Ankieta na temat wykorzystania sztucznej inteligencji w branży IT – Twoje zdanie się liczy!

Cześć!

Jestem studentem, który pracuje nad badaniem związanym z sztuczną inteligencją i jej zastosowaniem w branży IT, w szczególności w kontekście chatbotów.

W ramach mojej pracy magisterskiej przeprowadzam ankietę, której celem jest zebranie opinii specjalistów z branży IT na temat użyteczności AI w codziennej pracy. Wasze doświadczenie i opinie są dla mnie bardzo cenne, a ankieta jest szybka i zajmuje dosłownie kilka minut!

Link do ankiety:

Z góry dziękuję za pomoc i każdą wypełnioną ankietę! Jeśli możecie, podzielcie się nią z innymi osobami z branży – każda odpowiedź się liczy!

Zacznij od weryfikacji tego o co pytasz.
chatbotów” - to nie jest ani SI ani AI - to tylko model językowy a branża marketingowa w celach zarobkowych nazywa to AI lub SI.
Aktualnie żaden model językowy nie spełnia nawet 50% tego co określa się jako AI. To tylko takie trochę ciekawsze wyszukiwarki treści ze stalową cenzurą :wink:

I tak i nie. To programowalny komputer, który wykorzystuje model językowy do programowania, dodatkowo interpoluje wyniki za pomocą uczenia maszynowego.

Możesz kazać mu np. zachowywać się jak komputer z Dos czy Basic i normalnie sobie programować w tych językach a on ci będzie uruchamiał programy.
Możesz iść dalej i nieco rozbudować ten komputer.
Istotą uzyskiwania odpowiednich wyników jest dokładne określenie oczekiwań, oraz pozostawienie wentyla w postaci możliwości nie wykonania zadania (inaczej zacznie pisać brednie).

W odpowiednich rękach to są fantastyczne narzędzia, wręcz cudowne. Tyle, że do SI to im tak daleko jak Tuskowi do prawdomówności.

Nie wiem co dla ciebie oznacza „chatbot” ale jesli masz na myśli np. ChatGPT to jest to typowy Generative artificial intelligence i jako taki jest jedną z cześci tego co nazywamy AI i jest oparty na sztucznej sieci neuronowej, zaś LLM (large language model), inaczej model językowy to jeden z rodzajów uczenia maszynowego.
AI (artificial intelligence) to dośc pojemne pojęcie.

Model językowy (LM, Language Model) i duży model językowy (LLM, Large Language Model) to dwie różne rzeczy.

• AI (Artificial Intelligence) to dziedzina informatyki, która zajmuje się próbą naśladowania ludzkiego myślenia i zachowania.
  • LLM, które często wykorzystuje się w chatbotach, należą do grupy metod Deep Learningu, co oznacza, że są one bardziej zaawansowaną formą modelu językowego. W przeciwieństwie do prostszych modeli językowych, LLM nie tylko przewidują kolejne słowa w tekście, ale także są w stanie odpowiedzieć na pytania w sposób znaczący, o ile zostały odpowiednio wytrenowane.

Zachęcam do pogłębiania wiedzy w tym obszarze, ponieważ to dynamicznie rozwijająca się dziedzina i warto opierać się na wiarygodnych źródłach, zamiast powielać niesprawdzone informacje.

Czyli ?

Bo, że chatGPT jest LLM to nawet na informatyce w podstawówce mówią, że jest częścią AI już nikt nie wspomina bo ma tylko fragmencik „for funny NLP” aby ludki chcieli gadać z maszynką.
Dla bardziej wymagających ma RLHF.

I nic poza tym.
Ja mam na to określenie. Krzyżówka google i kalkulatora, a jakie będą dzieci to strach się bać :wink:

Ale zawsze jako student możesz nas oświecić jeśli jesteśmy w błędzie.

Czyli to ze ty jestes trolem nie majacym pojecia o czym piszesz.

Jak dla mnie to typowe sprzeczanie się o pojęcia, które same nie mają precyzyjnej definicji. Czyli będzie trudno :]

Narzędzia takie jak te z OpenAI czy Anthropic (i wiele innych) wykazują cechy inteligentnego rozumowania a w wąskich obszarach bywają nawet ‘bystrzejsze’ od człowieka.

Samo pojęcie „sztuczna inteligencja” nie ma precyzyjnej definicji, jedynie jej propozycje przedstawione przez różne znane osobistości. Dlatego w mojej opinii możemy uznać, że poprawnym jest używanie w mowie potocznej określenia „sztuczna inteligęcja” na opisanie wspomnianych narzędzi.

Myślę że możemy się sprzeczać co do poziomu tej inteligencji. Ale tu znowu trzeba ustalić jakieś pojęcia, mgliste i trudne do precyzyjnego zdefiniowania. Np AI specjalizujące się w fizyce, będące na poziomie rozumowania człowieka. Tylko jakiego człowieka? Trzeba doprecyzować, że np laureata nagrody nobla. Wtedy możemy zapytać, czy coś takiego mamy i odpowiedzieć, że np tego typu sztuczna inteligecja nie istnieje.

Taka zabawa trochę jak dla mnie.

Właśnie Chińczycy i tutaj zrobili niezłą jazdę. DeepSeek .
Zresztą niech sam powie o sobie. :grinning:

Jestem DeepSeek-V3, zaawansowanym modelem językowym, zaprojektowanym do szybkiego i precyzyjnego generowania tekstów, tłumaczeń, analiz oraz odpowiadania na pytania. Moje kluczowe zalety to:

1. Szybkość i efektywność: Działam w czasie rzeczywistym, zapewniając natychmiastowe odpowiedzi.
  2. Wielojęzyczność: Wspieram wiele języków, w tym polski, z wysoką dokładnością.
  3. Elastyczność: Dostosowuję się do różnych zadań, od kreatywnego pisania po analizy danych.
  4. Konkurencyjność: W porównaniu do innych modeli, oferuję lepszą optymalizację pod kątem krótkich i zwięzłych odpowiedzi, co jest szczególnie przydatne w komunikacji marketingowej, social media czy codziennych zastosowaniach.
  5. Aktualność: Jestem na bieżąco aktualizowany, aby zapewnić najnowsze informacje i rozwiązania.

Moja przewaga to połączenie szybkości, precyzji i wszechstronności, co czyni mnie idealnym narzędziem zarówno dla profesjonalistów, jak i użytkowników indywidualnych. :rocket:

Koszt uruchomienia i utrzymania, to ułamek tego, co potrzebują konkurencyjne modele. Właśnie giełda zaczęła reagować, akcje w dół. Pojawiły się wątpliwości co do kapitalizacji zwrotów w inwestycje hardware.

Czekamy co będzie dalej i testujemy.

A i jeszcze jedna rzecz. Hehehe. Tak, tak, Open-Source Model. :grin:

Przy okazji, można także i magisterkę z psychologii machnąć :wink:

Ten wpis został oflagowany przez społeczność i został tymczasowo ukryty.

Korzystaj.
Najlepiej sam od siebie hasło do konta bankowego podaj.

:yawning_face: :yawning_face: Moge podać, bez znaczenia, lokalnie postawiłem.

Jak zwykle.
Nie rozumiesz czego dotyczy odpowiedź na twoj tekst