Arch problem z bumblebee


(arekk-99) #1

Witajcie.
Po którejś aktualizacji chyba Xorga, anwet nie wiem ktorej, straciłęm możliwość uruchamiania aplikacji na dedykowanej karcie graficznej.
[79173.455912] [ERROR]Cannot access secondary GPU - error: [XORG] (EE) Screen 0 deleted because of no matching config section.
[79173.455952] [ERROR]Aborting because fallback start is disabled.

journalctl:
mar 19 15:59:27 zywek acpid[5707]: client connected from 26104[0:56]
mar 19 15:59:27 zywek acpid[5707]: 1 client rule loaded
mar 19 15:59:28 zywek bumblebeed[5501]: [79173.438086] [WARN][XORG] (WW) fonts.dir' not found (or not valid) in "/usr/share/fonts/100dpi/". mar 19 15:59:28 zywek bumblebeed[5501]: [79173.438104] [WARN][XORG] (WW)fonts.dir’ not found (or not valid) in “/usr/share/fonts/75dpi/”.
mar 19 15:59:28 zywek bumblebeed[5501]: [79173.438121] [ERROR][XORG] (EE) Screen 0 deleted because of no matching config section.
mar 19 15:59:28 zywek bumblebeed[5501]: [79173.438125] [ERROR][XORG] (EE) Device(s) detected, but none match those in the config file.
mar 19 15:59:28 zywek bumblebeed[5501]: [79173.438129] [ERROR][XORG] (EE)
mar 19 15:59:28 zywek bumblebeed[5501]: [79173.438134] [ERROR][XORG] (EE) no screens found(EE)
mar 19 15:59:28 zywek bumblebeed[5501]: [79173.438137] [ERROR][XORG] (EE)
mar 19 15:59:28 zywek bumblebeed[5501]: [79173.438142] [ERROR][XORG] (EE) Please also check the log file at “/var/log/Xorg.8.log” for additional information.
mar 19 15:59:28 zywek bumblebeed[5501]: [79173.438145] [ERROR][XORG] (EE)
mar 19 15:59:28 zywek bumblebeed[5501]: [79173.438149] [ERROR][XORG] (EE) Server terminated with error (1). Closing log file.
mar 19 15:59:28 zywek bumblebeed[5501]: [79173.455849] [ERROR]X did not start properly
mar 19 15:59:37 zywek acpid[5707]: client 26104[0:56] has disconnected

/var/log/xorg.8.log:
[ 79172.737]
X.Org X Server 1.19.3
Release Date: 2017-03-15
[ 79172.737] X Protocol Version 11, Revision 0
[ 79172.737] Build Operating System: Linux 4.9.11-1-ARCH x86_64
[ 79172.737] Current Operating System: Linux zywek 4.10.3-1-ARCH #1 SMP PREEMPT Wed Mar 15 09:17:17 CET 2017 x86_64
[ 79172.737] Kernel command line: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-linux root=UUID=6f9aa3ee-dd2e-408c-b55b-49be8de0f049 rw resume=UUID=aff0a875-46bc-42fe-8ca5-84411b10a159 acpi=force splash
[ 79172.737] Build Date: 16 March 2017 02:47:54PM
[ 79172.737]
[ 79172.737] Current version of pixman: 0.34.0
[ 79172.737] Before reporting problems, check http://wiki.x.org
to make sure that you have the latest version.
[ 79172.737] Markers: (–) probed, () from config file, (==) default setting,
(++) from command line, (!!) notice, (II) informational,
(WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
[ 79172.737] (==) Log file: “/var/log/Xorg.8.log”, Time: Sun Mar 19 15:59:27 2017
[ 79172.755] (++) Using config file: “/etc/bumblebee/xorg.conf.nvidia”
[ 79172.755] (++) Using config directory: “/etc/bumblebee/xorg.conf.d”
[ 79172.755] (==) Using system config directory “/usr/share/X11/xorg.conf.d”
[ 79172.843] (==) ServerLayout “Layout0”
[ 79172.843] (==) No screen section available. Using defaults.
[ 79172.843] (
) |–>Screen “Default Screen Section” (0)
[ 79172.843] () | |–>Monitor “”
[ 79172.843] (==) No device specified for screen “Default Screen Section”.
Using the first device section listed.
[ 79172.843] (
) | |–>Device “Intel Graphics”
[ 79172.843] () | |–>GPUDevice “DiscreteNvidia”
[ 79172.843] (==) No monitor specified for screen “Default Screen Section”.
Using a default monitor configuration.
[ 79172.843] (
) Option “AutoAddDevices” “false”
[ 79172.843] () Option “AutoAddGPU” “false”
[ 79172.843] (
) Not automatically adding devices
[ 79172.843] (==) Automatically enabling devices
[ 79172.843] (**) Not automatically adding GPU devices
[ 79172.843] (==) Automatically binding GPU devices
[ 79172.843] (==) Max clients allowed: 256, resource mask: 0x1fffff
[ 79172.843] (WW) The directory “/usr/share/fonts/Type1/” does not exist.
[ 79172.843] Entry deleted from font path.
[ 79172.843] (WW) fonts.dir' not found (or not valid) in "/usr/share/fonts/100dpi/". [ 79172.843] Entry deleted from font path. [ 79172.843] (Run 'mkfontdir' on "/usr/share/fonts/100dpi/"). [ 79172.843] (WW)fonts.dir’ not found (or not valid) in “/usr/share/fonts/75dpi/”.
[ 79172.843] Entry deleted from font path.
[ 79172.843] (Run ‘mkfontdir’ on “/usr/share/fonts/75dpi/”).
[ 79172.843] (==) FontPath set to:
/usr/share/fonts/misc/,
/usr/share/fonts/TTF/,
/usr/share/fonts/OTF/
[ 79172.843] (++) ModulePath set to “/usr/lib/nvidia/xorg,/usr/lib/xorg/modules”
[ 79172.843] (==) |–>Input Device “”
[ 79172.843] (==) |–>Input Device “”
[ 79172.843] (==) The core pointer device wasn’t specified explicitly in the layout.
Using the default mouse configuration.
[ 79172.843] (==) The core keyboard device wasn’t specified explicitly in the layout.
Using the default keyboard configuration.
[ 79172.843] (II) Loader magic: 0x822d60
[ 79172.843] (II) Module ABI versions:
[ 79172.843] X.Org ANSI C Emulation: 0.4
[ 79172.843] X.Org Video Driver: 23.0
[ 79172.843] X.Org XInput driver : 24.1
[ 79172.843] X.Org Server Extension : 10.0
[ 79172.844] (–) using VT number 2

[ 79172.844] (II) systemd-logind: logind integration requires -keeptty and -keeptty was not provided, disabling logind integration
[ 79172.844] (II) xfree86: Adding drm device (/dev/dri/card0)
[ 79172.845] (EE) /dev/dri/card0: failed to set DRM interface version 1.4: Permission denied
[ 79172.845] (–) PCI:*(0:8:0:0) 10de:1341:1028:0656 rev 162, Mem @ 0xf6000000/16777216, 0xe0000000/268435456, 0xf0000000/33554432, I/O @ 0x0000d000/128, BIOS @ 0x???/524288
[ 79172.845] (II) Open ACPI successful (/var/run/acpid.socket)
[ 79172.845] (II) LoadModule: “glx”
[ 79172.845] (II) Loading /usr/lib/nvidia/xorg/libglx.so
[ 79173.295] (II) Module glx: vendor=“NVIDIA Corporation”
[ 79173.295] compiled for 4.0.2, module version = 1.0.0
[ 79173.295] Module class: X.Org Server Extension
[ 79173.304] (II) NVIDIA GLX Module 378.13 Tue Feb 7 18:25:34 PST 2017
[ 79173.319] (II) LoadModule: “intel”
[ 79173.319] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/intel_drv.so
[ 79173.334] (II) Module intel: vendor=“X.Org Foundation”
[ 79173.334] compiled for 1.19.3, module version = 2.99.917
[ 79173.334] Module class: X.Org Video Driver
[ 79173.334] ABI class: X.Org Video Driver, version 23.0
[ 79173.334] (II) LoadModule: “nvidia”
[ 79173.334] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/nvidia_drv.so
[ 79173.401] (II) Module nvidia: vendor=“NVIDIA Corporation”
[ 79173.401] compiled for 4.0.2, module version = 1.0.0
[ 79173.401] Module class: X.Org Video Driver
[ 79173.405] (II) LoadModule: “mouse”
[ 79173.405] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/input/mouse_drv.so
[ 79173.414] (II) Module mouse: vendor=“X.Org Foundation”
[ 79173.414] compiled for 1.19.0, module version = 1.9.2
[ 79173.414] Module class: X.Org XInput Driver
[ 79173.414] ABI class: X.Org XInput driver, version 24.1
[ 79173.414] (II) LoadModule: “kbd”
[ 79173.414] (WW) Warning, couldn’t open module kbd
[ 79173.414] (II) UnloadModule: “kbd”
[ 79173.414] (II) Unloading kbd
[ 79173.414] (EE) Failed to load module “kbd” (module does not exist, 0)
[ 79173.414] (II) intel: Driver for Intel® Integrated Graphics Chipsets:
i810, i810-dc100, i810e, i815, i830M, 845G, 854, 852GM/855GM, 865G,
915G, E7221 (i915), 915GM, 945G, 945GM, 945GME, Pineview GM,
Pineview G, 965G, G35, 965Q, 946GZ, 965GM, 965GME/GLE, G33, Q35, Q33,
GM45, 4 Series, G45/G43, Q45/Q43, G41, B43
[ 79173.415] (II) intel: Driver for Intel® HD Graphics
[ 79173.415] (II) intel: Driver for Intel® Iris™ Graphics
[ 79173.415] (II) intel: Driver for Intel® Iris™ Pro Graphics
[ 79173.415] (II) NVIDIA dlloader X Driver 378.13 Tue Feb 7 18:01:51 PST 2017
[ 79173.415] (II) NVIDIA Unified Driver for all Supported NVIDIA GPUs
[ 79173.415] (II) Loading sub module “fb”
[ 79173.415] (II) LoadModule: “fb”
[ 79173.416] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/libfb.so
[ 79173.423] (II) Module fb: vendor=“X.Org Foundation”
[ 79173.423] compiled for 1.19.3, module version = 1.0.0
[ 79173.423] ABI class: X.Org ANSI C Emulation, version 0.4
[ 79173.423] (II) Loading sub module “wfb”
[ 79173.423] (II) LoadModule: “wfb”
[ 79173.423] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/libwfb.so
[ 79173.436] (II) Module wfb: vendor=“X.Org Foundation”
[ 79173.436] compiled for 1.19.3, module version = 1.0.0
[ 79173.436] ABI class: X.Org ANSI C Emulation, version 0.4
[ 79173.436] (II) Loading sub module “ramdac”
[ 79173.436] (II) LoadModule: “ramdac”
[ 79173.436] (II) Module “ramdac” already built-in
[ 79173.437] (EE) Screen 0 deleted because of no matching config section.
[ 79173.437] (II) UnloadModule: “nvidia”
[ 79173.437] (II) UnloadSubModule: “wfb”
[ 79173.437] (II) UnloadSubModule: “fb”
[ 79173.437] (EE) Device(s) detected, but none match those in the config file.
[ 79173.437] (EE)
Fatal server error:
[ 79173.437] (EE) no screens found(EE)
[ 79173.438] (EE)
Please consult the The X.Org Foundation support
at http://wiki.x.org
for help.
[ 79173.438] (EE) Please also check the log file at “/var/log/Xorg.8.log” for additional information.
[ 79173.438] (EE)
[ 79173.438] (EE) Server terminated with error (1). Closing log file.
Zastanawia mnie, dlaczego zamiast nvidii używa intela.


(arekk-99) #2

Dobra, znalazłem. W moim przypadku pomogło dodanie
Section "Screen"
Identifier "Default Screen"
Device "DiscreteNvidia"
EndSection
do /etc/bumblebee/xorg.conf.nvidia