 GB RAM + Vega 10 ,jak grasz w starsze tytuły spoko starczy

Oho. No ten ASUS ciekawa opcja. Vega w tym Ryzenie bije 940MX. Także jeżeli detale i nawet rozdzielczość 1600x900 Cię nie boli, to byłaby ciekawa opcja. Szkoda tylko, że RAM ma ledwie 2400 MHz…

Omeny mają dobrą matrycę IPS 120hz dopiero w modelach z GTX 1060 (Max-Q).
Kiedy będziesz kupować? Niebawem zaczną się pojawiać Omeny na 2018 r.

Acer Aspire 7 i5-8300H/4G/1000+16/Win10 GTX1050 FHD - 3449zł + dołożyć kość RAM 8GB i podmienić w przyszłości Intel Optane 16GB (M.2) na jakiś większy dysk SSD M.2.

No ten Acer to fajna opcja jednak te 4GB RAM to po prostu niedopuszczalne, tym bardziej, że laptop ma być do gier. Niemal nic z nowszych gier nie będzie na nim grywalne. Najlepiej jakby po prostu kupił wersję z 8GB od razu, jednak to 150 zł więcej. Ale na pewno warto. :slight_smile: i5-8300H zjada i swojego starszego brata, jak i Ryzena.

Niedopuszczalne to są ceny RAM-u - tylko o 50% zawyżone ceny, pomyśl lepiej żeby kupił z 2x4GB czy 4+8GB ? Oczywiście pod “lightroom”.

Najtaniej wyjdzie jak teraz kupi od razu z 8GB (bo tylko 150 zł dopłaci) + kiedyś w przyszłości dorzuci drugie 8GB (kiedy już może nawet DDR5 wejdzie). :slight_smile: Z 8GB spokojnie sobie poradzi najbliższy rok, może nawet dwa. A jak określił autor, Lightroom będzie “do zabawy”, także nie potrzeba do tego dużej ilości pamięci.

Jak, to jest laptop i ma 2 sloty RAM !

A to rozczarowanie…myślałem, że po prostu wpakują jedną kość 8GB. ;(

Laptopa planuje kupić teraz w sierpniu. Jak ma się grafika w obu urządzeniach - są porównywalne? Chodzi mi o obie grafiki (zintegrowane oraz dedykowane).

Jakich “obu”? Pytasz o RX 580X a GTX 1050? O nich pisałem w pierwszym poście tutaj. :slight_smile: Jeżeli chodzi o integry, to przy Vegach AMD, Intel nie istnieje. Vega z Ryzena 5 2500U pokonuje nawet Geforce’a 940MX.

No i wybrałem laptopa jednak na rozwiązaniach Intela. Do tej pory zawsze wybierałem AMD, tym razem było inaczej.
Wybór padł na HP Pavilion Power 15 z i5 7300hq, dyskiem M.2 Intela, 12GB RAMu DDR4, grafiką GF GTX1050 4GB DDR5. Jeśli chodzi o wydajność (dla mnie bajka), po zmianie z AMD FX7500 jestem pod ogromnym wrażeniem. Szybkość i kultura pracy jest znacznie większa niż na moim laptopie AMD (nawet po wymianie dysku na SSD).

Brakuje mi porównania, ale myślę, że opcja z Ryzenem była ciut ciekawsza. Wg testów temperatury są wręcz świetne, a brakuje mi testu RX560X, którego podałeś, bo ma wyższe zegary niż najczęściej testowany RX560.

https://www.notebookcheck.pl/NVIDIA-GeForce-GTX-1050-Notebook.178712.0.html

https://www.notebookcheck.pl/AMD-Radeon-RX-560-Laptop.195552.0.html

Porównując oba linki to RX 560 jest niewiele wolniejszy (ok 10-15%) od GTX 1050, ale może wersja z “X” wykręca ciut więcej.

Jak wyszło cenowo? 3 miesiące to dużo czasu i może większej różnicy nie było - mówię o takiej samej konfiguracji RAM, dysków itp. Możliwe, że nie było warto dopłacać.

BTW. Paviliony nie cieszą się sympatią za bardzo. Trochę jadą tam ze wszystkim po taniości.

https://www.notebookcheck.pl/Recenzja-HP-Pavilion-Power-15.242888.0.html

Recenzja też sugeruje, że nie jest to za ciekawa opcja. Słabo wygląda 60 stopni na obudowie. Mój GL753VE do 45 nie dobija i dłuższe granie w ogóle nie jest odczuwalne na zewnątrz, no chyba, że rękę przyłożysz do wylotu chłodzenia.