Android 13 - Zdublowane ikony aplikacji

Witam,

Posiada smartfona z Androidem 13 (wcześniej miałem innego smartfona z Android 12).

Zauważyłem że na Android 13 są dublowane ikony aplikacji, wygląda to tak jak na screenie poniżej (czerwone strzałki pokazują zdublowane ikony aplikacji)…

Z tego co już się zorientowałem zdublowanymi ikonami aplikacji są aplikacje systemowe Google, będące prawdopodobnie na Profilu Służbowym.

I właśnie przyznam że nie konfigurowałem Profilu Służbowego, ani też go nie aktywowałem w żaden sposób. Co więcej nie znajduję w Ustawieniach nic na temat Profilu Służbowego by go można było wyłączyć czy też zamknąć by nie było zdublowanych ikon aplikacji.

Pytanko czy jest możliwość wyłączenia Profilu Służbowego jak tak faktycznie by było i żeby nie było zdublowanych ikon aplikacji?.

Wychodzi, jakby dodali to dopiero w 14:

Teoretycznie możesz zrobić te instrukcje na odwrót:

Jak będzie jakiś drugi profil lub użytkownik to szukaj przy nim usuń.

@krystian3w właśnie nie ma nic takiego w realistyce to co pisze w linku 5 Easy Ways to Create a Separate Profile for Work on Android - TechWiser .

Nie mam możliwości dodania czy też usunięcia użytkownika czy profilu służbowego.

Jak by nie było wspomniane jest o dublowaniu aplikacji dopiero w Android 14, a już na Android 13 jest to widoczne tak jak w linku https://www.androidpolice.com/android-14-hide-cloned-apps-work-profile-tab/ .

Wspomniano że

Gdy jest szeroko dostępne, klonowanie aplikacji powinno być dostępne w Ustawieniach > Aplikacje > Sklonowane aplikacje

Takiego ustawienia nie ma na Android 13, przynajmniej u mnie, nasuwa się pytanie czy jest w ogóle możliwość wyłączenia profilu służbowego lub zamknięcia czy też usunięcia zdublowanych ikon aplikacji?.

Nie podałeś modelu urządzenia.
Jeżeli to jakiś „chińczyk” to często nakładka producenta ma tą funkcjonalność i jest mniejsze znaczenie jaka to wersja Androida.

Musiałeś przez przypadek włączyć coś typu „druga przestrzeń”, „przestrzeń prywatna” lub „klonowanie aplikacji”/„aplikacja bliźniacza”.

Co producent, to sobie to inaczej nazywa.

Najprościej to odnajdziesz po ikonie.
Funkcja powinna mieć przy nazwie ikonę jak ta mała ikonka przy zdublowanych aplikacjach.

@Domker smartfon to Kruger & Matz Live 11, zakupiony w Polsce z PL dystrybucji.

Podczas konfiguracji przyznam że nie było żadnej opcji co by sugerowała czy była by do włączenia odnośnie Profilu Służbowego.

Wspomniane przez Ciebie nazewnictwa „druga przestrzeń”, „przestrzeń prywatna” lub „klonowanie aplikacji”/„aplikacja bliźniacza” w ogóle nie występują w tym modelu w tej wersji Androida 13.

Fakt faktem zdublowane ikonki i aplikacje mają przy nazwach niebieską, małą ikonkę teczki.

To chyba jednak ta opcja.
https://forum.android.com.pl/topic/314084-na-pulpicie-mam-podw%C3%B3jne-aplikacje-z-dodatkow%C4%85-niebieska-ikonk%C4%85

Inne ikony.

obraz :left_right_arrow: obraz

@cyngiel_1 to nie będzie to, podobny wątek ale nie te same ikony jak pisze @krystian3w.

Póki co nie opanowałem sprawy jak wyłączyć Profil Służbowy, żadnych ustawień czy opcji nie ma odnośnie Profilu Służbowego.