Hej
Chciałem zrobić prostą apkę wymagającą logowania, posiadającą jakieś indywidualne dane itp. . Gdzie trzymać te wszystkie rzeczy. Ja bym zrobił to tak że napisałbym jakieś skrypty w PHPcu wrzucić na serwer i gadał z nimi requestami, ale może jest jakieś ładniejsze i bardziej profesjonalne wykonanie. Słyszałem cos o tym Firebasie. Jak to działa w pracy zawodowej (chciałbym potem wrzuć to do portfolio)
Firebase daje sporo w pakiecie, np. OAuth, jeśli chcesz umożliwić logowanie kontem FB, Google itd. to warto go wprowadzić.
Zobacz możliwości: https://firebase.google.com/docs/auth/
Jest to oczywiście kosztem narzutu - bo oprócz autentykacji z Firebasem dostajesz masę innych rzeczy których niekoniecznie potrzebujesz.
Natomiast własna implementacja jest na pewno nieco prostsza, lekka dla aplikacji, ale też ma dużo mniejsze możliwości. No i zabezpieczasz wszystko samodzielnie (SSL, zabezpieczenia przed atakami na Twoje API itd.)
Moim zdaniem jeśli chcesz się pochwalić na CV, warto byłoby zrobić dwie aplikacje. Jedną opartą o Firebase, drugą o zwykłe logowanie. W pierwszej pokażesz umiejętność implementacji i integracji z istniejącymi bibliotekami i standardami. W drugiej pokażesz, że jesteś w stanie samodzielnie stworzyć działający mechanizm autentykacji z serwerem i odpowiednio to zabezpieczyć. Dwie różne ale równie cenne umiejętności.