Anime, kto ogląda?

Jestem tym staruchem, który ogląda też anime. Ciekawe, czy tylko sami młodsi użytkownicy interesują się tą formą japońskiej rozrywki, czy może starsze pokolenia też doceniają kunszt sztuki, animacji, a także mimo pewnej konwencji, całkiem ciekawych historii?

Jak wam się podobna np. kolejny sezon Ore dake Level Up ?
Albo Kusuriya no Hitorigoto? (to polecam, osobom, które nie lubią mordobicia).

Tyż jestem tym staruchem, ale zwykle nie siedzę na nowościach bo wkurza mnie nowoczesna kreska i niekiedy zamysł twórczy. Bardziej przy klasykach pokroju NGE czy Noir

Niektóre mają bardzo fajną, bajkowy i delikatny styl. Mi się podoba np. Mushoku Tensei, łada kreska, przyjemna fabuła (aczkolwiek, zainteresowani wiedzą, że to tak nie do końca :stuck_out_tongue: jest tak jak nam się wydaje). Wplecione całkiem mądre przesłania i spostrzeżenia.

Kto ogląda? Myślę, że wiele osób, bo anime zaczęło być popularyzowane w Polsce jeszcze w latach 90’tych, choć bardziej w końcówce lat 90’tych.

Jeżeli o mnie chodzi to lubię anime w starym stylu, gdzie jest namalowane ręcznie statyczne tło, na którym rozgrywa się scena. Kamera jest statyczna, nie przemieszcza się cały czas. To samo lubię w filmach. Coś jak w teatrze, do którego nie chodzę :rofl:

Czyli lubię niejako efekt uboczny ograniczeń technologicznych tamtych czasów. Teraz raczej oglądam bardzo sporadycznie, ale przyznam że nowe podejście też jest bardzo ciekawe i są perełki. Umiejętnie zastosowana grafika komputerowa ujmuje.

Dawno nie oglądałem, brak czasu

Z takich lekkich, przyjemnie zrobionych leci np. 2 sezon Solo Leveling.