Codziennie, na koniec pracy, tworzę backup kilkunastu folderów (ich liczba zwykle jest stała) o łącznej wielkości kilkudziesięciu GB. Z dysku twardego na dysk zewnętrzny USB. Zawartość folderów zmienia się dość dynamicznie, więc nie jestem w stanie zapamiętać, co uległo zmianie. Dlatego zwykle codziennie kopiuję wszystkie foldery — bez względu na to, czy zaszły w nich jakieś zmiany, by niczego nie pominąć. Dyski nie są zbyt szybkie, zatem zajmuje mi to ponad godzinę. W związku z tym poszukuję aplikacji, która zanalizuje dane na dysku przeznaczone do zbackupowania (nazwijmy to ‘źródłem’) oraz w ostatnio wykonanej kopii i:
usunie z kopii pliki oraz foldery, które usunięte zostały ze źródła od czasu wykonania kopii ostatni raz;
doda do kopii pliki oraz foldery, które do źródła zostały dodane;
zaktualizuje pliki, które zostały zmodyfikowane;
pominie pliki, które nie uległy zmianie.
Może to pozwoli na zaoszczędzenie choć trochę czasu… Zależałoby mi na niezawodności, bo dane są cenne.
Jak chcesz to robić bardziej profesjonalnie - może pomyśleć o kopii różnicowej i trzymać chociaż kilka dni do tyłu dane do odtworzenia? Program taki za pierwszym razem robi pełen backup. Następne są backupy przyrostowe, ale “pamiętają” usunięte dane przez ustalony przez Ciebie czas i np. w następnym tygodniu proces rozpoczyna się od początku. Fajnie by też było mieć ze dwa dyski USB - zawsze jest niebezpieczeństwo, że np. w czasie kopiowania stracisz zarówno to co jest na komputerze jak i na miejscu składowania. Spróbuj np. Acronis ( https://www.acronis.com/en-gb/personal/computer-backup/ ). Tam jest pełna wersja (demo) na miesiąc. Będziesz zadowolony, to kupisz (bardzo dobry szybki program z ogromną ilością przydatnych funkcji jak szyfrowanie kopii itd.).
Tak sobie czytam o różnicach między kopią przyrostową i różnicową, ale chyba nie potrafię tego pojąć. Wszędzie jest mowa tylko o plikach nowych i zmodyfikowanych, a co z plikami usuniętymi z dysku, których już nie potrzebujemy backupować?
Polecam Synchredible - http://www.synchredible.com/ brak języka polskiego.
Robi to co potrzebujesz i jest bardzo szybki.Używa go od paru lat w wersji free do backupu
okresowego całego dysku.