Witajcie
Użyj polecenia
# loadkeys pl
Jeśli polecenie loadkeys pl nie pomaga (zawartość pliku vconsole.conf jest poprawna) to spróbuj polecenie setxkbmap pl (dodaj je do autostartu jeśli zadziała)
Ewentualnie jeszcze spróbuj w pliku /etc/mkinitcpio.conf w sekcji HOOKS dodać opcję keyboard consolefont keymap
oczywiście po tej operacji przeładuj ustawienia mkinitcpio -p linux
Domniemam, że po edycji pliku locale-gen (odhaszowaniu pl) przeładowałeś ustawienia poleceniem locale-gen ?
Ustaw tak:
KEYMAP=pl2
FONT=lat2-16
FONT_MAP=8859-2
Efekt będzie jeszcze lepszy jak skopiujesz czcionkę np. z Debiana / Ubuntu i użyjesz w Archu w ten sposób:
FONT=Lat2-Fixed16
Czy po modyfikacji /etc/locale.gen wygenerowałeś lokalizacje za pomocą locale-gen?
Dzięki za rady. A więc do rzeczy. Na wstępie powinienem powiedzieć, że chodzi o polskie znaki w konsoli - nie korzystam z x’ów. Domniemam, że setxkbmap jest elementem jakiejś paczki bo pacman nie znajduje jej samej.
To chyba masz coś namieszane w systemie, nie wiem, bo powyższe porady poprostu powinny zadziałać. Arch to prosty system w którym wszystko jest jasno opisane w wiki. Tutaj opis polonizacji:
https://wiki.archlinux.org/index.php/Beginners%27_Guide_%28Polski%29#Zmiana_j.C4.99zyka
Jeśli masz coś nie tak i nie da się tego naprawić to chyba nie obejdzie się bez reinstalacji. W razie czego pisz, pomożemy w instalacji
Hmm… Może podanie konfiguracji, która działa pomoże.
/etc/vconsole.conf
KEYMAP=pl
/etc/locale.gen
pl_PL.UTF-8 UTF-8
locale.conf
LANG=pl_PL.UTF-8
/etc/bash.bashrc
LANG=pl_PL.UTF-8
/etc/X11/xorg.conf.d/00-keyboard.conf
Section "InputClass"
Identifier "system-keyboard"
MatchIsKeyboard "on"
Option "XkbLayout" "pl"
Option "XkbModel" "pc105"
Option "XkbVariant" ","
Option "XkbOptions" "terminate:ctrl_alt_bksp,grp:alt_shift_toggle"
EndSection
W mkinitcpio.conf dodane ‘keymap’.
Pamiętam, że po instalacji Archa też się męczyłem z polskimi znakami i zawsze zapominałem o tym pliku w X11.
Niestety, problem wciąż występuje. Zapomniałem dodać, że system to arch dla raspberry pi. Być może jakieś głębsze modyfikacje są w nim poczynione. Spróbuję z inną wersją. Jeżeli nie pomoże to będę próbował przejść z unicode na iso.
W pliku locale.conf wpisz LC_ALL=pl_PL.UTF-8.Zrestaruj system i zobacz czy działa.
Pokaż jeszcze takie wyniki:
journalctl -a -u systemd-vconsole-setup.service
journalctl -b -a -u systemd-vconsole-setup.service
Jeśli korzystasz z KDE to sprawdź w ustawieniach klawiatury