studiuję informatykę. Jestem na drugim roku. Mam do wykonania projekt w C++.
Myślałem nad jakimś mocno rozbudowanym kalkulatorem, lub edytorem tekstu.
Na jakim poziomie jest moja znajomość C++? Umiem programować w C++, ale nie używałem jeszcze jakoś specjalnie obiektowości. Napisałem kilka prostych aplikacji w MFC. Po za tym używałem jedynie konsoli.
Projekt chcę wykonać jako aplikację okienkową. Czy polecacie pisać ją używając MFC? Wymogiem jest bym używał C++. Tutaj mam dylemat. Czy mam pisac w kompletnie czystym C++ czy też mogę użyć MFC? WinApi wydaje mi się ogromnie skomplikowane…
Koledzy, doradźcie mi jak się do tego zabrać. Może macie jakieś ciekawe pomysły na projekt?
Jeśli chcesz okienkową to możesz ją zbudować w c++ builder. Jeśli dobrze pamiętam to c++ builder 6 jest darmowy, bo twórcy udostępnili klucz do pełnej wersji.
Tu nie chodzi o to, aby zrobić z niego programistę. Może przecież w builderze zobaczyć, jak aplikacja będzie wyglądać itp. Jeśli nie zależy mu na wyglądzie to może bardziej skupić się na innych problemach aplikacji.
Zawsze lepiej iść w coś niezależnego od systemu. Tak jak @enedil polecam Qt. Możesz przy tym pobrać cały zestaw do tworzenia aplikacji okienkowych z tą biblioteką. Wtedy okienko tworzysz w klikany sposób, a w edytorze oprogramowujesz elementy. Obiekty musisz ogarniać, jeżeli chcesz tworzyć programu GUI, w jakiejkolwiek użytecznej bibliotece.
Plus chciałbym uczyć się czegoś co mi się potem przyda. Projekt muszę zrobić w c++. A więc w grę wchodzi jakaś ciekawa i rozwojowa biblioteka. WindowsForm mi się podoba, ale z tego co czytam powoli się od niej odchodzi. Czyli zostaje Qt?
Najprościej chyba będzie zainstalować Qt Creator (IDE dedykowane do Qt) i poczytać tutoriale do Qt.
Musisz też wiedzieć, że Qt dodaje kilka rozszerzeń do języka C++ (część jest zrobiona przy użyciu zwykłych makr preprocesora, a cześć wymaga dodatkowego preprocesora MOC).
Windows Forms jest biblioteką .Net, więc żeby z niej korzystać powinno się raczej pisać w jakimś języku .Net (np. C#). C++ nie jest językiem .Net. Jest co prawda taki wynalazek jak C++/CLI ale należy go raczej traktować jako wywodzący się ale osobny od C++ język, poza tym C++/CLI służy raczej do pisania wrapperów między kodem .Net a natywnym niż samodzielnych aplikacji.
Cóż… żeby zacząć, trzeba po prostu zacząć. Może to i głupio brzmi, ale tak jest. Pobierz środowisko, zacznij czytać jakiś kurs. Jeżeli sobie poradzisz, to czytaj dokumentację (rozumiem, że angielski dobrze już znasz). Najważniejsze, żebyś programował i jakoś będzie szło do przodu.
Jeżeli będziesz chciał tworzyć aplikacja GUI, to Qt ci się przyda. WindowsForms jest tylko na Widowsa. Qt możesz używać na Windowsie, Linuksie, Androidzie, OSX, iOS i Windows Phone. Możesz przy tym programować w C++ lub Javie. Ogółem, gdy zrozumiesz Qt, to poznanie określonego, potrzebnego w danym czasie modułu, będzie sprowadzało się jedynie do spojrzenia do dokumentacji.
Nie będę oryginalny i również polecę Ci Qt Qt Creator to potężne narzędzie, w którym w wygodny sposób zaprojektujesz całe GUI, a następnie zaprogramujesz. Mogę polecić Ci wideotutoriale p. Mirosława Zelenta https://www.youtube.com/playlist?list=PLOYHgt8dIdozvOVheSRb_qPVU-4ZJA7uB (od 7 odcinka). Co prawda omawiany jest Borland C++ Builder ale nie masz uczyć się obsługi danego programu, a pewnych metod postępowania. Sam zresztą od tych poradników zacząłem poznawać Qt Creator. Potem pozostaje już tylko czytanie dokumentacji