Aparat nie widzi karty SD, a na kompie działa normalnie?

Mam problem z kartą SD. Aparat Panasonic i Nikon nie widzi tej karty a w laptopie i stacjonarnym działa bez problemu. Aparaty dzialaja z innymi kartami tylko z tą jedną nie chcą. Czy ktoś wie o co chodzi?

motyldarek , proszę zapoznaj się z tą stroną oraz tym tematem, a następnie, używając przycisku image.php?album_id=20&image_id=4038

Może sformatuj ją z poziomu tego aparatu.

Lub karta SD nie spełnia wymogów technicznych aparatów lub jest niekompatybilna.

Karty nie da się sformatować z poziomu aparatu bo on jej nie widzi, mimo tego że ona wcześniej z nim pracowała.

Jaki system plików jest na tej karcie pamięci?

W chwili obecnej FAT ale ja ją formatowałem w kompie o nie jestem pewien czy takie samo było po formatowaniu w aparacie.

Skopiuj wszystkie ważne dla Ciebie dane, które są na tej karcie i skasuj na niej partycje. Taką kartę bez partycji spróbuj sformatować z poziomu aparatu.

Skasowałem partycję ale niestety aparat nie widzi karty i nie mogę jej sformatować.

Sprawdziłem w jakim formacie powinien być system plików - FAT32, utworzyłem taki i dalej to samo.

Jaka to jest karta SD? Może to jest SDHC, a aparat wspiera tylko karty SD? Może pojemność karty jest za duża dla tego aparatu (jest niekompatybilna)?

Ta karta wcześniej była używana z tym aparatem i wszystko było OK.

Są w elektronice rzeczy niewytłumaczalne - czyli trzeba ją zastosować gdzie indziej i koniec.

Może się zestarzała, może ma wytarte styki, może zmieniły się jej parametry elektryczne i kontrolery aparatów sobie z nią nie radzą, gdybanie.

Chyba tak właśnie trzeba będzie zrobić.