Aplikacje lagują co jakiś czas


(Majster1942) #1

Hej,

Obawiam się że to może być wina z sprzętem, co jakiś czas są drobne zamyślenia komputera (myszka działa, tło działa ale aplikacje myślą i myślą z 8 sekund)

w menadżerze zadań obciążenie procesora wtedy skacze chwilowo na duże.

 

Mój sprzęt: Windows 8.1 zaktualizowany na dysku intel ssd 60 gb (zanstalowany tylko windows i chrome), reszta zainstalowana na WD green 1 tb, Procesor phenom II x4 3,6 z chlodzeniem silentium PC, radeon 7800 hd series 2gb (dokladnie nie wiem ktory a na samej karcie tez nie pisze, do faktury ani pudelka nie mam dostepu), ram x2 4gb 1333 Kingston, zasilacz silentium PC 500W, płyta gigabyte 970A-ds3p

 

zdjęcie z czujnika w spoczynku jedyne co to steam mi pobierał aktualizacje 

8125ea2c153f5.png


(karolradom) #2

Problemem jest zapewne duże wykorzystanie dysku, sam też miałem podobny problem.

Należy uruchomić services.msc i wyłączyć następujące usługi:

Faks, serwer, Windows search oraz inne zbędne usługi

Szczegółowy instruktaż:

https://www.youtube.com/watch?v=7KExaXv65ec


(Majster1942) #3

Usługi wyłączyłem chwilowo problemu nie ma, ale wole jeszcze się upewnić.

Zawsze przy takich przywieszeniach lagach* procesor przez chwilę pracuje w 100%, gdy lag łapie mnie w grze to małe zło bo jakieś 2 sekundy maksymalnie jest skok klatek na kilka godzin, ale jak lag łapie mnie w google chrome to musze nawet 15 sekund czekać i aplikacja nie odpowiada bądź ładuje i ładuje.

 

Coś konkretnie powinienem poddać testom? jeżeli tak za linkujcie czy coś.

 

44f1d18099a70.png


(karolradom) #4

Spróbuj jeszcze odinstalować kafelek “Poczta” z modern UI (o ile go używasz).


(Majster1942) #5

Zastanawia mnie też czemu mam tak dziwnie rozdzielony ram (x2 4 gb w systemie win 8.1 Pro x64)

 

w menadżerze pokazuje wykorzystanie ramu rzedu ~20% tymczsem bios sobie 4116 MB ramu zarezerwował