Witam, kolega mieszka 2 bloki (200m max) dalej z czego jeden przysłania jego blok, sygnał mam od 3-4 kresek jedynie pod oknem lekko w głąb pokoju i zanika, chciał bym wzmocnić go aby był stabilny i nie zanikał. Jaką proponujecie antenę? Myślałem nad kierunkową ale ten nieszczęsny blok więc nie wyceluję chyba…
Aby móc odbierać czysty sygnał obie anteny powinny się widzieć. Jeżeli coś te anteny zasłania, drzewa, czy inne obiekty, sygnał będzie słabszy albo go nie będzie wcale. Piszesz, iż mimo przeszkody sygnał dociera do ciebie ale jest bardzo słaby. Wiec, że wiele zależy też od warunków atmosferycznych, śnieg, deszcz, mgła mogą znacznie zakłócić sygnał. Nie wiem jaki masz sprzęt i jaki sprzęt ma twój kolega. Podaj moc, ile dpi ma twój sprzęt i sprzęt kolegi.
PS: widziałem na neci anteny z kablem o długości 3m myślę że by wystarczyło antenę bym zamontował na barierce a kabel przeciągnął przez okno i miał internet w domu po prostu o to mi chodzi.
Mimo wszystko, zawsze kierunkową! “Panelowa”, to też kierunkowa! Możesz wtedy “znaleźć” sygnał odbity od innego budynku, konstrukcji. Niekiedy dość silny, trzeba tylko poćwiczyć na zasadzie “kąt padania = kąt odbicia”.
tak się zastanawiam czy kierunkowa nie będzie gubiła zasięgu? Panelowa ma szerszy zakres zasięgu nie była by stabilniejsza pod względem “trzymania” sygnału?
Jeżeli masz zasięg przy oknie a w głębi pomieszczenia on zanika, wydaje się najlepszym rozwiązaniem jeżeli jest mała odległość od anteny do karty kupić coś takiego http://yagi.pl/antena-mobile-kable-zczk-p-1531.html. Kolega nie potrzebuje anteny.
Anteny Yagi, to są anteny kierunkowe, czyli nie dookólne , a o to mi tutaj chodzi. Oczywiście, warto kupować o jak największym zysku. 5GHz odpada, bo Twoja karta na pewno chodzi na 2,4 GHz.
w porządku więc już ustaliliśmy że 2,4 Ghz i im więcej dbi tym lepiej i mam jeszcze pytanie czym się różnią te kierunkowe yagi jedne mają kształt tuby a tą ci Wilczy pokazał prostokąta…? Zakresem łapania sygnału?
Konstrukcją i charakterystyką kierunkową. Te “rurowe” mają wszystkie elementy (czasem kilkanaście!) w jednej, poziomej linii, te płaskie wiele elementów w jednej linii, ale powielonych (to te “panele”) w płaszczyźnie pionowej.
– Dodane 23.05.2011 (Pn) 22:04 –
“Rurowe” są precyzyjniejsze co do kierunku, mają tzw. wąską charakterystykę. Ja używam “rurową” Odchylenie plus/minus 5 stopni od kierunku sygnału (u mnie, od ściany kościoła), powoduje już znaczny jego spadek.
Spokojnie, kup antenę panelową, jeżeli chcesz inwestować to o jak najlepszym zysku, ale pamiętaj im kabel między kartą a anteną będzie dłuższy tym strata sygnału będzie większa, jeżeli chodzi o kabel do 10m to nie ma czym sobie głowy zawracać.
kabel przewiduję max 4m bo większy nie jest potrzebny, i antena musi posiadać złącze RPSMA, bo kupowanie przejściówek itp. także na pewno wpływa na straty w sygnale. Mogli byście jakieś np: na allegro zerknąć i podać? Sam patrzę i widzę nawet używane może zdała by taka egzamin?
Tylko “nówka”! Tu nie można oszczędzać. Używane mogą mieć zaśniedziałe elementy i różne inne usterki związane ze środowiskiem, w którym były używane, np. przemysł, kwaśne opady itp.