Trochę obawiam się wyższej rozdzielczości bo ja widzę jak kret ;), teraz mam LG też 27 fullHD i jest OK, ale chcę kupić nowy monitor bo byłem głupi i kupiłem monitor z błyszczącą matrycę bo mi się zachciało 3D, które użyłem może z raz. Innymi słowy - dałem się ponieść marketingowi.
Musi mieć overdrive włączony na strong czyli na maksa, żeby być responsywnym a występują wtedy artefakty. Ma za to prawdopodobnie niski input lag.
Jeżeli chodzi o smużenie i ghosting to jest to matryca MVA. I jak każda matryca ma swoje plusy i minusy.
Tutaj przykład jak zachowuje się matryca MVA gdy na ekranie spotykają się biały i czarny kolor. Te są najbardziej wymowne:
Oczywiście ten efekt może być w zależności od producenta bardziej odczuwalny lub mniej ale zawsze występuje.
Plusem są zazwyczaj znacznie lepsze kolory niż np w starej poczciwej TN.
Musisz podjąć decyzję czy Ci to przeszkadza czy nie. Jeżeli nie to nie widzę problemów. Wiem ,że ktoś już tu sugerował i ja też mimo wszystko się podłączę. FHD na 27 calach to trochę za mało. Jeżeli potrzebujesz większych ikon i interfejsu to zawsze możesz je zwiększyć w samym systemie. Różnica między FHD a 1440p na 27 calach jest odczuwalna.
Ja sam obecnie używam monitora AGON AG271QX - wybór padł ze względu na potrzebę szybkiej matrycy i niskiego input laga.
AOC mają dość specyficzne matowe matryce. Stopień zamatowania matrycy jest według mnie niższy niż u innych producentów. Nie jest to połysk ale nie jest też tak matowy jak w poprzednich moich monitorach. Jednak różnica jest i tak bardzo na plus w stosunku do gładkich matryc.