Mam pytanie gdzie to się ustawia żeby wyświetlany obraz pokozywał sie przez taki czas jaki ja chcę i jak ustawić przejścia miedzy obrazami np. rozmazywanie itp.
No tylko tu jest w jakiejs starej wersji i po angolu i nie moge u siebie znalesc tych opcji!
Tworzysz obrazek będący tłem.
Następnie tworzysz kolejne warstwy będące kolejnymi klatkami animacji (całość zapisujesz w formacie GIMPa czyli xcf )
Masz więc np warstwy(nazwy i liczba warstw dowolna):
tlo
war1
war2
war3
Zmieniasz nazwę każdej z warstw (w oknie “Warstwy” klikasz “Modyfikuj atrybuty warstwy”) nadając jej formę:
tlo(1000)(replace)
war1(1000)(replace)
itd
gdzie pierwszy nawias zawiera czas odtwarzania danej klatki w milisekindach a drugi nawias zawiera sposób “przejścia”. Replace - zastępowanie poprzedniej klatki bieżącą, Combine - dołącza bieżącą klatkę do poprzedniej.
Teraz możesz sobie odtworzyć całą animację klikając "Filtry -> Animacja -> Playback
Tempo poszczególnych klatek i sposób przejścia możesz regulować w nazwach poszczególnych warstw.
Jesli jest ok to zapisujesz plik nadając mu swoją nazwę oraz ręcznie dopisując po kropce rozszerzenie gif
np animacja.gif
GIMP zapyta Cię w tym momencie czy “Spłaszczyć obraz” czy “Zapisać jako animację” Wybierasz oczywiście animację i klikasz OK
Animowany obrazek gotowy.
Jak klikam na te atrybuty warstwy to mam tylko opcje zmienienia nazwy tej warstwy… ja mam gimpa w wersji 2
No i dobrze O to chodzi.
Zmieniasz nazwę z np. war1 na war1(1000)(replace)