Artefakty, GeForce 9800GT 1GB Galaxy


(Barszczyna) #1

Witam, od dwóch dni mam pewien problem ze sprzętem, z którym nijak nie potrafię sobie poradzić. W google również nie znalazłem pomocnych informacji.

Cała rzecz w tym, że podczas gry w Fahrenheita komputer zawiesił się, ekran stał się czarny a po chwili pojawiły się na nim czerwone, pionowe pasy. Zrestartowałem sprzęt, odinstalowałem sterowniki z karty graficznej. Komputer przełączył się na kartę VGA, która działała sprawnie - żadnych błędów czy artefaktów.

Zainstalowałem nowe stery do karty ze strony nVidia.pl, po czym zrestartowałem ponownie komputer. Uradowany stwierdziłem, że problem minął. Nie cieszyłem się jednak długo, ponieważ po 10 minutach gry problem wystąpił znowu i to poważniejszy (podczas elementów zręcznościowych - naparzanie energiczne w klawiaturę.)

Po tym również na karcie VGA pojawiły się czerwone, pionowe pasy, bądź czerwona siatka(w zależności od rozdzielczości).

Nie pomogło przeinstalowanie sterów, nie pomógł format , po którym nie mogłem włączyć karty zintegrowanej: w Menedżerze Urządzeń wyświetlał GeForce'a 9800GT z żółtym wykrzyknikiem (Kod 43, cytat na końcu postu + zdjęcie poniżej) i nijak nie mogłem przełączyć się na kartę VGA. Dopiero po odinstalowaniu sterowników w Trybie awaryjnym udało mi się uruchomić kartę VGA. Natomiast w oknie dxdiag, Ustawieniach Pulpitu i Menedżerze urządzeń widnieje coś takiego:

http://www.speedyshare.com/files/266691 ... AKTAMI.jpg

bądź

http://zapodaj.net/268199c2e9f6.jpg.html

Przy włączonej karcie VGA:

http://www.speedyshare.com/files/266825 ... KTAMI2.jpg

bądź

http://zapodaj.net/918550608715.jpg.html

Komputer posiadam od 26.01.2009, czyli dość długo. Gwarancja skończyła się 2 tygodnie temu, 26.01.2010r. Oto specyfikacja sprzętu:

Płyta główna: MSI P43 NEO-F

Procesor: Intel Q9400 (Intel Core 2 Quad Q9400 (4 CPUs) ~2.66GHz)

Karta graficzna: GeForce 9800GT 1GB Galaxy

Pamięci RAM: 2x2048GB Kingston

Dysk twardy: 500GB Seagate

Zasilacz: FEEL III-500ATX (http://www.bitcomputer.pl/product.php?id=6067)

Wcześniej nie miałem żadnych problemów ze sprzętem, to jest pierwszy. Komputer od zakupu chodził bez formatowania z oryginalnym Windowsem Vistą 32bit, z service packami i bieżącymi aktualizacjami na pokładzie.

Chciałbym poznać przyczynę zaistniałej sytuacji oraz diagnozę: co strzeliło w komputerze.

Z góry dziękuję za wszelką pomoc, pozdrawiam. :slight_smile:

EDIT 1: Jeśli to coś pomoże, to niektóre kolory nie wywołują problemu: np białe tło strony. Natomiast czerwona siatka/pasy widoczne są szczególnie na czarnym/ciemnym tle.

EDIT 2: Sprawdzałem 2 różne monitory - CRT i LCD. Trzy różne kable (2 na to samo gniazdo, 1 na inne). Karty graficznej nie mogę niestety sprawdzić na innym kompie, gdyż póki co szukam odpowiedniej do tego osoby.

EDIT 3: Resetowałem BIOS metodą nieinwazyjną, to jest wybrałem opcję "Load Optimized Defaults" - nic nie pomogło.

EDIT 4: Jeśli to coś pomoże, to 2 dni przed wystąpieniem problemu zmieniłem monitor z CRT na LCD Samsung.

EDIT 5: Dodaję logi z GPU-Z Sensor na speedyshare: http://wklejto.pl/index.php?id=88715

EDIT 6: Pragnę dodać, iż programu Video Stability Test nie mogę w ogóle odpalić. Wyskakuje następujący błąd: http://wklejto.pl/88716

Tekst ze Stanu Urządzenia w Menedżerze Urządzeń:


(Do Rejestracji) #2

Pierwsze zdania kierują mnie na tor, że z grą coś nie tak, albo uszkodziła system czy coś.

Zaś dalsze opisy mnie od tej opinii oddają, ale może i tak to zaproponuje - odpal jakieś live cd i pobaw się nim, jak przez dłuższy czas nic nie będzie się działo to gra nababrała.

Kolejna sprawa - komputer jakiś brandowany? Producenci gotowych zestawów często dołączają płyty cd/dvd do diagnozowania (ja mam np od Della). Masz może?

Kolejna sprawa - pojedyncze zespoły zwykle mają dłuższą gwarancję niż cały zestaw - zainteresuj się tym.


(Barszczyna) #3

Komponenty dobrane w zestaw w sklepie, nie był plombowany, a gwarancja na każdą część na 24 miesiące.


(majcovsky) #4

Masz jeszcze gwarancję? Coś mi się wydaje, że musi iść w ruch...


(Barszczyna) #5

Gwarancja niestety się skończyła.


(igrek) #6

Napisał że nie ma. Odkurzałeś kiedykolwiek tego kompa? Być może karta się przegrzała i szlag ją trafił stąd artefakty. W innych grach problem też występuje?


(Barszczyna) #7

Oczywiście, że odkurzałem. :slight_smile: Co 2-3 miesiące zaglądałem do obudowy.

A co do tematu:

Żadnej gry nie włączę ani na GeForce'ie, ani na karcie VGA. Na obu występuje ten sam problem. Zresztą artefakty pojawiają się już przy starcie systemu, zaraz po logu BIOSu. Warto też dodać, że przy włączaniu komputera i info o karcie graf jest jakaś dziwna czcionka, inna niż była przed wystąpieniem anomalii.


(igrek) #8

Spróbuj podmienić zasilacz


(mordesku) #9

Cześć,

Z tego co opisujesz to nie masz co się bawić w przeinstalowywanie czegokolwiek, czy naprawy systemu, uszkodzona jest karta graficzna. Przez ponad 2 lata pracowałem w serwisie komputerowym i w takich przypadkach zawsze była karta uszkodzona, nie zasilacz, nie coś innego tylko karta. Sam miałem podobny problem z kartą GeForce 7600GT. W takim przypadku w 90% kartę można "naprawić" poprzez "wygrzanie" chipsetu. Jednak często problem wraca. Mi wrócił 2 razy, 2 razy wygrzewałem kartę, po czym padła na amen. Także szykuj się na wymianę.


(Barszczyna) #10

Byłem przygotowany na to, więc w sumie nie jestem zaskoczony. Chociaż stawiałem też na zasilacz/płytę, bo jak pisałem - na karce VGA występuje dokładnie ten sam problem. Czy może mieć na to wpływ GeForce? Czy to przypadek, że obie karty szlag trafił z dokładnie takim samym rezultatem?

No i pytanie odnośnie kart graficznych, gdyż od 2009r właściwie zatrzymałem się w czasie, jeśli chodzi o rozwój sprzętu. :stuck_out_tongue_winking_eye: Jaką kartą w cenie 300-450zł zastąpić mojego kochanego 9800GT? Oczywiście w grę wchodzi tylko nVidia, Radeonów nie chcę. Czy np GeForce GTS 450 1GB DDR5 783/3608MHz będzie dobrym zakupem? No i pytanie: Gainward, Galaxy, Palit czy Gigabyte?


(majcovsky) #11

Gigabyte albo MSI - rok dłuższa gwara to nie w kij dmuchał.

Do tego Quada i planowanej grafy byłby potrzebny lepszy zasilacz...

Feel-III, mimo że nie jest już tak cienki jak poprzednicy, to jednak nie ufałbym mu tak bardzo. Jeśli możesz to zrób zdjęcie tablicy znamionowej zasilacza.


(Barszczyna) #12

http://www.speedyshare.com/files/267179 ... ie1036.jpg

lub

http://zapodaj.net/1978b493e07d.jpg.html

Zasilacz wolałbym wymienić, tylko pytanie teraz, czy trzeba mi 500W?


(majcovsky) #13

Chyba nie muszę mówić, jak bardzo ta tabliczka mi się nie podoba... Brak informacji o linii 12V.

Jeśli planujesz jakieś zmiany, w pierwszej kolejności zainteresuj się wymianą zasilacza na jakiegoś Fortrona/Corsaira/OCZ etc.


(Barszczyna) #14

Jaką moc ma mieć ten zasilacz i jaki konkretnie model? Niestety, ale kompletnie się na zasilaczach nie znam.


(igrek) #15

Fortron 460ghn wystarczy 460W certyfikat 80+ maksymalna moc na linii 12v 408W do tego tani


(Barszczyna) #16

Ten zasilacz na pewno będzie dobry? Z tego, co się orientuję, to mój obecny był droższy.


(majcovsky) #17

Będzie dobry i wystarczający, ale jeśli planujesz budować coś nowego na nim, to bardziej się opłaca wybrać coś z większym zapasem mocy.

Poszukaj informacji o OCZ ModXStream Pro 500W...


(Barszczyna) #18

Mam zamiar wymienić tylko kartę graficzną, no i zasilacz oczywiście.


(majcovsky) #19

Odnośnie grafy - jedyny opłacalny model zielonych to GeForce 460 , odnośnie zasilacza - nie masz się czym przejmować, spokojnie uciągnie ze sporym zapasem. Myślałem po prostu o zasilaczu na przyszłość - czyt. migrację na Socket 1155 lub AM3+ i DDR3 (bo kiedyś to będzie nieuniknione)


(Barszczyna) #20

GeForce 460 odpada, nie mam na tyle pieniędzy niestety.