Nie mogę ogarnąć nowego smartfona Samsung. Domyślną aplikacją do dzwonienia jest Telefon (od samsunga) ale nie pasuje mi, że nie ma z automatu antyspamu, wybrałem więc znaną mi wcześniej aplikacje Telefon (od google), jest ok, ale nie mogę dojść do ładu z kontaktami.
W smartfonie mam dwa konta gmail, chcę aby w Telefonie wyświetlały się wyłącznie kontakty z jednego konta. Oczywiście w aplikacji Telefon(google) nie odnajduję takich ustawień, więc wędruję do aplikacji Kontakty (do tej od samsunga, jak i tej od google, mam obie) - tu poustawiałem odpowiednie konto do wyświetlania kontaktów. i teraz hit:
W aplikacjach Kontakty (obu producentów) oraz w aplikacji Telefon (od samsunga) wyświetlają się kontakty które chcę (z wybranego konta), a aplikacka Telefon od Google wyświetla wszystko jak leci. Nosz ki diabeł?
Android 12, wszystkie aktualizacje, usuwałem dane z aplikacji, uruchamiałem ponownie telefon. bez zmian.
Niestety nie znam rozwiązania Twojego problemu, ale również próbowałem aplikacji Telefon od Google, ponieważ ona ma antyspam. Nie udało mi się poprawnie jej skonfigurować. U mnie akurat problem był w czymś innym.
Jak autor powiedział, to dotyczy tylko apki Kontakty. Telefon (apka) będzie wyświetlał zawsze wszystkie kontakty, ze wszystkich kont.
Sprawdziłem na swoim telefonie z Androidem 9 i również w Telefonie nie ma żadnych opcji za to odpowiadających.
Autorowi chodzi o wyświetlanie kontaktów w apce Telefon, nie Kontakty. To są dwie oddzielne apki gdzie wyświetlane są kontakty. W Kontaktach można bez problemu dostosować widok, jak pokazałeś. W Telefonie nie da się tego zrobić. Autor jasno to opisał i sam też sprawdziłem - nie ma takich opcji do wyboru.
@jajecpl aleś się uparł na te Kontakty… tak, mogę z nich zadzwonić, ale znajdź mi w nich proszę klawiaturę i ostatnio wybierane… więc gdzie te „milion innych spraw”?
@krystian3w Wiedziałem o Hiya, już ją nstalowałem i próbowałem ogarnąć, nie wiem, może coś źle robię, ale nie potrafię jej tak zintegrować z apką Telefon od Samsunga, żeby działała możliwie przezroczyście, ciagle mi coś na górę wyjeżdża. Odinstalowałem. Pamiętam, że lata temu w służbowym Samsungu była chyba fabrycznie i tam to działało ok.
@MatewoosH dzięki za potwierdzenie stanu rzeczy, już myślałem że ja coś pomijam.
Szkoda że omawiany „problem” w Telefonie googla występuje od tak dawna, myślałem że to jeden z tych zabiegów, które zrobiono tylko po to by w kolejnej wersji apki chwalić się wprowadzeniem nowej funkcjonalności, ech… a apka Telefon od samsunga to ogarnia…