Animacja w Gimpie

Mam pytanie gdzie to się ustawia żeby wyświetlany obraz pokozywał sie przez taki czas jaki ja chcę i jak ustawić przejścia miedzy obrazami np. rozmazywanie itp.

O animacji w GIMPIE poczytaj TUTAJ

No tylko tu jest w jakiejs starej wersji i po angolu i nie moge u siebie znalesc tych opcji!

Tworzysz obrazek będący tłem.

Następnie tworzysz kolejne warstwy będące kolejnymi klatkami animacji (całość zapisujesz w formacie GIMPa czyli xcf )

Masz więc np warstwy(nazwy i liczba warstw dowolna):

tlo

war1

war2

war3

Zmieniasz nazwę każdej z warstw (w oknie “Warstwy” klikasz “Modyfikuj atrybuty warstwy”) nadając jej formę:

tlo(1000)(replace)

war1(1000)(replace)

itd

gdzie pierwszy nawias zawiera czas odtwarzania danej klatki w milisekindach a drugi nawias zawiera sposób “przejścia”. Replace - zastępowanie poprzedniej klatki bieżącą, Combine - dołącza bieżącą klatkę do poprzedniej.

Teraz możesz sobie odtworzyć całą animację klikając "Filtry -> Animacja -> Playback

Tempo poszczególnych klatek i sposób przejścia możesz regulować w nazwach poszczególnych warstw.

Jesli jest ok to zapisujesz plik nadając mu swoją nazwę oraz ręcznie dopisując po kropce rozszerzenie gif

np animacja.gif

GIMP zapyta Cię w tym momencie czy “Spłaszczyć obraz” czy “Zapisać jako animację” Wybierasz oczywiście animację i klikasz OK

Animowany obrazek gotowy.

Jak klikam na te atrybuty warstwy to mam tylko opcje zmienienia nazwy tej warstwy… ja mam gimpa w wersji 2

No i dobrze :slight_smile: O to chodzi.

Zmieniasz nazwę z np. war1 na war1(1000)(replace)