Analiza szybkości startu systemu - log bootchart

Witam,

Posiadam system Linux Min 9. System potrafi raz wystartować w 19 sekund a raz w ponad 40. Dlaczego tak się dzieje ?

Bardzo prosiłbym o analizę logu bootachart aby wskazać aplikacje która przyczynia się do długiego startu .

http://wstaw.org/h/8aa8fc23103/

Dziękuję .

Hmmm… a nie masz czasami włożonej płyt cd? Z doświadczania wiem że potrafi to znacznie opóźnić start systemu.

Nie mam :slight_smile: W boot mam ustawione sam HDD .

Dolicz jeszcze sprawdzanie dysku przez Fsck co kilka uruchomień system. 40 sekund to i tak nie dużo, ostatnio koleś się mnie pyta (użytkownik Windows XP) co ci się tak długo system uruchamia, a ja mu na to, tylko, że mój system (Ubuntu) po załadowaniu pulpitu jest gotowy do pracy, a twój Windows potrzebuje jeszcze ze 2 minuty zanim będzie można z niego korzystać, więcej się już nie odezwał na ten temat :slight_smile:

Pozdrawiam!

W przypadku EXT4 Ubuntu chyba nie sprawdza systemu plików co X uruchomień.

Co jakiś czas system plików jest sprawdzany przy uruchomieniu. 42 sekundy to normalny czas uruchamiania, czas ten się zmienia zależnie od uruchomionych usług w autostarcie oraz wyżej wspomnianego sprawdzania FS. Nie masz się czym przejmować, wszystko jest w porządku.

Co 30 albo 40.

A co do szybkości jest ok.

Możesz próbować powyłączać zbędne usługi - widzę jakiś cdemu, run-mozilla.sh, thunderbird - tych dwóch ostatnich nie rozumiem co robią przy starcie.