Antywirus dla starego PC

Jaki polecacie antywirus dla starego PC ?

Avast ? Kaspersky Free ? Coś innego ?

Dla starego PC polecam instalację dystrybucji Linuksowej (o ile nie jest na nim używane specjalistyczne oprogramowanie wymagające Windowsa).

1 polubienie

Wolałbym nie instalować ciotce czegoś w czym nie będę mógł ewentualnie pomóc przez telefon.

Musi być Windows… nie wiem, może jest jakiś zmodyfikowany ultralekki czy coś ?

Na początek jaki system, nr?

W10 - defender
W7 - comodo

Avast to muł do kwadratu, z relatywnie szybkiego komputera potrafi zrobić długo odpalającą się kupę złomu. Dodatkowo uciążliwe komunikaty, wątpliwa polityka prywatności.

Kasperskiego nie testowałem, więc nie wiem.

1 polubienie

Chyba Win10 bo zauważyłem, ze nawet szybciej chodzi niż XP :open_mouth:

To nic w nim nie grzeb, bo jeśli Win10, to już tam działa Windows Defender. I dobrze!

2 polubienia

Kaspersky free, w tegorocznym wydaniu jest mega lekko

Toż to nawet nie działa… dla testu zainstalowałem Kaspersky Free i ryczał na stronach XXX (specjalnie dla testu odwiedziłem parę bajek) a Defender siedział cichutko.

Nie pisałeś o zabezpieczeniach rodzicielskich tylko antywirusie :wink:

1 polubienie

Jak ciotka ogląda XXX to może faktycznie masz rację…? :grinning:

3 polubienia

Ciotka XXX nie ogląda, ale starsze osoby chyba mają dar przyciągania wirusów i innych ■■■■■ół (pierdoła to nie wulgaryzm DP!!) oglądając zwykłe strony…

Defender-to jest TO dla win 10,a dlaczego?PROGRAMY CHRONIA SIE SAME,analogia:do ochrony osobistej dobiera się Najlepszych,sprawdzam to "na codzieN"to nie wymądrzanie się!!!

No właśnie to samo mi przyszło do głowy :wink: Jak ciotka chadza po redtubach, warezach, crakuje gry i handluje bitcoinem to nie wahaj się ani na moment, instaluj antywirusa i bohatersko walcz z problemami zupełnie nie znanymi w innych systemach operacyjnych :wink:

Nie koniecznie przez telefon. Łączysz się np. przy pomocy Anydesk i pomagasz zdalnie choćby ze smartfona. A jak masz wiedzę to wystarczy Termux i zwykle SSH. Generalnie starsze osoby mają łatwiej pod Linuxem niż ktoś kto ma nawyki z Windows od lat.
Jest jeden podstawowy problem ze starszymi osobami - klikają we wszystko i prędzej, czy później antywirus coś przepuści i będzie nieciekawie.

1 polubienie

Jeżeli antywirus na stary i wolny komputer to tylko takie oparte na skanowaniu w chmurze, na przykład: Panda Dome Free Antivirus, lub Comodo Cloud Antivirus
W ostateczności zainstaluj jakąś lekką dystrybucję Linuxa, na której AV nie trzeba instalować.

Moja żona lat 76 po zmianie Linux Mint na Windowsa 10 obraziła się i musiałem szybko wrócić do Minta. Żona szczęśliwa i ja też ma się rozumieć. Linunx nie psuje się a od wersji 19 ma system migawek błyskawicznie przywracających stan poprzedni. Zainstaluj ciotce MINTA ma układ grafiki podobny do Windowsa i masz Ją z głowy

1 polubienie

Zanim polecicie komukolwiek Windows Defender na Windows 10, to najpierw zobaczcie testy:
Windows Defender Sandbox Test vs Malware https://www.youtube.com/watch?v=sE-xdb9hTqY i/lub trochę starszy: Windows Defender Test | Windows 10 vs Malware https://www.youtube.com/watch?v=tFiw8JQxyO4

Zdycha przy byle gównie. Miałem, pisze z własnych doświadczeń.

Sprawdzę, dzięki.

Windows 10 + GData