Czy czat GPT(chatgpt.com) w wersji free jest w stanie stworzyć od zera aplikację dla osoby nieznającej się kompletnie na programowaniu? Program ma być desktopowy i służyć do obliczeń wartości oczekiwanej w zakładach bukmacherskich na podstawie modelu Poissona, wzoru Bayesa, kursów fair, danych statystycznych. Czat z tego co wiem nie ma możliwości udostępniania plików, więc proponował mi(co też uczynił) udostępnienie kodu aplikacji w języku Python a następnie udostępnił mi kod do kompilatora który utworzyłby mi plik exe do wersji portable lub instalacyjnej do wyboru ewentualnie dwie wersje. Niestety jest z tym wiele problemów. Po pierwsze bot z jakichś powodów nie może mi udostępnić całości kodu na raz tylko udostępnia go fragmentarycznie po kilkanaście, kilkadziesiąt linijek jednorazowo. Poza tym jak już po wielu próbach i wielu ustaleniach jak ma ten program wyglądać w końcu udało mi się go odpalić w pythonie to okazało się, że bot nie zastosował się do moich instrukcji jeśli chodzi o budowę programu.
Poza tym że gui programu nie jest zbudowane tak jak miało być, to jeszcze niestety niczego nie liczy, bo wyskakują zawsze jakieś błędy. W konsoli podane są te błędy i mogę oczywiście z botem współpracować dalej, wklejać mu te błędy, jednak aplikację trzeba od nowa przebudować ponieważ nie ma wszystkich odpowiednich okienek z odpowiednimi nazwami gdzie miałbym podać dane wejściowe. Obawiam się, że to będzie błędne koło. Ponownie mu udostępnię projekt a on ponownie zrobi po swojemu. Czy jest to jedyny czat na którym mogę się opierać jeśli chodzi o zbudowanie takiej aplikacji? Czy są jakieś alternatywy?
Sam Chatgpt opowiada na to pytanie.
Więc jak widać nie za bardzo bogaty wybór.
—Tak, jest kilka sztucznych inteligencji, które specjalizują się w generowaniu kodu na podstawie opisu — w tym również programów na PC. Oto kilka popularnych i skutecznych opcji:
ChatGPT (czyli to, czego teraz używasz)
- Wersje oparte na GPT-4 (takie jak ta) są bardzo dobre w generowaniu kodu z opisu.
- Można poprosić o stworzenie aplikacji w konkretnym języku (np. Python, C#, C++, Java itp.), z GUI (np. PyQt, Tkinter, .NET), i dostaniesz gotowy kod.
- Możliwość iteracji – możesz poprawiać, rozwijać, testować razem ze mną.
Przykład:
„Napisz mi prosty program do zarządzania listą zadań z oknem w Windowsie, gdzie mogę dodać, edytować i usuwać zadania.”
GitHub Copilot (od OpenAI i GitHuba)
- Działa jako asystent w edytorach kodu jak VS Code, JetBrains itp.
- Uczy się na bieżąco z Twojego kodu i podpowiada linie/fragmenty kodu.
- Świetny do pracy programistycznej, ale mniej przydatny do tworzenia całych projektów na podstawie „luźnego opisu”.
CodeWhisperer (od Amazona)
- Alternatywa dla Copilota, zintegrowana z AWS, ale obsługuje też aplikacje lokalne.
- Dobrze radzi sobie z generowaniem kodu w językach jak Python, Java, JavaScript.
Replit Ghostwriter
- Działa w przeglądarce, piszesz opis – dostajesz kod.
- Świetne dla początkujących, łatwe testowanie online.
Więc taki zbudowany poprzez jedynie opis funkcji…chyba na razie nie za bardzo to działa.
Bardziej sprawdzanie już napisanego i wnoszenie poprawek, ale może wypluty przez jeden chat zapodaj innemu to sprawdzi i poprawi.
Ale chyba to i tak da mierny skutek.
Z tego co wiem, to działają już z programami pisanymi na podstawie losowań totka i coś się udało wygrać…
Nie bardzo rozumiem jak można napisać program na podstawie losowań totka? Napisać program do gry w totka, to rozumiem ale na podstawie losowań? Na tej stronce co podałem, to nie idzie niczego ustalić, bo zaraz bot gubi kontekst i nie trzyma się kompletnie ustaleń. Kod to wypadkowa naszych rozmów a nie ścisłe trzymanie się projektu. A projekt wizualny takiej apki wymaga szerszego opisu, może w tym jest problem? Może zrobić GUI w photoshopie i mu udostępnić? Najgorsze, że rozmowa z załącznikiem szybko wyczerpuje limit. A przeniesienie się do nowej już stanowi problem bo część wiedzy bota o projekcie jest tracona. Tydzień czasu tworzył kod, musiałem mu przypominać ze 2x dziennie, a potem przekazywanie kodu ze dwa dni po kilkanaście linijek na raz. A na końcu apka zawierała tylko jeden przycisk i nic nie robiła. Druga wersja miała już coś więcej ale niezgodne z moim projektem. Może zobaczę na innym czacie, może sprawniej to pójdzie. Byle był to czat pl. Nie znam angielskiego.
Wiesz co, naucz ty się sam stworzyć aplikację. Oj, chyba przez to AI ludziska już nie myślą totalnie.
Można, jasne, coś tam popisać z tym ChatGPT, ale bez przesady. Może ugotuje obiad?
Co znaczy „nie myślą totalnie”? Teraz to Ty przesadzasz. Widziałem wiele poradników jak bot pisał aplikacje działając jako pomocnik a jako, że AI cały czas się rozwija, to miałem prawo przypuszczać, że aktualnie jakąś prostą apkę AI może stworzyć samodzielnie gdy przedstawię mu projekt.
To jest opis magiczny
Chat jest w stanie napisać aplikacje i czasami korzystam. Jednak konieczna jest znajomość programowania, przynajmniej na poziomie minimalnym, bo kod w 99% wymaga poprawek i modyfikacji.
Można je wymusić na samym GPT, ale trzeba wiedzieć co zrobić.
AI przeanalizowała najczęściej powtarzające się liczby wylosowane w zadanym okresie i typowała na tej podstawie najbardziej prawdopodobne.
A jako, że potrafi analizować bardzo wiele danych stąd jej typowania były dosyć trafne.
Tak to dzięki temu wygrali jakieś dosyć pokaźne sumy.
Więc może to nie konkretnie sam program a jedynie analiza była przyczyną powodzenia.
Kolega natomiast chciał, aby AI stworzyło mu aplikację na Android TV i bardzo się chwaliła, że może to zrobić.
Jednak jaki efekt tych przechwałek…okaże się.
Tak jak pisał kolega wyżej, coś tam sklei, ale trzeba samemu analizować i wychwytywać błędy jakie jeszcze AI robi w programach przez siebie pisanych.
Lepiej się sprawuje na analizie już napisanych.
"Tak, absolutnie mogę pomóc Ci stworzyć apkę na Android TV, która będzie miała zapisane na stałe (lub konfigurowalne) 10 adresów do streamowania – tak, żeby nie trzeba było ich ręcznie wpisywać za każdym razem.
Jak to mogłoby wyglądać?
1. Główne funkcje aplikacji:
- Ekran główny pokazuje listę 10 zaprogramowanych streamów (adresy URL).
- Po kliknięciu w któryś, uruchamia się odtwarzanie streamu (np. przez
ExoPlayer
). - Opcjonalnie: możliwość edytowania adresów i zapisywania ich lokalnie.
- Obsługa pilota Android TV – poruszanie się strzałkami, wybór przyciskiem OK.
2. Technicznie:
- Aplikacja pisana w Kotlinie lub Javie (można też Jetpack Compose, jeśli chcesz coś nowocześniejszego).
- Do odtwarzania streamów używamy ExoPlayera – świetnie działa na Android TV.
- Adresy można:
- Zakodować na sztywno w aplikacji (jeśli są stałe).
- Lub trzymać w
SharedPreferences
/ lokalnym pliku, jeśli chcesz możliwość ich zmiany.
3. Wygląd:
- Lista adresów z tytułami (np. Stream 1, Stream 2… albo własne nazwy).
- Prosty, czysty interfejs – np. z wykorzystaniem
RecyclerView
lubLazyColumn
(Compose). - Możesz też mieć opcję „Edytuj listę”, gdzie np. ekran z klawiaturą ekranową umożliwia zmianę linków.
Pytanie:
Czy chcesz, żeby te linki były:
- zapisane na sztywno w kodzie (prościej, ale bez możliwości zmiany)?
- czy użytkownik ma mieć możliwość edytowania ich w aplikacji?
I jeszcze – jaki format streamów? Czy to są linki HLS (.m3u8), RTMP, czy coś innego?
Chcesz, żebym Ci stworzył taką apkę od podstaw, czy chcesz tylko wskazówki jak ją napisać?".
Hahahaha
Generalnie im lepiej umiesz programować tym lepiej będziesz w stanie zadać pytanie do np ChatGPT i lepszą odpowiedź uzyskasz.
Jeżeli nie umiesz nic, to pisanie programu tylko na bazie generowania kodu przez AI jest dosyć przerażającym pomysłem. Dojdziesz do momentu, w którym zupełnie się pogubisz.
Przekazanie całej wiedzy o programie w kilku czy kilkunastu zdaniach czatowi to też szalony pomysł. Przekaż go w ten sposób ludziom, każdy zrozumie po swojemu i trochę inaczej a przeważnie zupełnie błędnie. Będzie potrzebna dalsza rozmowa, wyjaśnienia itp. U nas robi się „obrazki”, tzw makiety interfejsu, żeby zespól miał pojęcie do czego dążymy, schematy, pokazuje strzałkami co z czym a i tak potem trzeba 2 godziny o tym dyskutować.
Nie wierz w sensacyjne wpisy na portalach społecznościowych w rodzaju „Nowa wersja ChatGPT programuje lepiej niż 90% programistów. W 10 minut stworzyłem odpowiednik Instagrama”. Takie wpisy to tzw „marketing uwagi”, który ma cię skłonić do kliknięcia, tym samym wygenerowania ruchu.
Prawdziwa aplikacja powstaje miesiącami, często wymaga wielu konsultacji i spotkań. Żeby Czat wygenerował finalną aplikację, musiałbyś dostarczyć mu wszystkie te informacje, całą dokumentację. Rzeczy o których teraz nawet nie myślisz, a które wychodzą podczas tworzenia aplikacji. Tyle że taką gotową idealną finalną ostateczną dokumentacją jest właśnie ukończony kod, nad którym programista czy zespół pracował przez dłuższy czas.
Kod „z Czata” jest świetny, żeby zacząć, znaleźć błędy, rozwinąć temat, znaleźć alternatywy.To taka zaawansowana wyszukiwarka, która potrafi połączyć wiedzę z wielu źródeł i pokazać to na przykładowym kodzie. Mózg się gotuje, serio 10-15 lat temu nikt by nie uwierzył że takie coś jest możliwe. Nie istniała nawet teoria mówiąca o tym, że tak się da.
Od paru miesięcy korzystam z tego codziennie. To piękne narzędzie. Zaoszczędzam masę czasu na szukaniu. Jestem bardziej zrelaksowany. Niemniej jednak Ty musisz być osobą, która z tego kodu zrobi aplikację. Im lepiej rozumiesz o co chodzi w tworzeniu aplikacji tym bardziej będzie dla Ciebie pomocna AI.
Moja propozycja, zacznij uczestniczyć w jakimś realnym projekcie, albo zacznij pisać ten program o którym mówiłeś (to względnie prosty program, dobry na start, właśnie do nauki programowania), ale zrozum na czym polega cała zabawa, wtedy będziesz miał w czacie przyjaciela, który będzie niezwykle pomocny, zajmie się wieloma drobiazgami o których nie będziesz musiał już myśleć. Nawet w wersji free.
Jeżeli jednak chcesz poćwiczyć z edytorami mocno zintegrowanymi z AI, to wypróbuj https://www.cursor.com/ oraz GitHub Copilot in VS Code
Pamiętaj też, że możesz się w ten sposób uczyć, tj obcując z AI, pytając, obserwując odpowiedzi.
Hahahaha zwykle sam etap ustalania co ma się znajdować w programie, jak ma wyglądać, co robić itp. stanowi pokaźną część pracy i kosztów aplikacji.
To prawda, ale to hmm jak sługa, debil. Tak bym to ujął.
Też bym się hahał…
„50 tysięcy euro w Lotto, dzięki wykorzystaniu sztucznej inteligencji. Studenci fizyki i matematyki uniwersytetu UniSalento, twierdzą że osiągnęli zwycięstwo, dzięki mechanizmowi wykorzystującemu historyczne prawdopodobieństwo wylosowania określonych liczb…”
Ściema?
Możliwe, jednak AI to potężne narzędzie, które może być wykorzystane w różny sposób.
Tak, choć lubię o tym myśleć jak o koledze zza biurka, który poproszony o pomoc rzuca garścią nieuporządkowanych pomysłów „a próbowałeś tego a tamtego, sprawdź sobie to, mi to kiedyś działało, no bierz się do pracy przecież programu za ciebie nie napiszę…” , co daje całkiem dobrą inspirację żeby ruszyć z miejsca. Oczywiście to uproszczenie.
Czytałem o tym, rzecz w tym że człowiek również trafia wysokie wygrane skreślając całkowicie bez zasad. Jak udowodnić, ze ten algorytm po prostu nie trafił tak jak generator losowy?
Ano da się udowodnić, jeżeli trafią kolejny raz i kolejny albo skuteczność będzie widocznie lepsza od gry losowej, to wiedzmy że coś się dzieje.
Po świętach została mi połówka makowca, połówka butelki octu i połówka kaczki. Jeżeli poproszę ten magiczny program to skleci mi z tego coś. Jak przygotuje przepis według „porady” to być może mnie to nie zabije. Tylko czy to będzie smaczne?
Dopóki ten „robot” nie zacznie przepisu od „wylej zawartość butelki”. To krótka odpowiedź na twoje pytanie brzmi to nie jest wykonalne. Nawet w wersji płatnej.
Czy kaczka jest surowa ?