Jestem tym staruchem, który ogląda też anime. Ciekawe, czy tylko sami młodsi użytkownicy interesują się tą formą japońskiej rozrywki, czy może starsze pokolenia też doceniają kunszt sztuki, animacji, a także mimo pewnej konwencji, całkiem ciekawych historii?
Jak wam się podobna np. kolejny sezon Ore dake Level Up ?
Albo Kusuriya no Hitorigoto? (to polecam, osobom, które nie lubią mordobicia).
Tyż jestem tym staruchem, ale zwykle nie siedzę na nowościach bo wkurza mnie nowoczesna kreska i niekiedy zamysł twórczy. Bardziej przy klasykach pokroju NGE czy Noir
Niektóre mają bardzo fajną, bajkowy i delikatny styl. Mi się podoba np. Mushoku Tensei, łada kreska, przyjemna fabuła (aczkolwiek, zainteresowani wiedzą, że to tak nie do końca jest tak jak nam się wydaje). Wplecione całkiem mądre przesłania i spostrzeżenia.
Kto ogląda? Myślę, że wiele osób, bo anime zaczęło być popularyzowane w Polsce jeszcze w latach 90’tych, choć bardziej w końcówce lat 90’tych.
Jeżeli o mnie chodzi to lubię anime w starym stylu, gdzie jest namalowane ręcznie statyczne tło, na którym rozgrywa się scena. Kamera jest statyczna, nie przemieszcza się cały czas. To samo lubię w filmach. Coś jak w teatrze, do którego nie chodzę
Czyli lubię niejako efekt uboczny ograniczeń technologicznych tamtych czasów. Teraz raczej oglądam bardzo sporadycznie, ale przyznam że nowe podejście też jest bardzo ciekawe i są perełki. Umiejętnie zastosowana grafika komputerowa ujmuje.