Analiza odczytu S.M.A.R.T i scanu dysku

Witam, mam mały problem z dyskiem SEAGATE ST3500320AS 500GB. Po dwóch instalacjach Windowsa problem z przycinaniem systemu na 5-10 sec. się powtarzał dlatego zrobiłem scan dysku programem MHDD 4.6 i odczyt S.M.A.R.T. Trochę o tym czytałem i z tego co się tam dowiedziałem dysk ma parę bad sektorów i powinien trafić na wymianę gwarancyjną (jeszcze taką możliwość posiadam), ale zanim zaniosę HDD do serwisu chciałbym prosić o to aby osoby bardziej z tymi zagadnieniami obeznane wyraziły swoją opinię.

Zdjęcie ze scanu programem MHDD:

scanv.th.jpg

Zdjęcie S.M.A.R.T:

smartj.th.jpg

Aktualnie dysk przechodzi przez remap więc po jego zakończeniu zamieszczę nowe fotki.

wysylaj na gwarancje - mozesz dolaczyc te screeny na dowod - dysk ma 42 bady (34 po scanie) + 47 kandydatow (powyzej 500ms) i ponad 2k zagrozonych (2222 na scanie/1454 w smart)

ps. poza tym troche zagrozony, bo to ‘slawna’ seria .11 8)

pps. mozna sie meczyc z wgraniem nowego firmware, ale skoro jest gwarancja jeszcze…

Tak jak napisałem zamieszczam screeny po zerowaniu i remapie.

Po REMAPOWANIU:

remap.th.jpg

S.M.A.R.T po Remapie:

smartporemap.th.jpg

SCAN po remapie:

scanporemap.th.jpg

S.M.A.R.T po tym scanie:

smartposcan.th.jpg

Pytanko, czy dysk nadaje się na gwarancje czy może dostanę odpowiedź, że poziom błędu jest w normie?

porownaj att.5 - 1492 i 0 przy att.197/198 przed scanem i 1495/2 att.5/197&198 :roll:

dysk nadaje sie na gwarancje jedynie