[Android] Blokowanie reklam w aplikacji "FB lite"

Czy istnieje możliwość zablokowania reklam w aplikacji Facebook Lite na Android ?
Na PC w przeglądarce używam wtyczki „F.B. Purity”, niestety nie znalazłem odpowiednika dla apk-i :frowning:

Krzysztof

Do WI-FI skonfiguruj sobie AdGuard DNS - albo w ustawieniach telefonu - to będzie miał tylko telefon, albo w routerze - to będziesz miał to w całej sieci WI-FI:

94.140.14.14
94.140.15.15

To są adresy IP serwerów DNS tego AdGuard’a.
Podobno jest jeszcze NextDNS, ale ja tego nie używam, więc się nie wypowiem.

Jeśli chodzi z kolei o transmisję danych. to nie wiem, czy można w Androidzie podmienić serwery DNS. Pewnie trzeba instalować aplikację AdGuard, ale ona już chyba ppłatna…

Panie, nie polecaj pan Adguard DNS bo za chwilę zlecą się ludzie co im VOD nie działa albo inne strony.
Pisałem w jednym z wątków. Adguard DNS blokuje wymagane przez niektóre serwisy domeny i uniemożliwia dostęp do streamingu i innych danych.

Co do pytania OPa. Nie ma opcji by blokować reklamy na FB nawet przy użyciu komercyjnych rozwiązań.

VOD?? U mnie usługi streamingoiwe chodzą jak ta lala :smiley: Nie wiem, o co chodzi… TVP Player, TVP VOD, Spotify, YT Music, radio internetowe - wszystko chodzi.

Poza tym niczego nie blokuje. Wszystkie strony się otwierają.

Sprawdziłem

Ku mojemu zaskoczeniu masz rację. Poprawili się i już nie wywala problemami z połączeniem. Aż zdziwiony jestem :wink:

Kilka lat wstecz Ipla wykrywała Adblocka, serwisy Polsatowskie również.
Czasami odwalało na vod.pl czy playerze.

@kermu HowTo masz tutaj Known DNS Providers | AdGuard DNS Knowledge Base

Raczej zostaje zaufać temu co wyczynia RraaLL: u-RraaLL · GitHub https://www.reddit.com/user/RraaLL/

Ale wtedy posty trzeba oglądać w Firefox na m.facebook.com lub touch.facebook.com i najwyżej zgłaszać, że angielski filtr nie pasuje do polskiego interfejsu (nawet jak unikają :has-text).

@FadeMind widzisz, czasem warto zaufać słowu
Sam korzystam z tego od lutego i jest git

Zmieniłem w android 11 automatyczny DNS na „dns.adguard.com
zgodnie z poradnikiem
Blokujemy reklamy na Androidzie za pomocą Adguard DNS - Variatkowo.pl
W przeglądarce reklamy na portalach są chyba blokowane ale na FB Lite dalej pojawia się masa linków z tagiem „sponsorowane” co powoduje że w praktyce nie da się z tego normalnie korzystać :frowning:
Krzysztof

A wpisywałes adresy IP które podałem ?

Reklamy Facebooka (posty „sponsorowane”) nie są ładowane z np. sponsored.facebook.com by je DNS blokował. DNS zablokuje do około 25% reklam, stąd potrzeba blokowania ścieżek (tak by nie padała cała witryna, czego DNS nie umie) lub fragmentu drzewa DOM witryny (gdy plik reklamy jest zmieszany z niezbędnym JS strony).

Filtry AdGuard mogą też nie pasować jak apka nie używa domeny m.facebook.com ani touch.facebook.com (posty mogą być ładowane z pomocą API a te 2 MB to m.in. wygląd jak z WWW ale w jakimś języku programowania aplikacji mobilnych) lub gdy ma identyczne szyfrowanie ruchu jak w pełnej wersji (wtedy nawet AdGuard nie jest w stanie rozszyfrować komunikacji i stąd potrzeba oglądania postów w przeglądarce by filtrować elementy DOM na podstawie co odtworzą na kontach testowych).