Witam. Mam router LTE i maszt do jakiego się łącze widzę z okna. Mam dobry zasięg bo 64db. Pytanie czy warto zastosować zewnętrzną antenę LTE. Czy coś pomoże zastosowanie anteny zewnętrznej czy raczej nie odczuje różnicy? Jeśli może poprawić to jaką polecacie?
Czytałem że nie można zainstalować zbyt mocnej.
Router ZTE mf286. Lokalizacja BTS ul. Sieradzka 2 Szczecin.
A tak mniej więcej w jakiej odległości jest od Ciebie ten maszt?
Między 500-550m w linii prostej. Ale już wiem że masz wspiera tylko dwie częstotliwości. 1800 i 800 i BTS w niedziele i wieczorami jest przeciążony i 1-2mb odbiera. Rano nawet 90.
Zastanawiam się nad Play LTE bo 600m ode mnie jest jest maszt ktory ma znacznie więcej częstotliwości. Może kupię starter Play i porównać późnymi godzinami? Mają częstotliwość 800 1800 2100 i 2600.
Niestety neostrada u mnie to do 10mb a upload to porażka totalna około 100kb. Wolałbym coś lepszego BTS Play znajduje się na metalowej 8 w Szczecinie. A plusa na Sąsiedzkiej 2 w Szczecinie. I czy antena na 600m ma sens? Pozdrawiam Maciej
Kupno dodatkowej anteny nie ma żadnego sensu. Odbierany sygnał i tak jest już bardzo mocny.
Co do Playa to jak najbardziej możesz spróbować, ich stacje ze wszystkimi możliwymi pasmami zazwyczaj sobie lepiej radzą przy dużym obciążeniu.
Zakupiłem starter PLAY. Jak na razie prędkości są lepsze, ale siła sygnału przy ustawieniu LTE na 1800 i 2600 waha się w granicach 103db.
3 kreski zasięgu na 5.
PS. Jak router kładę na zewnątrz troszkę wyżej to mam -72dbm i 5 kresek zasięgu.
Może teraz warto zakupić antenę? tylko jaką?