czy gdy bede mial firewalla wlaczanego przez caly czas to komputer bedzie wolniej chodzil? bo mam nod32 dzialajacego przez caly czas i nie wiem czy oplaca sie jeszcze instalwoac firewalla. prosze o pomoc
Nod to antyvirus a Firewall to zapora internetowa. Komputer nie będzie wolniej chodził. Polecam zastosowac firewalla jednak.
nie bedzie wolniej chodzil
i warto zainstalowac
a jaki firewall polecasz?
to zalezy jaki jesli firewall Agnitum to nawet przyspieszy ci laczenie sie ze strona
zadanie o strone przez prowadzenie cache dla DNS (najszybszego)
inaczej min. zwolni
z dobrych firewalli polecem Agnitum, McAfee, Sygate,BlackICE ZoneAlarm
Kaspersky Anti-Hacker oraz Kerio
dla poczatkujacych BlackICE (automatyzacja pelna) - instalujesz zapominasz
Kerio, ZoneAlarm i Sygate
dla zaawan. McAfee, Agnitum
Jeżeli chodzi darmowe to Kerio.
a ajak skonfigurowac zeby wszystkie strony sie wyswietlaly, zeby nie bylo zadnych problemow itp. bo czasami czytam na forum o problemach z kerio
wcale niejest darmowy
po instalacji i uplywie okreslonego czasu ma ograniczone fukcje
(lub wogle niedziala)
ewen. dziala jak shareware
zeby uzyskac klucz nalezy wykupic licencje
http://www.kerio.com/kpf_download.html
sam sprawdz
(tu masz opis konfiguracje itd.)
darmowe to sa odpowiedniki platnych
Agnitum, ZoneAlarm, Sygate
i te polecam
kerio nie jest do konca darmowy
No fakt macie zupełną racje. :-x
dziwne rzeczy czasem czytam…
Outpost wogóle jest firewallem z kosmosu…
nie tylko u mnie, ale na 4 różnych komputerach i dwóch różnych łączach internet na Outposcie chodził wolniej niż na… Kerio 4 :!:
jedyne co polecam Kerio Personal 4 i w dodatku masz NOD32 - to zupełnie jak ja świetny duet
z tym NODem
to chyba wiesz jak jest niedawno sprawdzalam jednemu koledze Loga mial Noda i trojanow/wirkow tony
i to tych znanyh
wiec
szkoda gadac
najlepsza według mnie panda internet security 2005 zawiera ona prawie wsszyskto: antispam, firewall, antywirus, antydialer itd. ona co pare minut sprawdza wszyskie porty czy są dobrze monitorowane jest poprostu /cenzura/ i ona nie obciąza netu
wersja 2.1.5 jest darmowa… i moim zdaniem wygodniejsz, szczegolnie dla poczatkujacych uzytkownikow.
Więc nie dokładaj sie do tego. Post Kosz. :?
Nie masz racji, to wysoko ceniony firewall , potwierdza to wiele testów, opinii i nagród przyznanych produktowi
http://www.pcflank.com/art41c.htm
Co do firewalla to tu masz kilka darmowych podanych
ale ja nie opieram się na testach i nagrodach… tylko na doświadczeniach własnych oraz moich znajomych i obcych mi ludzi
według mnie jest przereklamowany :lol:
nie pisz jednak , że jest ‘‘firewallem z kosmosu’’ , bo tak nie jest , program ma ustaloną reputacje , nie zauważylem także by agresywnie się raklamował , mam z nim dobre doświadczenia