Android java i SQL ww


(fedora24x) #1

Jak obsługiwać zewnterzną baze danych z poziomu aplikacji android (java), przez jdbc?

I wykonywać zapytania jakie biblioteki andoida mam zainportować?


(Frankfurterium) #2

Rozwiązanie mocno niezalecane. Najbezpieczniej jest stworzyć jakąś prostą aplikacyjkę serwerową operującą na bazie i komunikacja z nią po XML-em, JSON-em albo w inny sposób.


(kostek135) #3

Dodam od siebie, że działanie bezpośrednio na bazie nigdy nie jest dobrym pomysłem (mobilki czy nie), bo login i hasło będą w tej czy innej formie zaszyte w kodzie aplikacji, co jest potencjalną luką. W mobilkach jeszcze dochodzi kwestia transferu/baterii - zastanów się jak działa odbc (lub technologie pochodne) i czemu nie jest korzystne dla baterii.


(fedora24x) #4

Ogólnie mówiąc mam baze SQL na serwerze w necie i chce na niej operować z poziomu aplikacji java android.

Jak mam to robić nie przez jdbc, prosze o przykład takiego kody aplikacji.

A tak poza tematem, czy można w aplikacjhi java android, zaimportować wszystkie klasy jedym poleceniem?

Zamiast:

import Android.Activtitis...

import Android.Bundle...

użyć tego:

import Android.*

Niby zaimportuje wszystkie klasy?


(kostek135) #5

1) Pisanie takiego kodu zajmie powyżej 3 minut. Według mojej definicji, to już jest płatne, jeśli cie to interesuje to PW. Po stronie serwera robisz coś na wzór web service'u REST/JSON, a po stronie aplikacji pobierasz ten JSON i go parsujesz. Masz złe podejście do tego problemu. JDBC nie zostanie wyparte, tylko przeniesione na serwer do middleware. Poprawi to żywotność baterii + zwiększy bezpieczeństwo.

2) Tak. Z danego poziomu, tak jak w JEE czy dla desktopu. Ktoś naprawdę pisze importy z palca? Domyślnie Eclipse ma taki niesamowity skrót: CTRL+SHIFT+O rozwiązuje problem importów, a jeśli nie wie co zrobić, bo istnieje potencjalnie kilka pasujących klas (ta sama nazwa, inny package), otrzymujesz dialog z listą do wyboru.


(fedora24x) #6

Jak zrobić w javie androidowej fajne menu aplikacji, od 2 do trzech ekranów,

jak pokazywać w aplikcji obiekty (np. obrazki, video) i nimi zarądzać ukrywać/pokazywać?

Żadnego faq nie znalazłem, wszystkie pokazują samo jave bądź gotowe screenshoty z rółznych aplikcji.


(Frankfurterium) #7

Tutaj znajdziesz wszystko. Serio, naprawdę wszystko, może poza haxami rodem ze StackOverflow. Proponuję zacząć od działu Training. Co do twojego problemu - baczniej przyglądaj się linijkom zawierającym słowa Activity, Intent i Resource.


(fedora24x) #8

OK. Poczytam. NIe chodzi mi o jakieś szpanerskie efekty tylko o w miare przyzwoty wygląd i o podstawowe funkcje Bundle.