[Android] Gdzie trzymacie dane użytkowników aplikacji

Hej
Chciałem zrobić prostą apkę wymagającą logowania, posiadającą jakieś indywidualne dane itp. . Gdzie trzymać te wszystkie rzeczy. Ja bym zrobił to tak że napisałbym jakieś skrypty w PHPcu wrzucić na serwer i gadał z nimi requestami, ale może jest jakieś ładniejsze i bardziej profesjonalne wykonanie. Słyszałem cos o tym Firebasie. Jak to działa w pracy zawodowej (chciałbym potem wrzuć to do portfolio)

Z góry dzięki
Pozdrawiam MrGalek

Musisz konkretniej napisać co ta apka ma robić, bo kompletnie nie wiadomo o co chodzi.

Kluczowe pytanie czy to ma być aplikacja offline czy online.
Jeśli online to możesz, zrobić jak piszesz, jeśli offline to serwer czy jest zbędny.

online, online dlatego właśnie nie wiem czy pyknać to PHPem czy jakimś Firebasiem.

Firebase daje sporo w pakiecie, np. OAuth, jeśli chcesz umożliwić logowanie kontem FB, Google itd. to warto go wprowadzić.
Zobacz możliwości: https://firebase.google.com/docs/auth/
Jest to oczywiście kosztem narzutu - bo oprócz autentykacji z Firebasem dostajesz masę innych rzeczy których niekoniecznie potrzebujesz.

Natomiast własna implementacja jest na pewno nieco prostsza, lekka dla aplikacji, ale też ma dużo mniejsze możliwości. No i zabezpieczasz wszystko samodzielnie (SSL, zabezpieczenia przed atakami na Twoje API itd.)

Moim zdaniem jeśli chcesz się pochwalić na CV, warto byłoby zrobić dwie aplikacje. Jedną opartą o Firebase, drugą o zwykłe logowanie. W pierwszej pokażesz umiejętność implementacji i integracji z istniejącymi bibliotekami i standardami. W drugiej pokażesz, że jesteś w stanie samodzielnie stworzyć działający mechanizm autentykacji z serwerem i odpowiednio to zabezpieczyć. Dwie różne ale równie cenne umiejętności.

1 polubienie