Antywirus w firmie - którego mogę używać?

Witam,

mam 1 komputer, który jest jedynym komputerem w małej firmie, a poza tym jest komputerem domowym. Jakiego (sensownego) programu mogę używać zgodnie z licencją? Może są jakieś dobre i darmowe?

To co mam:

Comodo Internet Security 4 dożywotnio

McAfee VirusScan Plus 180 dni

G Data Internet Security 2010 (dodawana do komputer świata) 180 dni

Norton Internet Security 90 dni

Ad-aware Internet Security 180 dni

Fort Knox Personal Firewall 180 dni.

są to tzw wersje gazetowe zapewne, zazwyczaj dużymi literami jest napisane że można używac w firmie,

co do Comodo Internet Security 4 to jestem pewny że można używać komercyjnie czyli np. w firmach

Polecam Comodo Internet Security 4 tak jak kolega wyżej napisał. Darmowy, lekki dla systemu i używać w firmie też możesz :wink: Oczywiście skuteczny, co najważniejsze.

Witam.

Są dobre i darmowe ale sądzę, że zakup całego pakietu bezpieczeństwa do komputera używanego w firmie nie stanowi zbyt dużego obciążenia finansowego (ok. 155 pln brutto - licencja na 1 rok). Tym bardziej, że można to wprowadzić do wyposażenia firmy i odliczyć. To już pytanie do księgowej.

Poza tym co do programów gazetowych - to sądzę, że powinny przynajmniej być kupione na fakturę (tzn czasopisma) żeby mieć możliwość zastosowania tych aplikacji w firmie. Tu też można zapytać księgową.

Jeśli mogę dodać jeszcze jedną ogólną uwagę to: proszę czytać licencje dołączone do tych aplikacji. Jest w nich mowa czy można używać w firmie wersji bezpłatnej czy nie można. Przeważnie te wersje bezpłatne to wersje do użytku w domu.

Jak co to ja polecam anty virus AVG podejrzewam ze nie usunie on wszystkich infekcji jakie znajda sie na komputerze ale nie bedzie to zagrozenie

Pozdrawiam

Poczytaj sobie może wnioski jednego z użytkowników na Blogu z podobnym problemem http://www.dobreprogramy.pl/Brak-znajom … 16665.html :wink:

Poza komercyjnymi i darmowymi antywirusami jest jeszcze ClamAV dostępny również dla systemów Windows, nie dość że darmowy to z otwartym kodem źródłowym wydany na licencji GNU GPL, czyli możesz sobie używać jak chcesz, gdzie chcesz tego antywirusa, w firmie, w domu gdzie chcesz bez płacenia za licencje i martwienia się o legalność. Ten antywirus jest z powodzeniem używany na serwerach, więc na pewno zły nie jest :wink:

Pozdrawiam!

Tylko, że ClamAV nie jest antywirusem z skanerem rezydentnym (nie skanuje przetwarzane na komputerze dane). ClamAV służy tylko do skanowania komputera pod katem wirusów, ale nie stanowi aktywnej ochrony.

No tak racja, jednak zastosowania serwerowe są troszkę inne niż na komputerach domowych :slight_smile:

Pozdrawiam!