Witam.
Od dłuższego czasu czytam forum, przeglądam oferty i im więcej się dowiaduję tym bardziej jestem
niezdecydowany jaki aparat fotograficzny typu kompakt kupić.
Zależy mi na tym by był mały (żaden ultra zoom), ale bez przesady (Canon A570IS jest tą granicą wielkości).
Zasilanie bardziej bym wolał paluszki, gdyż akumulatory litowo-jonowe są jeszcze za drogie i ciężko je dostać.
W przyszłości zamierzam kupić lustrzankę, więc wybór „małpki” wpłynie na ten wybór.
Dodam, iż posiadam telefon Sony Ericsson K700i i na dniach wymieniam go na W810i, toteż będę miał kartę
pasującą do Sony. Oczekuje też “prezentu” w postaci karty SD:P
Początkowo chciałem model Nikon L12 (awaryjna funkcja BSS) lub L11, ale po przeczytaniu wielu postów na
licznych forach zainteresowałem się Canon-em A570IS lub A710IS, tylko różnią się one np. sterownikiem DigicII i
DigicIII (chyba tak to się nazywa) – co jest takiego w tym nowym sterowniku?
Zważywszy na komórkę i kartę do niej pomyślałem też o Sony…lecz tu nie za bardzo wiem, czy warto –
ostatecznie Sony wchłonęło Minoltę.
Zainteresował mnie model W-55.
Ciekawy model, to też Olympus MJU 780, ale ma ciemny obiektyw oraz słabo radzi sobie z podbiciem czułości.
Dysponuję kwotą tak około 800zł na aparat (czyli wszelkie dodatki jak karta nie są w to wliczane).
Zdjęcia są głównie zapisywane na kompie i tylko niektóre trafiają do albumu (format 9x13, czasem do ramek
10x15), więc rozdzielczość nie ma znaczenia praktycznie.
Rodzaj zdjęć, to makro (w przyszłości zajmie się tym lustrzanka) oraz typowe wyjazdowe na plaży, w górach jak i
w pomieszczeniach, a także urodziny itp.
Typowy aparat rodzinny, lecz muszę zaznaczyć iż trzęsą mi się ręce ;)(!)
PS. W Canon-ie podoba mi się manual (możliwości), ale czy ma to znaczenie?
W wielu poradnikach fotograficznych czytałem, że manual w kompakcie jest bardzo ograniczony do konkretnych
wartości i właściwie niepotrzebny.
Chciałbym aby w przypadku manual-a mógł ustawić “dolny” czas otwarcia migawki na np. 2 sekundy (fotka o
zmierzchu alejki w parku w czasie zimy -> śnieg).
Nie jestem ekspertem i stąd pytam się was - nie chciałbym wtopić.
Z góry dziękuję za odpowiedź i pomoc.