Antywirus Android 8.0 sens

Cześć. Czy jest sens stosować program antywirusowy (nie darmowe rozwiązanie tylko licencja) w telefonie z Androidem 8.0 dokładniej Motorola Moto E5 Plus, smartfon będzie w dużym stopniu służył w korzystaniu z internetu.

U mnie Eset przyblokował podejrzane strony ze złośliwym js. AV płatny przydaje się bardziej z funkcjami antykradziezowymi - zdalne blokowanie telefonu, zdalne wymazywanie pamieci czy upierdliwe dźwięki, ktorych złodziej nie jest w stanie wyłączyć, namierzanie telefonu itp.

1 polubienie

Z racji tego że bez grzebania w telefonie każdej aplikacji czy przeglądarce trudno jest dostać uprawnienia “administratora” (tylko za pomocą luk w systemie), “wirusów” jako takich na ten system nie ma więc AV jest względnie zbędny.

Problemem są ludzie i przerobione aplikacje, AV nie uchroni cię przed podaniem swoich prywatnych danych tam gdzie nie trzeba czy przed podrobioną aplikacją banku która otrzymała uprawnienia do czytania sms i przechwytuje sms’y weryfikacyjne. A z mojego doświadczenia wiem że te aplikacje AV (które z resztą też nie mają podniesionych uprawnień do monitorowania całego systemu) nie wykrywają takich dziwacznych aplikacji.

1 polubienie

Dlatego jak pisałem, sprawdzają się bardziej w przypadku kradzieży.