mam 1 komputer, który jest jedynym komputerem w małej firmie, a poza tym jest komputerem domowym. Jakiego (sensownego) programu mogę używać zgodnie z licencją? Może są jakieś dobre i darmowe?
To co mam:
Comodo Internet Security 4 dożywotnio
McAfee VirusScan Plus 180 dni
G Data Internet Security 2010 (dodawana do komputer świata) 180 dni
Polecam Comodo Internet Security 4 tak jak kolega wyżej napisał. Darmowy, lekki dla systemu i używać w firmie też możesz Oczywiście skuteczny, co najważniejsze.
Są dobre i darmowe ale sądzę, że zakup całego pakietu bezpieczeństwa do komputera używanego w firmie nie stanowi zbyt dużego obciążenia finansowego (ok. 155 pln brutto - licencja na 1 rok). Tym bardziej, że można to wprowadzić do wyposażenia firmy i odliczyć. To już pytanie do księgowej.
Poza tym co do programów gazetowych - to sądzę, że powinny przynajmniej być kupione na fakturę (tzn czasopisma) żeby mieć możliwość zastosowania tych aplikacji w firmie. Tu też można zapytać księgową.
Jeśli mogę dodać jeszcze jedną ogólną uwagę to: proszę czytać licencje dołączone do tych aplikacji. Jest w nich mowa czy można używać w firmie wersji bezpłatnej czy nie można. Przeważnie te wersje bezpłatne to wersje do użytku w domu.
Poza komercyjnymi i darmowymi antywirusami jest jeszcze ClamAV dostępny również dla systemów Windows, nie dość że darmowy to z otwartym kodem źródłowym wydany na licencji GNU GPL, czyli możesz sobie używać jak chcesz, gdzie chcesz tego antywirusa, w firmie, w domu gdzie chcesz bez płacenia za licencje i martwienia się o legalność. Ten antywirus jest z powodzeniem używany na serwerach, więc na pewno zły nie jest
Tylko, że ClamAV nie jest antywirusem z skanerem rezydentnym (nie skanuje przetwarzane na komputerze dane). ClamAV służy tylko do skanowania komputera pod katem wirusów, ale nie stanowi aktywnej ochrony.