Android - bateria krótko trzyma i aktualizacja programów

Witam wszystkich. Poszukuję problemu dla którego mój smartfon czasem się szybko rozładowuje. Bateria albo trzyma albo 48 godz. albo tylko 8 godz. ?

Oraz jak najlepiej podmienić aplikacje z CyanogenMod, Google Apps, oraz Loader tak by były widoczne w Markecie a całkowicie podmieniły oryginały, tak by nie zajmowały miejsca.

Kiedyś miałem taki program do przesyłania plików po wifi (coś jakby ftp, tylko przez stronę) ale podszywał się pod firmę Google i został usunięty, ale nie wiem czy był zainfekowany po Wipe chyba wszystko znikło spyware itp?

Wszelkie dane, jakbyście chcieli jakieś informacje to pytajcie :slight_smile:

---------------total-------------used-----------------free----------shared------------buffers

Mem---------98.568------------98.568--------------1.460---------------0-----------------296

Swap---------17.736-----------11.228---------------6.508--------------------------------------

Total--------116.304-----------108.336-----------7.768---------------------------------------

Lista zainstalowanych aplikacji Titanium Backup

ADW.Launcher 1.3.6 Standalone (org.adw.launcher)

Alarm Klock 1.6 (com.angrydoughnuts.android.alarmclock)

Android System Info 1.17.1 (com.electricsheep.asi)

Androidify 1.0 (com.google.android.apps.androidify)

Angry Birds 1.4.2 (com.rovio.angrybirds)

APNdroid 2.1.13 (com.google.code.apndroid)

Barcode Scanner 3.53 (com.google.zxing.client.android)

Brightness Level 2.2.0 (com.curvefish.widgets.brightnesslevel)

Color Flashlight 2.7.0 (com.socialnmobile.flashlight)

Compass 2.0 (com.apksoftware.compass)

File Expert 2.6.2 (xcxin.filexpert)

Free Advanced Task Manager 5.3 (com.arron.taskManagerFree)

Gadu-Gadu 1.0.2 (com.kalicinscy.gadudroid)

Home Switcher for Froyo 1.1 (ymst.android.homeswitcherfroyo)

How to Tie a Tie 1.3.1 (com.artelplus.howtotie)

Matrix Live Wallpaper 1.3 (com.jarodyv.livewallpaper.matrix)

NetCounter 0.14.1 (net.jaqpot.netcounter)

Notes 1.1.8 (com.android.demo.notepad3)

Opera Mini 5.1.1 (com.opera.mini.android)

Polish keyboard 1.1 (com.kalicinscy.polishen)

Quick System Info PRO 1.6.0 (org.uguess.android.sysinfo.pro)

Retro Clock 1.6.3 (nl.jsource.retroclock.android)

Speed Test 1.7.4 (org.zwanoo.android.speedtest)

Sudoku Free 8.3.4 (com.icenta.sudoku.ui)

SystemPanel Lite 1.0.8 (nextapp.systempanel)

TubeMate 1.03.07 (com.studio.asher.tube)

Tłumacz Google 2.0.0 (com.google.android.apps.translate)

Ultimate Stopwatch 3.2.1 (com.geekyouup.android.ustopwatch)

Ultrachron Lite 1.9.2 (spinninghead.talkingstopwatchlite)

WiFi File Explorer 1.1.17 (com.dooblou.WiFiFileExplorer)

WiFi Manager 1.8.2 (org.kman.WifiManager)

Winamp 0.9.2 (com.nullsoft.winamp)

Myślałem jeszcze nad spróbowaniem Panasonic SD Formatter 3.0

.

HTC Dream (znany u nas jako właśnie G1) to jest już trochę stary model, więc to normalne, że bateria się szybciej rozładowuje niż w nowym telefonie. Dwie doby to i tak całkiem dobry wynik, ale 8 godzin to już zdecydowanie za krótko. Może masz dużo działających aplikacji w tle, jakieś widżety, włączone interfejsy bezprzewodowe (Wi-Fi, Bluetooth), tzw. task killery, włączone pobieranie danych w tle. Spróbuj ograniczać do niezbędnego minimum użytkowanie telefonu przez kilka cykli ładowania, jak będzie to równomiernie się rozkładało czasowo, to w porządku.

Stary model - mam go niecałe pół roku od nowości :wink: Widzety brak, wifi Bt wyłączone jedynie w domu, apndroid.

No właściwie wszystko jest wyłączone. Ana telefonie praktycznie jedynie piszę smsy. Jak wszystko ok to najwięcej procentowo zżera “Komórka w trybie gotowości” a jeśli krócej to “System Android”

Muszę zaktualizować ADW.Launcher 1.3.3 do 1.3.6, ale jak najlepiej ? Oraz Superuser, YouTube, Android Market …

Myślałem też nad usunięciem przez Tytana: (np.) Udostępnianie Bluetooth, Wiadomości i pogoda, Jak korzystać z ekranu, Talk, Voice Search

OK, powiedzmy, że model stary, bo oficjalnie od dwóch lat w Polsce. :wink: Dla Ciebie nowy, bo masz go jako pierwszy właściciel od pół roku. Przyznam, że mam oficjalny ROM Androida oraz standardowy launcher, ale nieoficjalne modyfikacje nie powinny jakoś bardziej eksploatować baterii. Czekamy na opinie bardziej zaznajomionych z tematem. :slight_smile:

Chodziło o informację że bateria nowa :stuck_out_tongue: