AORUS GeForce RTX™ 3080 XTREME 10G BIOS

Witam posiadam wersję biosu f4 chciałbym zaktualizować może mi ktoś to jaśniej wytłumaczy mam pobrać 3 biosy na stronie producenta o co tu chodzi ?

Przecież masz tam wyraźnie napisane:
F6: For F1-F5 BIOS Flash

ok to co tam robi f11 i f21 ?

Przecież masz tam wyraźnie napisane:
F6: For F1-F5 BIOS Flash
F11: For F10 BIOS Flash
F21: For F20 BIOS Flash

Jak masz wersje F1-F5 to dla ciebie F6
Jak masz wersje F10 to dla ciebie F11
Jak masz wersje F20 to dla ciebie F21

A to dlaczego mają trzy różne linie biosu to spytaj się producenta.

Please note:
You can only update to a VBIOS version of the same series.Visual C++2008 is required for this BIOS flash.
If your VBIOS version is:
F1, it can only be updated with VBIOS versions F2-F9.
F10, it can only be updated with VBIOS versions F11-F19.
F20, it can only be updated with VBIOS versions F21-F29.

rozumie ale dziwi mnie bo nie ma na tych kartach takich biosów jak f11 albo f21
nawet nie piszę co zmienia ten bios.

A powiesz mi jak mogę powrócić do poprzedniej wersji bios jak nie ma na stronie producenta ?

Nie zrobisz tego. Tzn. to możliwe, ale wymaga nieco wiedzy, a sam wsad można sobie zgrać np. przy pomocy GPU-Z lub używając nvflash przed podniesieniem wersji VBIOS.

https://www.techpowerup.com/download/nvidia-nvflash/

W każdym razie licz się z tym, że możesz uwalić kartę jak coś pójdzie nie tak.
Flashback robisz na karcie będącej OFFLINE! (na zintegrowanej musisz wtedy być)

spoko wcale bym tego nie robił jak by pisało co zmienia wersja biosy F6 jakie zmiany itd
czasami te nowsze wersje biosu mogą być gorsze.

Ruletka, nic nie poradzisz. Zawsze możesz poszukać opinii w internecie na ten temat.

Jak by było xd w sumie znalazłem bios wersji f4 ale to plik rom , i nie wiem jak to wgrać.

To surowy plik pamięci VBIOS. Takie chyba się wgrywa poprzez nvflash.
Takie wsady z internetu też nie są dobre, bo potrafią się różnić. Warto zweryfikować!

Przykładowo mam GTX 980, część pamięci VBIOS karty jest kopiowana do RAMu komputera. Można to pod systemem Linux wyciągnąć np. tak:

sudo grep 'Video ROM' /proc/iomem

Pokazuje zakres, gdzie część wsadu karty graficznej jest przechowywana w pamięci RAM, u mnie wygląda to tak:

000c0000-000cebff : Video ROM

To są liczby szesnastkowe, po zamianie na dziesiętne:
echo $((0x000c0000)) "-" $((0x000cebff)) wygląda to tak:
786432 - 846847

Pierwszą bierzemy jako skip, czyli ile trzeba Bajtów przeskoczyć na wejściu:
skip=786432, można zamienić na kB 786432/1024 = 768kB

Odejmujemy większą od mniejszej i dodajemy “1” dopełniając do pełnego bloku i dzielimy przez 1024, wychodzi w kB (kilobajtach):
echo $(((846847-786432+1)/1024))
Wynik:
59kB - to jest nasz count

bs - czyli rozmiar bloku, czytamy po 1 Bajcie, więc:
bs=1

Można teraz zrzucić część wsadu karty graficznej i porównać ze ściągniętym z internetu.
Najlepiej użyć do tego dd jako użytkownik root. Składamy wszystko z wyliczeń w całość:

dd if=/dev/mem of=$HOME/vbios_test.rom skip=768k bs=1 count=59k

Efekt:

dd if=/dev/mem of=$HOME/vbios_test.rom skip=768k bs=1 count=59k
60416+0 przeczytanych rekordów
60416+0 zapisanych rekordów
skopiowane 60416 bajtów (60 kB, 59 KiB), 0,215437 s, 280 kB/s

W hex edytorze porównujemy plik VBIOS ściągnięty z internetu, z naszym zrzutem pewnej części VBIOS z RAMu, czy się nie różnią, szczególnie na początku od nagłówka “IBM VGA

U mnie tak to wygląda, po lewej z internetu VBIOS, po prawej zrzut z pamięci RAM:

Dzięki przyda się na pewno poradnik, mam plik vbios z netu w edytorze i chce porównać go z moim biosem z karty gdzie go znajdę ten plik ??

Patrz poradnik powyżej. Musisz sobie go wyciągnąć z pamięci RAM używając jakiejś dystrybucji Linux uruchomionej z pendrive.

Alternatywnie możesz też zrzucić cały oryginalny wsad z karty graficznej używając nvflash, tylko trzeba wcześniej:

• przełączyć monitor na wyście obrazu nie z dedykowanej karty graficznej
  • wyłączyć RTX’a w menadżerze urządzeń Windows

Odpalasz cmd.exe jako administrator i wpisujesz:
nvflash.exe --save vbios.rom
(będąc w katalogu z nvflashem)
Po chwili powinien być komunikat, że zrzut zakończył się powodzeniem i plik z pełnoprawną kopią VBIOS masz w katalogu z nvflashem.
Po tym włączasz ponownie RTX’a w menadżerze urządzeń Windows.
W tym wypadku praktycznie kopii VBIOS z internetu nie potrzebujesz, bo z tego pliku można przywracać VBIOS.

Dzięki serdeczne dodali do nowego biosu, resizable bar czy to warte świeczki ? od 4-6 fps ??

Zależy od danego tytułu w który grasz. Czasami te parę kl./s jest kluczowe, aby komfortowo grać w rozdziałce 4K. Coraz więcej tytułów pewnie będzie z tej optymalizacji korzystać.
Poza tym pewnie jakieś błędy poprawili, ale tego w dzienniku zmian raczej nie napiszą.

Dokładnie, skoro można skorzystać i mam wymagane parametry czemu nie.
Ale nie wiem do końca mam dylemat po obejrzeniu paru filmików na yt.
Bo jak kupiłem kartę miałem bios f4 co nie był na stronie producenta .
Obawiam się ze jak wgram inny bios to spadą zegary mhz trafiłem na dobrą sztukę po taktowanie mam do 2200mhz inne na pokręceniu tyle nie mają i dlatego mam ten dylemat.

Nieważne, można w takim wypadku wgrywać do maksymalnie F9, czyli VBIOS’y z pierwszego zakresu.
Ważne, żeby trzymać się wskazanych przedziałów.
Najnowszy do twojej wersji karty to F6 i taki należy wgrać.
Przed wgraniem, zrób sobie kopię przy pomocy nvflash. Jak się nie sprawdzi, to sobie powrócisz do poprzedniego.

albo wył w biosie i mam dwie karty albo daje na pci i jest RTX
takie są opcje w biosie
mogę wyłączyć rtx w menadżerze urządzeń ale nie będzie widoczna integra

Jak wyłączysz w BIOS to program nie uzyska dostępu do pamięci ROM w karcie.
Wystartuj komputer na iGPU podłączając kabel do wejścia w pł. głównej i normalnie RTX’a wyłącz w Windows. Chodzi o to, aby sterownik nie miał dostępu do karty w momencie zrzutu i nic więcej.

to chyba wystarczy wył w menadżerze urządzeń rtx ?