Problem jest taki. Jeżeli przez pewien czas smartfon nie jest używany, to próba otwarcia strony w Firefox trwa bardzo długo. Pasek idzie natychmiast tak do 25% i zawisa. Jak w końcu ruszy to już działa. Czasami się przywiesza podczas użytkowania, ale zazwyczaj problem pojawia się po długim czasie bezczynności
To co wiem:
problem nie występuje w żadnej innej przeglądarce ani w żadnej innej aplikacji
wykasowanie i czysta instalacja Firefox (bez żadnych dodatków) nie pomaga.
taki sam problem przez Wi-Fi jak i poprzez transmisję komórkową
wyłączenie Firefoxa i ponowne włączenie nie pomaga
Jak samo forum, to może być za dużo filtrów i list w uBo, częściowo pomaga migracja na np. AdGuard z mniejszą ilością reguł (odpowiednik filtrów z uBo) i filtrów (czyli w żargonie uBo listy/pliki z filtrami) lub ręczna aktualizacja jednej listy przed otwarciem forum (uBo wtedy odświeży sobie bazę z filtrami skompilowanymi w „jedno miejsce”).
Opcjonalnie rozpoczynamy zawsze od otwarcia surowego wątku:
FF w wersji na Androida ma zastraszającą ilość problemów. Jednym z charakterystycznych, jest problem z otwieraniem tego forum. Na niektórych urządzeniach, nie otwiera się, w ogóle, a na niektórych trwa to długo.
Ale podobnie jest z obsługą niektórych sklepów, hurtowni itp. jest gorzej niż na safari.
Wersja na Windows, w miarę działa, a najlepiej działa na Linuxa. Tym niemniej, tłumaczenie, korekcja i kilka inny
rzeczy, kuleje w stosunku do chrome bardzo. Zwłaszcza sposób tłumaczenia, masakra.
Dałem szansę alternatywie bazującej na Firefox. Chodzi o Waterfox https://www.waterfox.net/ i wszystko działa. Strony takie jak forum DP reagują natychmiast. Nic się nie przywiesza, przynajmniej na razie.
Nigdy wcześniej nie miałem do czynienia z tą przeglądarką. Obiecuje zwiększoną prywatność, co dla mnie akurat nie jest istotne. To co dla mnie użyteczne:
działają wszystkie dodatki bezpośrednio ze strony Mozilli
można zalogować się kontem Mozilli, działa synchronizacja itp.
Z mojego punktu widzenia, Waterfox to taki Firefox który działa.
Na pewno tak, w sumie przetestowałem tylko kilka dodatków. uBlock np działa bez problemu. Tym razem się udało, pytanie czy kwestią czasu jest to, ze do wyboru pozostaną jedynie przeglądarki oparte na chromium.
Jakość Firefoxa dla Androida jest niepokojąca, a powinna to być przecież najlepsza wzorcowa implementacja. Może powinni więcej inwestować w jakość kodu, zamiast wydawać pieniądze na drogich projektantów logo Mozilla's New Brand Logo is Here: Time For a Trip Down Memory Lane!
Nowe logo zaprojektował https://www.jkrglobal.com/ który robi logo dla wielkiego biznesu, np Uber czy Burger King, więc tanio nie było.
Waterfox po tygodniu bezbłędnego działania, wczoraj zaczął się tak samo przywieszać jak Firefox. A już się cieszyłem. Nie wiem, może to kwestia określonego smartfonu, bo nie wydaje mi się, że ten problem ma każdy. A może ma…