Analiza poprawności skryptu java


(Monczkin) #1

Witam.

Używam na stronie pewnego skryptu, który w kodzie html strony wygląda następująco:

  • umieszcony w sekcji

i w sekcji

link do pliku *.js, na serwerze, który jest wykonywany --> http://www.monczkin.kk.e-wro.pl/script/imieniny.js

Ubiegnę pytania dotyczące prawidłowego działa, jest wyświetlany poprawnie w przeglądarkach www.

Moje pytania są następujące:

Czy powyższy zapis jest prawidłowy ?

Czy jeśli jest to poprawny zapis, to może on wpływać negatywnie na inne skrypty w tym języku ?

Chodzi o skrypty stat.pl zliczające wizyty.

Pytanie wynika z informacji, jaką otrzymałem z pomocy technicznej stat.pl, gdzie od soboty usiłuję sprawić, żeby system działał.

.


(floyd) #2

Scrypt działa prawidłowo i co najwyżej można nieco uprościć wywołanie funkcji:

Osobiście nie słyszałem aby prawidłowo działający scrypt mógł wpływać negatywnie na inne scrypty. Wydaje się to nieprawdopodobne.

A bez znaczników ......... stat.pl jest usatysfakcjonowany?


(adpawl) #3

Zdarza się... wystarczy, że zdublowane są jakieś zmienne bądź funkcje. :wink:

Jeżeli nic nie pomoże, to radził bym skorzystać z innego skryptu ...może php :roll:


(Kubarek) #4

skryptów się nie umieszcza

możesz zrobić tak:


(Monczkin) #5

kubar3k zaraz przetestuję :slight_smile:

adpawl problem polega na czym innym.

Założyłem konto na stat.pl i dostałem od nich w mailu kody skryptów (trzy), które należało wkleić w kod strony.

Jako, że darmowe konto wymaga umieszczenia ich logo na stronie, więc zalogowałem się do PA usługi i skopiowałem kod do banerka - kod benera otrzyałem również w mailu - ale, okazało się, że jest wadliwy, o czym poniżej.

Wkleiłem kody - na stronę główną - przeznaczony na nią i na podstrony kod przeznaczony dla nich.

Niestety - licznik nie działał - teoretycznie po godzinie od wrzucenia plików na serwer powinno działać.

Napisałem do nich maila z prośbą o pomoc.

Ichni informatyk (??) pierwsze co, to "zwrócił" uwagę, że kod ma błędy - nie waliduje się zgodnie ze standartem W3C. Oprócz tego, ich skrypt nie był domknięty znacznikiem

  • pomijam szczegół, że powinno być - chyba, że się mylę ??

Poprawiłem błędy, i jak się można domyśleć - nic z tego nie wyszło.

Zastanowił mnie zapis ich skryptu, właściwie zapis protokołu xhttp:// - dzięki squeet'owi , który zwrócił na to uwagę, przeglądając strony www używające tych statystyk okazało się, że jest to błędny zapis - powinno być normalnie - http://. Poinformowałem stat.pl o tym, i przyznali mi rację, ale dlaczego dostałem taki zapis ?? Metafizyka. Stało się i już :stuck_out_tongue:

Tym niemniej powinno być w porządku i informatyk, w dalszym ciągu nie wie, dlaczego nie działa.

Jako przyczynę "problemów" wskazał na "prawdopodobną" konfliktowość innych skryptów z ich skryptami. Wskazał też, że kod do logo flashowego nie jest zgodny ze standardami w3c - w tym momencie zgłupiałem, tym bardziej, że kod do banera z logiem został wygenerowany we flashu. W związku z tym

  • znacznik ten został wygenerowany przez flasha. Fakt, faktem, znacznik ten nie istnieje w żadnej specyfikacji html, co nie przeszkadza w poprawnej interpretacji kodu przez przeglądarki i nie powiniem mieć chyba wpływu na skrypty - chyba, że znowu się mylę ??

Na stronie używam również innych skryptów - datownik flasha i skrypt informacji o aktualizacji strony.

Wywaliłem flashe, skrypty - wszystko co mogło mieć "wpływ"... i kicha.

Tak więc, chyba podziękuję statowi, poszukam czegoś innego.

Albo faktycznie mam zwalony kod html na maksa, albo jestem za głupi, żeby poprawnie wkleić kilka linijek kodu.

Zastanawia mnie też, czy inni używający tych statystyk mają 100% walidację kodu, żeby używać tego rozwiązania. Pewnie mało widziałem, ale znaleść taką strone (zgodną z w3c) jest dość trudno, tym bardziej strony domowe, które zapewne wyglądają jeszcze gorzej (jeśli chodzi o kod, zwłaszcza początkujących - nie chcę nikogo urazić w tym miejscu).

Skrypty, które wykorzystywałem, są dostępne na stronach traktujących o tej tematyce (np. helion, etc.) więc nie podejrzewam, żeby było to jakieś "chłamy" o wadliwym działaniu... I tak można długo...


(adpawl) #6

Możesz zrobić tak: utwórz sobie pusty plik html/xhtml i wklej do niego to co otrzymałeś od stat'a - oczywiście z poprawkami ...jeżeli nie będzie działało - zrezygnuj z nich.

BTW

Wygląda na to, że to oni mają ...zrypany kod, a i "informatyków" nie powiem do czego :x

najlepsze jest to:

  • o ile mi wiadomo, to w html'u jest właśnie:

a w xhtml'u:

natomiast:

stosuje się dla xhtml w znacznikach, które w htmlu nie wymagają domknięcia ...jak np.


(Monczkin) #7

Robiłem tak :slight_smile:

Właśnie piszę do nich maila z prośbą o usunięcie mojego konta :stuck_out_tongue:


(floyd) #8

Tak się właśnie składa, że mam statystki na stat.pl i nie ma ani nie było żadnych problemów. Statystyki są realizowane całkowicie we flashu i nawet mi się podobają. Jest rzeczywiście dużo opcji jak na darmochę i działają niezawodnie.

Kod na stronę jaki od nich otrzymałem wygląda tak:


(Monczkin) #9

floyd fakt, są one fajne, co nie zmienia faktu, że albo jestem *** albo... sam już nie wiem co.

Może wielokrotne próby uruchomienia tych statystyk doprowadziły do wadliwego wykonywania operacji na ich serwerach ??

Czort wie.

Tak bywa, że to co u jednych działa dobrze, niekoniecznie musi działać u innych - jak to mówię, metafizyka.

Może usunięcie konta i ponowne założenie przyniesie efekt ??

Zobaczymy co odpiszą :slight_smile:


(floyd) #10

Imieniny:

. Spełnienia wszystkich marzeń!


(Monczkin) #11

floyd dzięki - myślałem o stat4you - jak tylko "rozwiąże" umowę ze stat.pl, to spróbuję stat4you.

Szczerze mówiąc, zaawansowane statystyki nie są mi do niczego potrzebne. Wystarczą mi podstawowe, właściwie dla mojej informacji - i tak tam pewnie nik nie będzie zaglądać :stuck_out_tongue:

Korzystam z tego :slight_smile:

Nauki nigdy dość.

Dziękuję wszystkim za zainteresowanie - oczywiście, jeśli ktoś ma jakieś sugestie i propozycję - będę wdzięczny :slight_smile:


(L337 Crew) #12

Monczkin ze stat.pl również miałem wielkie problemy ...

Niedość, że niedziałało (choć wstawiałem poza obręb strony), to na dodatek psuło mi kod strony ;/

Próbowałem to includować, lecz nic nie dawało ;/

W końcu wstawiłem to w miejsce "pod menu" i dziala ;o

AHA !

W panelu skorzystałem z innego kodu !!

Nie tego, co na początku wygenerowało, tylko wszedłem tam w pomoc i dalej nie pamiętam :stuck_out_tongue: (administracja ?) ...

Jak będę w domu to spróbuję to znaleźć i dam znać :slight_smile:

hmm .. raczej nie :stuck_out_tongue:

Natomiast ja mam problem trochę z "innej beczki", a jeśli sie nie uda rozwiązać - postawię temat ;]

Mianowicie z niewiadomych przyczyn nie chce mi update'ować wartości do bazy mysql. ;o

Zwłaszcza, że pisałem to już chyba z 15 razy i nawet plik, w którym jest to wykonywane też od nowa ...

W składni nie ma błędów ...

A mimo to wyświetla zawartość funkcji die() :wink:

Dodam, że nie wywala błędu połączenia, ani błędnego wybrania bazy danych.

Pisał mi to nawet już kolega, ktory 'siedzi' w tym spory czas i mimo to nie idzie :expressionless:

Albo krasnala wina albo nie wiem .. ;/


(adpawl) #13

A sprawdzał ktoś w akcji: http://www.google.com/analytics ? :roll:


(Monczkin) #14

Właśnie założyłem konto, a właściwie skorzystałem z już posiadanego :slight_smile:

Zobaczymy

Zastanawia mnie czy oferują oni graficzny licznik na stronę - bo jakoś chyba nie mogę tego znaleść hm....