Aplikacja od ChatGPT, realne?

Kiedyś na ten temat była bardzo długa dyskusja, elaboraty, kłótnie i tym podobne, przytaczanie prac naukowych na… zupełnie nie służącym do tego typu rozważań forum gry World of Tanks.
Związane to było z trybem randomowym gry.
Jedni twierdzili, że gra jest ustawiana pod względem losowań inni, że nie.
Ile tam było tez o tych losowaniach, dowodach itd.
Szkoda, że WG zlikwidowało to świetne forum.

Czyli mamy holistyczny temat dla studentów dwóch fakultetów: matematyki i psychologii? :wink:

Tak przy okazji, chciałbym zauważyć, że Totalizator całą tę „magię” sam napędza, poprzez udostępnianie statystyk (dla nich to reklama): https://www.lotto.pl/lotto/statystyki

Jedynie dla kogoś kto nie wie o co chodzi.

Dany program nie jest równy innemu programowi. To miałby być swego rodzaju kalkulator, może trochę bardziej zaawansowany ale jednak.

I o takiej opcji pisałem, by może załączyć obrazek pokazujący jaki aplikacja ma mieć interfejs.

AI bardzo mi pomogła w tworzeniu arkuszy excela i tu nie było problemów mimo iż jestem laikiem. Kopiowałem i wklejałem gotowe formuły, stosowałem się do porad i to działa. Chciałem więc pójść o krok dalej.

Tak, dokładnie to miałem na myśli :wink:

A ile z grubsza by kosztowało wg. was napisanie takiego programu jak w opisie gdybym zlecił jakiemuś programiście? A tak dokładnie to dokończenie/poprawienie? Tak jak pisałem program jest pisany w phytonie, mam kod do apki oraz do kompilatora, który ma utworzyć wersję portable oraz instalacyjną.

Praca w Excelu to wykorzystanie ściśle sprecyzowanego programu z ściśle określoną funkcjonalnością do konkretnych zadań. Programowanie to napisanie własnego programu, który może robić cokolwiek, być napisany w jakimkolwiek z setek języków programowania i z wykorzystaniem nieskończonej liczby dostępnych bibliotek i narzędzi.

Pomoc w Excelu a napisanie programu to taka różnica jak granie w grę i napisanie gry,

Jeżeli chcesz dalej próbować z AI to https://grok.com/, trochę pytań jest za darmo. Określ mu w jakim języku chcesz pisać, jakie bibliteki z grubsza chesz uzywać, wklej diagramy i rysunki interfejsu. Grog wiele rozumie. Ale wciąż będzie to trudne.

Zrób projekt, np proste rysunki ekranów, interfejsu który ma mieć program. Mając takie rysunki możesz opisać co ma się dziać po naciśnięciu czego itp. Wtedy potencjalny programista będzie mógł się do tego łatwiej odnieść

Koszt programowania może być wysoki, nawet kilkaset złotych za godzinę i jak pracuje zespół lub niski, gdy zrobi Ci to kolega student za jakąś umówiona stawkę, która będzie mu pasowała. Trudno określić taki koszt tak po prostu.

• robisz ekrany i zaczynasz dyskusję z programistą
  • dołączasz opisy słowne
  • konsultujecie to, dyskutujecie
  • jeżeli dochodzicie do porozumienia, programista rozumie co chcesz osiągnąć, jesteście zgodni co do technologii i ogólnie zadowoleni z ustaleń
  • to programista wycenia program

W przeciwnym przypadku będziesz miał takie coś:

Rysunki ekranów to pikuś. Jak wyjaśnić programiście działanie algorytmu predykcji statystycznej wyników losowań w Lotto? :wink: A na poważnie: jak rozpisać na elementarne kroki: obliczanie wartości oczekiwanej (czyli czego konkretnie?) w zakładach bukmacherskich (jakich konkretnie?) na podstawie modelu Poissona, wzoru Bayesa, kursów fair, danych statystycznych (czyli czego konkretnie?).

Myślę, że znajdzie się do tego gotowy pakiet w Pythonie a jak nie to na pewno coś będzie w JavaScript, to bardzo magiczny język, czyli niejako takie rzeczy będą wspierane „by design” :laughing: Wystarczy popatrzeć na:

1. JavaScript equality operator (==) explained in one easy to remember diagram

2. Wat obraz

A tak na serio, tego typu program, zawierający całkiem sporo elementów, jest dobrym startem do nauki programowania. Nawet jeżeli nie zostanie ukończony, to da pojęcie co to jest programowanie. Pamiętam, że sam jako dzieciak uczyłem się programować w BASIC’u na 8bit przekonwetrowując jakiś „psychotest” na zasadzie „odpowiedz a,b,c i podlicz punkty”. Psychotest mnie nie interesował, tylko programowanie ale ktoś inny pytał się czy można. Jak jest powód i zawarta w nim pasja, to już dobrze.

Cóż, można też iść do wróżki.Skuteczność powinna być taka sama jak programu.

@krzysztofq widzę, że nie odpowiadasz, czyli być może trochę się zniechęciłeś. Zacznij od pisania czegoś prostszego, zrób to dla zabawy i dla własnej satysfakcji. Zachęcam cię też do nauki pracy w zespole, pracy z programistą.

Jeżeli masz pomysł na program to omów go z kolegą, który interesuje się programowaniem, który mógłby pomysł przekształcić w produkt. Zobaczysz ile ciekawych zagadnień wyjdzie podczas takiej rozmowy i że podczas tworzenia programu takich rozmów będzie wiele.

Korzystanie z AI jest użyteczne a w przyszłości będzie konieczne, ale AI traktuj jako kolejnego członka w Twoim zespole, czym w rzeczywistości jest (będzie) a nie rozwiązanie ostateczne. Członek zespołu zwany AI ma pewne talenty, których inni nie mają, z drugiej strony nie ma talentów, które mają pozostali członkowie zespołu.

Pamiętaj, AI zawsze Ci odpowie, zawsze coś wygeneruje. Te modele są tak „szkolone”. Model językowy, po wstępnym szkoleniu, tylko z Internetu, jest bardzo niechętny do współpracy, jest często niemiły i mało użyteczny. Dopiero druga faza szkolenia, tzw „reinforcement learning” czyni z niego Czat, który znamy dziś.

Nie wiem skąd pomysł, że chcę się uczyć programowania? Zupełnie mnie to nie interesuje. Tak samo nie interesuje mnie nauka matematyki i zgłębianie wzorów Poissona czy Bayesa. Takiej wiedzy oczekiwałbym od osoby lub bota, który będzie pisał ten program. Ja mogę zająć się jedynie projektem graficznym (poglądowym) i wyjaśnić jak obliczać wartość oczekiwaną w bukmacherce, natomiast jak to przełożyć na kod programu, to już powinien wiedzieć bot lub programista. Jeśli z botem nic nie wyjdzie a koszt napisania u programisty będzie zbyt wysoki, to najwyżej zrezygnuję z projektu.

Jak napisałem: magiczne myślenie. Tylko przedmiotem tego myślenia, nie jest drewniana różdżka albo szklana kula ale model językowy :wink:

Widzę, że niczego więcej sensownego się już tu nie dowiem, więc zamykam temat.

Żeby długo nie gadać, myślę że w przyszłości doczekamy się narzędzia AI potrafiącego programować z projektu graficznego. Niemniej jednak takie narzędzie będzie trzeba również poznać i będzie ono miało swoje ograniczenia a pewne rzeczy trzeba będzie kodować ręcznie.

Zwieńczeniem programowania za pomocą AI wydaje się asystent, który będzie rozumiał przeróżne projekty, uczestniczył w rozmowach i wychwytywał ich sens, dopytywał o rzeczy niejasne, które np rozumie dwojako, a także będzie potrafił optymalizować kod i wprowadzać poprawki do obecnego projektu, nie psując tego co już jest.

Doczekamy się ale jeszcze nie teraz.

Zgadza się, takie pełne automaty AI (na dziś dzień) sprawdzają się jak trzeba zrobić prosty program , który np korzysta z np API innego narzędzia, które robi 99% pracy. Jednak po kilku krokach sprawa się komplikuje, bo potrzeba już projektu, dyskusji, optymalizacji, refaktoringu a nie paro-zdaniowego promptu. Dziś należy odróżniać tematy AI traktowane na poważnie od tematów AI, które zdominowały tzw popkulturę i które służą do robienia chwilowego dramatu, który jest lubiany, powoduje ożywienie.

Te narzędzia świetnie sprawdzają się, gdy ty programujesz, ty masz pomysł i ty stworzyłeś strukturę, a AI prosisz o pomoc w konkretnych elementach, którą to pomoc po adaptacji, wciągasz do swojego projektu. Często wymaga to przerobienia kodu w 90% ale i tak jest nieporównywalnie szybsze od robienia całego researchu samemu.

W tym AI błyszczy, research + przykładowy kod i tu AI bardzo pomogła programistom, również psychicznie, bo ilość narzędzi, framweorków i jezyków które wypączkowały w ostatnich czasach (i pączkują nadal) i które ‘należy’ umieć, przekracza wytrzymałość psychinczną normalnego człowieka.

Zaryzykuję stwierdzenie, że programowanie ma szansę ponownie stać się bardziej sztuką dążącą do dostarczenia jak najlepszego programu a mniej głupim przeszukiwaniem sieci jak coś zrobić, tracąc przy tym 80% czasu i energii.

program przewidujący przyszłość, zakłady bukmacherskie, losowania totka itp…

To jest bardzo ciekawy temat pod kątem filozoficznym oraz dobry materaił np na powieść czy serial. W fizyce kwantowej są eksperymenty, z których miałoby wynikać (jak niektórzy twierdzą), że skutek wystąpił zanim pojawiła się przyczyna. Załóżmy na chwilę, że rewolucyjne odkrycie naukowe pozwoliło na napisanie programu, który w 1 na 50 prób daje 100% daje szansę że wygrasz w totka.

Co się dzieje? Wszelkie gry bazujące na zakładach przestają mieć sens. Wygrana dzielona jest pomiędzy tysiące albo i miliony zwycięzców, wygrana każdego z nich to grosze. Stąd wiemy też, że na razie takie narzędzie nie zostało wynalezione. Wygrywa jedna osoba albo nikt. Sporadycznie kilka osób.

Hej
oczywiście że może
Mi aktualnie tworzy mini wersję czegoś w stylu google nest i alexa ale w wersji aplikacji na windows

Jakich narzędzi używasz? Cursor? Podziel się doświadczeniami :slight_smile:

To raczej semantyka. Nie znam żadnego eksperymentu, który pozwalałyby na przesyłanie informacji wstecz w czasie lub prowadził do obserwowanych paradoksów przyczynowości. Jeśli znasz, to wskaż :wink: