Mam pewien problem z programem AVAST, który mam zainstalowany, ale na chwilę obecną, nie mogę tego programu wyświetlić, kiedy na niego klikam.
Nie wiem, co się stało, bo wcześniej nigdy nie było takiej sytuacji i zawsze mi się ten program wyświetlał.
Teraz jest taka sytuacja, że mam ikonkę tego programu na tzw. “pasku zadań” w rogu i, kiedy klikam na tę ikonkę, nie wyświetla się ten program, tylko znika ikonka.
Ale, program antywirusowy jest zapisany i nie został usunięty, bo mam też na pulpicie ikonę skrótu tego programu.
Jak można rozwiązać ten problem, o ile to jest problem?
Ja mam na komputerze Windows 8.1.
Wcześniej nie miałem z tym problemów. Chciałem sobie sprawdzić aktualizację na AVAST i kliknąłem, a tutaj nie może się program wyświetlić.
No i ja właśnie mam najnowszą wersję AVAST, bo program się aktualizuje do nowszych wersji. Teraz jest granatowa grafika programu AVAST, czyli najnowsza wersja programu. I wcześniej nie miałem takich problemów, że nie mogłem otworzyć tego programu po kliknięciu.
Ja tylko piszę, że od wersji 9 nie za dobrze działa moduł uaktualnienia do wersji o numer wyżej.
Już nawet pomijając, że wersja 2017/2018 nie umie zrobić nic poza skanowaniem szybkim (pełne 0%, brak informacji że cokolwiek przeskanowane po około godzinie) i nie da się pobrać jakiś dodatkowych sygnatur do skanowania przed uruchomieniem systemu.
Którą wersję masz, bo tych najnowszych jest pięć (jak widać na foto poniżej)?
A jak klikasz na ikonę Avast’a na pulpicie to co się dzieje? Otwiera się główne okno programu?
Opcja jest taka, że można spróbować odinstalować Avast i ponownie go zainstalować. Może nie nie wywali ponownie babola.
Ja używam tylko darmowych. Z bugiem skanowania pełnego to się pogodziłem i na jednym laptopie wymieniony Avast na AVG i ten umie wykonać skanowanie pełne.
No ja mam właśnie taką wersję, która jest na obrazku przedstawiona. Nawet ostatnio, po aktualizacji coś tam się w “ustawieniach” zmieniło i jest trochę inna grafika. Czyli coś takiego, jak jest to pokazane na obrazku.
I normalnie się wyświetlał program, bez żadnych problemów, a teraz, nawet jak klikam na ikonę na pulpicie AVAST, to nie otwiera się w ogóle program, jakby go nie było. Jest działanie po kliknięciu, ale program nie chce się otworzyć.
Nie wiem, co to jest za przyczyna…
Jeżeli taka sytuacja będzie trwała dłużej, to chyba rzeczywiście trzeba całkiem odinstalować program i na nowo pobrać AVAST.