Witam. Dzisiaj dotarł do mnie dysk SSD, który zakupiłem dzięki pomocy użytkowników tego forum. Gdzieś czytałem chyba, że jeżeli mam jak go podpiąć pod adapter, to mogę sobie sklonować to co mam na starym dysku i przenieść na nowy używając live cd. Tyle, że problem mam na samym początku: nie mam pojęcia jak zamontować ten dysk ssd. Pod Antergosem ze środowiskiem Suse nie montuje automatycznie. Próbowałem samemu tak:
sudo mkdir /mnt/ssd
sudo mount /dev/sdb /mnt/ssd
Wyskakuje mi: `
Niewłaściwy typ systemu plików, błędna opcja, błędny superblok na /dev/sdb, brak strony kodowej lub programu pomocniczego albo jeszcze inny błąd.
Jeżeli dobrze mniemam to mam zadeklarować jaki chcę albo jaki jest system plików na tym dysku. Tak czy inaczej nie wiem za bardzo co powinienem tam wpisać.
Jak dam lsblk -f, to pokazuje mi taki opis partycji:
Jakby ktoś był uprzejmy mi podpowiedzieć to i przy okazji jak potem sklonować cały dysk i przenieść go na nowy, to byłbym wdzięczny, bo z dokumentacji Archa rozumiem piąte przez dziesiąte.
`
Poprzez dd nie jest to dobry pomysł, bo HDD ma inną geometrię niż SDD. Nie zapomnij po klonowaniu wyedytować fstab i zmienić parametry optymalne dla SSD.
Nie jest aby tak, że najpierw muszę znaleźć sposób jak w ogóle zamontować ten SSD, bo bez tego nie mam co się zabierać do tego całego klonowania? No i dobra, jakie są te parametry optymalne dla ssd?
# /etc/fstab: static file system information.
#
# Use 'blkid' to print the universally unique identifier for a
# device; this may be used with UUID= as a more robust way to name devices
# that works even if disks are added and removed. See fstab(5).
#
# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
#
UUID=0277dfb1-a80a-4878-8ea2-77eee3536b79 / ext4 defaults,relatime,data=ordered 0 1
UUID=eee62eca-3bdc-4ebc-a095-f845f2a25001 swap swap defaults 0 0
UUID=f8bbdf8b-5e18-4786-aec8-2b4952296a46 /home ext4 defaults,relatime,data=ordered 0 0
Nie no ja chciałem skopiować cały dysk wraz z jego strukturą na nowy SSD. Teraz dopiero mi przyszło do głowy, że może nie da rady, bo chociaż zajętego miejsca mam razem może z 80 gb, to jednak HDD ma pół tera, a SSD 240 GB.
Tak, bo to lap i nie mialbym go nawet za bardzo gdzie go trzymac.
Nie no bo ja sobie myslalem tak… Podlocze pod usb caly ten SSD, zamontuje go, wklepie pare komend, przerzuci mi wszystko na niego i jak bedzie zrobione to go sobie normalnie podepne na miejsce starego HDD. Ten plan chyba mial pewne luki, wiec zrobie tak jak mowicie…
To jest dobry plan, ale wykonaj go lepiej z poziomu LiveCD, a nie aktualnego systemu.
Utwórz na SSD partycje pod swap, system i home, w rozmiarach jakie ci odpowiadają, ale nie przesadzaj z nimi, bo wcześniej systemowa była stanowczo za duża. Zamontuj:
mkdir /mnt/old
mkdir /mnt/new
mount /dev/sda1 /mnt/old
mount /dev/sda6 /mnt/old/home
mount /dev/sdb2 /mnt/new
mount /dev/sdb3 /mnt/new/home
I z grubsza po robocie. Teraz pozostaje wyedytować fstab i zainstalować gruba na nowym dysku, ale do tego pierwszego nie mamy UUID więc pokaż wynik polecenia:
Nie kumam. Chyba nie mógłbym nic w ogóle wbić do konsoli w trakcie hibernacji lub uśpienia.
Tak czy inaczej. Uprościłem sobie trochę robotę z partycjonowaniem (albo po prostu zrobiłem to źle). Włożyłem dysk SDD na miejsce HDD i instalatorem Antergosa porobiłem na SDD partycje “/” "SWAP i “home”, tyle że w tym wypadku na “/” znajduje się już zainstalowany system. Czy ta komenda:
usunie mi wszystko z dysku, na który ma zostać skopiowany system? Bo jeżeli nie, to chyba powinienem ten root na SSD jeszcze jakoś sensownie sformatować, tym bardziej że miałem do wyboru MBR i GPT i chyba wybrałem MBR, a nie wiem czy to w ogóle dobrze.
Wynik lsblk -ao name,uuid wygląda tak w tej chwili jak poniżej. Podaję, bo nie byłem pewien, czy do czegoś się przyda przed samym kopiowaniem systemu.
To polecenie rsync nie wykasuje oryginalnych plików. Po skopiowaniu systemu na nowy dysk podmień w pliku /mnt/new/etc/fstab adresy UUID na te które podałeś poleceniem lsblk.
Teraz trzeba zainstalować gruba na nowym dysku, ale do tego trzeba poprosić @marcin82 o pomoc, bo ja tylko lilo ogarniam
edit.
Marcin się chyba obraził że mu z buciorami w temat wszedłem. Więc o ile mi wiadomo, żeby zainstalować gruba na nowym dysku musisz się chrootować
mount --rbind /dev/ /mnt/new/dev chroot /mnt/new /bin/bash
i teraz nie jestem pewny czy musisz coś zmieniać w plikach konfiguracyjnych gruba, możliwe że wystarczy wydać polecenie:
grub-install /dev/sdX
gdzie X no numer nowego dysku (bez numeru partycji)
Niech mnie ktoś poprawi jeśli źle piszę, bo serio nie używam gruba