Jaki polecacie antywirus dla starego PC ?
Avast ? Kaspersky Free ? Coś innego ?
Jaki polecacie antywirus dla starego PC ?
Avast ? Kaspersky Free ? Coś innego ?
Dla starego PC polecam instalację dystrybucji Linuksowej (o ile nie jest na nim używane specjalistyczne oprogramowanie wymagające Windowsa).
Wolałbym nie instalować ciotce czegoś w czym nie będę mógł ewentualnie pomóc przez telefon.
Musi być Windows… nie wiem, może jest jakiś zmodyfikowany ultralekki czy coś ?
Na początek jaki system, nr?
W10 - defender
W7 - comodo
Avast to muł do kwadratu, z relatywnie szybkiego komputera potrafi zrobić długo odpalającą się kupę złomu. Dodatkowo uciążliwe komunikaty, wątpliwa polityka prywatności.
Kasperskiego nie testowałem, więc nie wiem.
Chyba Win10 bo zauważyłem, ze nawet szybciej chodzi niż XP
To nic w nim nie grzeb, bo jeśli Win10, to już tam działa Windows Defender. I dobrze!
Kaspersky free, w tegorocznym wydaniu jest mega lekko
Toż to nawet nie działa… dla testu zainstalowałem Kaspersky Free i ryczał na stronach XXX (specjalnie dla testu odwiedziłem parę bajek) a Defender siedział cichutko.
Nie pisałeś o zabezpieczeniach rodzicielskich tylko antywirusie
Jak ciotka ogląda XXX to może faktycznie masz rację…?
Ciotka XXX nie ogląda, ale starsze osoby chyba mają dar przyciągania wirusów i innych ■■■■■ół (pierdoła to nie wulgaryzm DP!!) oglądając zwykłe strony…
Defender-to jest TO dla win 10,a dlaczego?PROGRAMY CHRONIA SIE SAME,analogia:do ochrony osobistej dobiera się Najlepszych,sprawdzam to "na codzieN"to nie wymądrzanie się!!!
No właśnie to samo mi przyszło do głowy Jak ciotka chadza po redtubach, warezach, crakuje gry i handluje bitcoinem to nie wahaj się ani na moment, instaluj antywirusa i bohatersko walcz z problemami zupełnie nie znanymi w innych systemach operacyjnych
Nie koniecznie przez telefon. Łączysz się np. przy pomocy Anydesk i pomagasz zdalnie choćby ze smartfona. A jak masz wiedzę to wystarczy Termux i zwykle SSH. Generalnie starsze osoby mają łatwiej pod Linuxem niż ktoś kto ma nawyki z Windows od lat.
Jest jeden podstawowy problem ze starszymi osobami - klikają we wszystko i prędzej, czy później antywirus coś przepuści i będzie nieciekawie.
Jeżeli antywirus na stary i wolny komputer to tylko takie oparte na skanowaniu w chmurze, na przykład: Panda Dome Free Antivirus, lub Comodo Cloud Antivirus
W ostateczności zainstaluj jakąś lekką dystrybucję Linuxa, na której AV nie trzeba instalować.
Moja żona lat 76 po zmianie Linux Mint na Windowsa 10 obraziła się i musiałem szybko wrócić do Minta. Żona szczęśliwa i ja też ma się rozumieć. Linunx nie psuje się a od wersji 19 ma system migawek błyskawicznie przywracających stan poprzedni. Zainstaluj ciotce MINTA ma układ grafiki podobny do Windowsa i masz Ją z głowy
Zanim polecicie komukolwiek Windows Defender na Windows 10, to najpierw zobaczcie testy:
Windows Defender Sandbox Test vs Malware https://www.youtube.com/watch?v=sE-xdb9hTqY i/lub trochę starszy: Windows Defender Test | Windows 10 vs Malware https://www.youtube.com/watch?v=tFiw8JQxyO4
Zdycha przy byle gównie. Miałem, pisze z własnych doświadczeń.
Sprawdzę, dzięki.
Windows 10 + GData