AOC I2080SW Podkręcanie do 76 Hz

Cześć, udało mi się podkręcić monitor AOC I2080SW do 76Hz (przy innych wartościach psuje się ekran) i czuje o wiele lepszą różnicę do tego stopnia że nie chcę z powrotem wracać do 60Hz. Czy korzystanie z 76Hz może zepsuć urządzenie?

Jeśli jest przystosowane do 60Hz, to tak.

Co to znaczy „podkręciłeś”? Fabryczne parametry tego monitora

30 -83 kHz (H) / 50 -76 Hz (V)

pozwalają na takie odświeżanie więc nic nie trzeba podkręcać, wystarczy wybrać z listy trybów odpowiednią wartość. I nie, nic się nie zepsuje.

Dodam coś od siebie…Bo już wiele razy widziałem ludzi z wywieszonym jęzorem twierdzących, że podkręcili monitor :slight_smile:

To, że sobie ustawimy nawet 85Hz na monitorze który fabrycznie ma 60Hz. Wcale nie oznacza, że tyle jest.
Elektronika monitora wykastruje klatki do 60Hz :stuck_out_tongue: A czasem jest RIP.

Miłej zabawy, daję link do fajnego testu:
Jakby ktoś nie kumał to w smarkfonach czas ustawia się w trybach manualnych (pro etc).

@MatewoosH Mam taką wartość jedynie na rozdzielczościach 1280x1024 i 800x600, na 1440x900 jest 60Hz

To jest tabela możliwości tego monitora, wystarczy wziąć do ręki instrukcję obsługi choć jeden raz.
A producent na stronie technicznej nie zagłębia się w szczegóły bo i tak dla ‘owieczek’ to zbędne a podaje 60Hz dla natywnej monitora 1440x900.

Ten temat został automatycznie zamknięty 30 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.