Artefakty- GeForce 6600 - nie znana przyczyna :(


(ByczY) #1

Witam.

Mam problem :confused: mianowicie artefakty :confused:

Co może powodować powstawanie artefaktów i jak się tego pozbyć ?


(Craker92) #2

Powodowanie artefaktów przeważnie jest winą Podkręcaniem Karty Graficznej ...podkręcałeś??


(ByczY) #3

Nie nie była kręcona.


(Byku 15) #4

Po prostu artefakty to nie wina podkręcania, a przegrzewania się pamięci na karcie graficznej. Otwórz bude i zobacz jaki będzie efekt, a jeśli nie pomoże to kup na nie radiatorki.


(Meason) #5

Jaki masz zasilacz? Spróbuj zdjąć chłodzenie, przeczyścić, nałożyć nową pastę termoprzewodzącą i ewentualnie zmienić chłodzenie


(Michal Kolatek) #6

-zasilacz nie wyrabia, podaj moc i model, nie podłączenie dodatkowego zasilania

-przegrzanie, spr kartę czy się nie grzeje lub czy chłodzenie nie wysiadło, obluzowało się

-konflikt z płytą np napięcia

-uszkodzenie karty


(ByczY) #7

Zasilacz już drugi raz wymieniłem ;]

Pierwszy raz kupiłem Fortrona 350W (problem występował nadal), powiedzieli mi ludzie z serwisu że jak się kupuje bublowate zasilacze za 60 zł to tak jest :confused:

Wkurzyłem się i wczoraj kupiłem nowy Amacrox Warrior FPN 450 i problem również występuje :frowning:

Karta nigdy nie była kręcona, nie grzeje się bo budę miałem otwartą przez jakieś dwa miechy i nie czułem żeby się grzała ;] (sprawdzałem nawet palcem, dodatkowo termometr w everescie i sterach od karty)

Karta była w serwisie jakieś dwa tygodnie temu i powiedzieli że wszystko jest ok :] nie wierzyłem i wytestowałem u kumpla i u niego też ok.

Wczorej robiłem test 3DMarkiem i artefakty występują podczas testów.

Dodatkowo podczas grania komputer czasami staje i już tylko reset pozostaje :confused:


(Michal Kolatek) #8

Moze inna przyczyna, np uszkodzony ram, lub tak ja ku mnie na ECS K7VZA płyta podawała na kartę 1.5V (AGP 2.0), a karta dobrze działała np na Abicie IC7 z AGP 0.8V (AGP 3.0).


(ByczY) #9

RAM ? a co mogą mieć do tego RAMY ?

MAM 1 GB, 400 mHz, CL3 ELIIR.

Zaraz zrobię mały teścik, spróbuje wyczyścić AGP i i wyjąć jedną kość RAMU

A jeśli to nie pomoże to co ? :frowning:

A tak w ogóle to jakie powinno być napięcie na 3.3V i 5.0V oraz 12V ?

Złączono Posta : 31.03.2007 (Sob) 13:04

Eh i różnicy nie widać :frowning:

Złączono Posta : 31.03.2007 (Sob) 13:22

Właśnie zauważyłem jedną rzecz, strasznie mi się nagrzewa radiator na płycie głównej ten pod procesorem :confused: czy to może być przyczyna ?

Złączono Posta : 31.03.2007 (Sob) 13:24

Czujnik 


--------------------------------------------------------------------------------



   Właściwości czujnika:  

    Typ czujnika ITE IT8705F (ISA 290h)  

    Typ czujnika procesora graficznego Driver (NV-DRV)  

    Nazwa płyty głównej Asus P4S533-MX / P4S533-X  


   Temperatury:  

    Procesor 20 °C (68 °F)  

    Procesor graficzny 39 °C (102 °F)  

    SAMSUNG SP0802N 36 °C (97 °F)  


   Wentylatory:  

    Procesor 3375 RPM  


   Wartości napięć:  

    Napięcie rdzenia procesora 1.54 V  

    +3.3 V 2.99 V  

    +5 V 5.00 V  

    VBAT baterii CMOS 3.22 V  

    Debug Info F C8 FF FF  

    Debug Info T 20 127 127  

    Debug Info V 60 66 BB BA 00 00 00 (01)

(JNJN) #10

Proszę zmienić temat postu na konkretny,opcja zmień i popraw.JNJN


(Michal Kolatek) #11

może są uszkodzone

http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic ... highlight=

Jak prawidłowo sprawdzić napięcia zasilacza komputerowego

Mierz miernikiem

Może, przydał by się nadmuch.

Jaką masz wer AGP 2.0 czy 3.0? Od kiedy wychodzą artefakty?


(ByczY) #12

Artefakty mam od kąd kupiłem do komputera kartę GeForce 6200 i jedną kość ramu 512 elixir. ( w tym samym dniu od tego samego pana)

Pierwsze artefakty miałem od razu w GTA SAN ANDREAS zaraz po włożeniu nowych części. Nie wiedziałem wtedy że to jest jakiś problem, występowało ich bardzo mało, a ja myślałem że mam za słabego kompa i dlatego są takie trójkąty.

Piekło zaczęło stosunkowo nie dawno od kąd zainstalowałem MOST WANTED - wtedy było ich już bardzo dużo i często mi się zawieszał komp jak w to grałem :confused:

Wysłałem do serwisu i odesłali mi 6600 - i nadal to samo :(. Jak otrzymałem 6600 to komputer zaczoł się zacinać nawet przy zwykłym pisaniu na gg albo graniu w counter -strike :confused: Odesłałem im ją, i diagnoza "karta jest wporządku, wina leży po stronie zasilacza"

Wymieniłem zasilacz na fortron i nadal to samo :frowning: potem dwa dni temu na 400W Amacrox Warrior i też :frowning:

Złączono Posta : 31.03.2007 (Sob) 17:59

Teraz mam dwie kości ramu obydwie 512 Elixir 400 mHz CL3.

Wieczorem sprawdzę czy działa dobrze bez którejś kości, jak nie pomoże to zrobię ten test który opisał JNJN.

A jeśli to nie pomoże to co zostaje .... ?


(Michal Kolatek) #13

Sprawdź kartę na innym komputerze, pewnie wina płyty.

Na swojej starej płycie np miałem Club3D S3 nie działała (artefakty i zwisy w 3D i wieszały się w 2D) na AGP 2.0 tak samo z Galaxy FX 5500, na płytach z AGP 3.0 chodziły.

Everest, płyta główna > mikro układ płyty tam powinno pisać jaki masz typ.

Wgraj najnowsze sterowniki do płyty.


(ByczY) #14
Mikroukład płyty głównej 


--------------------------------------------------------------------------------



 [Mostek północny (Northbridge): SiS 651]  


  Właściwości mostka północnego (Northbridge):  

   Mostek północny (Northbridge) SiS 651  

   Numer wydania 02  

   In-Order Queue Depth 12  


  Taktowanie pamięci:  

   CAS Latency (CL) 3T  

   RAS To CAS Delay (tRCD) 3T  

   RAS Precharge (tRP) 3T  

   RAS Active Time (tRAS) 7T  

   Row Cycle Time (tRC) 11T  

   RAS To RAS Delay (tRRD) 2T  

   Write Recovery Time (tWR) 1T  


  Liczba gniazd pamięci:  

   Gniazdo DRAM nr 1 512 MB (PC3200 DDR SDRAM)  

   Gniazdo DRAM nr 2 512 MB (PC3200 DDR SDRAM)  


  Kontroler graficzny zintegrowany z płytą główną:  

   Typ kontrolera graficznego SiS 315  

   Stan kontrolera graficznego Włączone  


  Kontroler AGP:  

   Wersja AGP 2.00  

   Stan AGP Włączone  

   Urządzenie AGP Gainward PowerPack! Ultra/1760/1780  

   Rozmiar pamięci fizycznej dostępnej dla AGP 64 MB  

   Obsługiwane szybkości AGP 1x, 2x, 4x  

   Bieżąca szybkość AGP 4x  

   Fast-Write Obsługiwane, Wyłączone  

   Side Band Addressing Obsługiwane, Włączone

(Michal Kolatek) #15

Sprawdź u kogoś z płytą obsługującą AGP 3.0.

AGP 2.0 - podaje 1.5V na kartę,AGP 3.0 - 0.8V.


(ByczY) #16

:confused: Spróbuje wytestować u kogoś kto ma AGP 3.

Złączono Posta : 31.03.2007 (Sob) 22:22

Właśnie sprawdziłem mój zasilacz :slight_smile: jest stabilny jak holera :slight_smile:

Komp chodził półtorej godziny, w między czasie chodził 3D Mark a napięcie nie spadło nawet o jedną setną V. W

Wiadomo już, że wina nie leży po stronie zasilacza.

Jest sens testować te PAMIĘCI RAM czy nie ?


(JNJN) #17

Karta,albo zasilanie portu AGP,albo niezgodność karty i płyty (napięcia zasilania) - płyta nie ciekawa i chipset też.

Reset biosu baterią wyjmij na 30 minut - komp odłączony od zasilania 230V,włóż i ustaw co trzeba,nie dotykaj parametrów karty grafiki i zapisz bios Save.

Wgraj świeży system.

Wgraj stery do płyty głównej - szczególnie do AGP.

http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic.php?t=25048

Zastosuj ster do karty w wersji 84.21 i zobacz.

Jak masz pojęcie jak to zrobić sprawdź miernikiem napięcia na stabilizatorach na płycie głównej dla portu AGP.

Obowiązkowo trzeba kompa przetestować na innej karcie grafiki.

Może warto wgrać najnowszy bios do płyty głównej.

A sprawdź w specyfikacji płyty czy w ogóle płyta obsługuje moduły PC3200,czy może obsługiwać dwa takie moduły,sprawdź kompa na jednym module wsadzonym w I bank,sprawdź kompa na innym module pamięci np PC2700,PC2100 - zgodnie z tym co podaje specyfikacja płyty głównej odnośnie obsługiwanej pamięci.

Podaj dokładnie typ płyty i jej wersję PCB.

Przetestuj pamięć:

http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic.php?t=50125


(ByczY) #18

Więc tak.

System miałem stawiany na nowo w piątek w nocy.

Sterowniki mam w wersji 81.21 tak jak zalecił producent.

Reset biosu to ja mam co dzień ponieważ bateria w ogóle nie trzyma napięcia :confused: - wystarczy że wyłączę listwę zasilającą i muszę go ustawiać z powrotem.

Jeśli chodzi o sterowniki do płyty głównej, pamięci Ram, portu AGP i dysku to nigdy tego nie robiłem ponieważ nie wiem z kąd je wziąść a po dwa wiem że WINDOWS XP ma od razu jakieś swoje sterowniki.

Tydzień temu aktualizowałem BIOS płyty głównej - ale on najnowszy jaki był to wersja BETA z 2003 roku.

Pamięć ram zaraz spróbuje przetestować, ale nie rozumie co mają ramy do artefaktów ?

Złączono Posta : 01.04.2007 (Nie) 15:01

Właśnie sprawdziłem pamięć ram na standardowych ustawieniach bios i żadnego błędu :slight_smile:

Z kąd mam wziąść sterowniki do dysku, płyty i AGP ?

Złączono Posta : 01.04.2007 (Nie) 15:43

To jest moja płyta główna:

http://bino.pl/go/_info/?user_id=08207

Co o tym sądzicie ?

A tak w ogóle to ta płyta ma wejście do SDRAM i DDRAM - które są lepsze ?


(JNJN) #19

Te.

Sprawdź co pisałem.


(ByczY) #20

O co chodzi ? co ma sprawdzić?