Witam,
Ponieważ mój obecny smartfon prawie wyzionął ostatnio ducha (płytka klawiatury padła, wymienię ją, ale najpierw muszą mi przyjść części) zacząłem zastanawiać się nad nowszym modelem. No i tutaj pojawia się problem-co wybrać? Windows Phone 8 (Nokia Lumia 925) czy Android (Nexus 4, myślałem o 5 ale nie podoba mi się wygląd-w porównaniu do czwórki wygląda tandetnie…-a nie widzę aż takiej przewagi technologicznej, jedyne co to zapewne wsparcie Google będzie dłuższe niż w przypadku 4, ale to przecież Nexus więc jakie to ma znaczenie?).
Obecnie mam Neo V z Androidem AOSP 4.3.1 z paroma modyfikacjami
Co ma dla mnie znaczenie?
-Wyświetlacz
-Nawigacja
-Czas pracy na baterii (piszę sporo sms-ów i dużo dzwonię, często korzystam z internetu, sprawdzam pocztę, używam nawigacji)
-Aparat (wiem, że Nexus ma bardziej przeciętny niż dobry, ale wystarczający jak dla mnie)
-Aplikacje (obecnie używam GG, WhatsApp, Gmail, MobileMPK, Go SMS Pro-ze względu na pop-up o wiadomościach, liczy się dla mnie ich jakość)
-Lubię centrum powiadomień androida (ale to podobno ma się pojawić w WP wraz z aktualizacją do 8.1).
-Chciałbym mieć wpływ na telefon, dlatego zastanawiałem się nad Lumią 920, bo ta podobno ma zostać odblokowana, ale wydaję mi się że lumia 925 będzie lepszym wyborem
Moglibyście mi doradzić? Którą platformę wybrać? Spróbujcie wypisać wady i zalety obu modeli (i ew. systemów). Kusi mnie WP, ale miałem z nim mało do czynienia i nie jestem pewien czy przesiadka z Androida mnie nie zaboli.
Z góry dzięki za zainteresowanie i odpowiedzi