Artefakty i nie włączający się windows w nowo złożonym używanym PC

Witam serdecznie,

Ostatnio mimo widma przestarzałych części, zaryzykowałem i złożyłem tego blaszaka:

Odpalam i…

Dobra, może jakieś sterowniki trzeba zainstalować, czy coś zaraz google pomoże… No nie pomoże, a Windows się nawet nie włączył…

Więc chciałbym zapytać osób troszkę bardziej doświadczonych co z tym fantem poradzić? Tzn jakie powinny być czynności przedserwisowe (chodź wolałbym go uniknąć bo wyniesie pewnie spory % wartości PC).

Jeśli chodzi o dokładniejszy opis to mam możliwość wejścia do BIOS-u, wybrania dysku i dostęp do narzędzia naprawy Windowsa. Myszka i klawiatura bez problemów. Komputer chodzi cicho (płyta nie piszczy), nie grzeje się, a diody się świecą.

Nie instalowałem żadnych sterowników do karty graficznej (dostałem bez płytki) czy czego kolwiek, a dysk został wyjęty ze starego komputera i włożony do nowego wraz ze strarym systemem, plikami etc (powód problemów z windowsem? artefaktów?). Jako, że jestem laikiem może też coś źle podłączyłem (mam nadzieje, choć wątpię).

Z podstawowego składu zamieniłem
zasilacz na Corsair vx550w
ram na Samsung M378B5273DH0-CH9 (DDR3, 1333Ghz)
dysk na Segate barracuda 7200.12 500Gb
a reszta po staremu czyli MS-7728 v 2.0, i5-2400 i GTX 670 (tyle że od ASUS-a)

Pozdrawiam i liczę na pomoc :wink:

PS: Nie mam możliwości przetestowania podzespołów na innym sprzęcie (posiadam tylko zasilacz HP 350W)

PS2: Nie mam płytki z Windowsem.

Drugie zdjęcie ( 1-szym poście może być tylko jedno)

Tak na pierwszy i drugi rzut oka - tak zazwyczaj objawia się uszkodzenie karty graficznej. Wyjmij GTX-a i zobacz czy komputer uruchomi się z poprawnym obrazem przy użyciu karty zintegrowanej w twoim i5.

1 polubienie

Tyle że płyta jest pozbawiona wyjścia wideo.

Karta graficzna może też powodować ten problem z uruchomieniem Windowsa?

Ogólnie mam nadzieje, że to nie karta, gdyż jest to jedyny element kupiony poza allegro i bez gwarancji rozruchowej… Więc chciałbym sprawdzić wszystkie możliwości, bo czuję, że ze zwrotem może być ciężko. :frowning:

Jesteś pewien że poprawnie podałeś model płyty głównej ? Z tego co widzę, to wersja 2.0 posiada zarówno port VGA jak i HDMI …

Owszem jestem pewien. Płyta z filmu na Dobre Programy (link podałem w 1. poście) też nie ma, więc to pewnie jakaś popularna dla tej płyty praktyka.

Nie - to raczej popularna praktyka sprzedających na Allegro - płyty bez wyjść video, MSI produkowało jako OEM dla Mediona …
Tak czy inaczej - komputer zdaje się działać. Gdybyś miał kartę ATI - to bym powiedział że masz pecha, ponieważ z kartami ATI na tych płytach to w ogóle były jazdy bez trzymanki, a tak … pozostaje ci jedynie podmienić kartę graficzną na dowolną inną - jeśli przynajmniej BIOS wyświetli ci się poprawnie - to będzie 100% pewności że to karta jest uszkodzona, a nie np. slot PCI-E. Z drugiej zaś strony - doświadczenie podpowiada mi że nadal masz 80 % szansy na to że uszkodzony jest właśnie GTX.

1 polubienie

Dzięki wielkie za pomoc. Szkoda, że nic nie mogę zrobić…

Chodź mam uszkodzoną (raz daje obraz raz nie) kartę GTX 405, więc zaraz sprawdzę może coś akurat…

Co do doświadczenia orientujesz się czy będzie miało znacznie (cenowe) czy do serwisu oddam kartę z zapytaniem “czy działa?”, czy oddam komputer z zapytaniem “co nie działa?”

Po trzecie chciałbym zapytać czy ma ktoś doświadczenie, jak można przekonać sprzedawcę do zwrotu (mam dane adresowe, nr konta itp.)

Włóż 405 i zobacz - jeśli obraz się pojawi - to zrób zdjęcie.
Doświadczenia cenowego nie mam. Gdybyś przyszedł do mnie w czasach kiedy prowadziłem działalność gospodarczą, pewnie sprawdziłbym kartę za przysłowiowe “dziękuję” - ale czasy się zmieniły więc naprawdę na to pytanie ci nie odpowiem.
Wracając do zdjęcia i ostatniego pytania - to chyba sam się domyślasz do czego zmierzam …

Co do trzeciego. Pytanie ile czasu masz ten komputer? Bo jeśli w ciągu 14 ostatnich dni i został zakupiony przez internet to po prostu oddaj towar bez podania przyczyny masz takie prawo. Jeśli nie to powołaj się na rękojmie. Oczywiście najpierw musisz mieć pewność ,że to karta jest winna.

Karta dotarła dzisiaj. Zamawiałem poprzez OLX więc (z tego co wiem) te 14 dni nie specjalnie ma zastosowanie (?). A kartę nie bez powodu chcę oddać do serwisu gdyż po niemalże 10 wiadomościach mogę podejrzewać, że sprzedawca to starszy człowiek nie mający pojęcia o awarii (np. zdanie "zaufam Panu i wyśle za pobraniem). Swoją drogą nie była zbyt dobrze zabezpieczona…

Niestety z GTX 405 zareagowała za pierwszym razem sygnałem dźwiękowym 1 długi i 2 krótkie potem już pc startuje dokladnie tak samo ale bez artefaków gdziekolwiek (wciąż windows nie startuję i tylko narzędzie naprawy się włącza + bios itp).

Jak rozumiem świadczy to że moja karta (GTX 670) jest na 100% uszkodzona i to ona jest winna za artefakty, a nie jakieś sterowniki, zasilacz…?

Jeżeli tak to co z Windowsem? Wina tego, że jest zainstalowany na dysku wyjętym z kompletnie innego komputera?

Takie cuda to tylko na Linuksie. Przekładanie dysków z Windows pomiędzy różnymi komputerami kończy się właśnie w ten sposób.

1 polubienie

W takim razie da się go jakoś uzdatnić do użytku, czy należy wyczyścić dysk i wgrać z płytki nowy system?

Dać się - da, ale wymaga to trochę zachodu. Jeśli nie masz na tym dysku jakichś danych nie-do-odzyskania, to zalecałbym postawienie systemu od nowa, nie tylko formatując dysk, ale wręcz usuwając i ponownie zakładając partycje.

Spróbuj sformatować Dysk, zeskanować go. Jeżeli wystąpią jakieś błędy, napisz tutaj. Być może dysk będzie do wymiany.
Karta Graficzna na moje oko też jest uszkodzona.

A można prosić o podlinkowane jakiegoś dobrego sposobu na zrobienie tego wszystkiego? (jestem kompletnym laikiem)

Coś takiego może być?

Czy jest może jakiś lepszy/łatwiejszy sposób? [coś czytałem o GParted (?)]

https://www.microsoft.com/pl-pl/software-download/windows10 // Tutaj masz Instalke Windows 10 Oryginalną, tam możesz sformatować PC, i zainstalować oczywiście Windowsa.
Jeżeli już zainstalujesz System, pobierz dowolny skaner dysku który odczyta błędy jeżeli takowe wystąpią.

1 polubienie

Dzięki wielkie wszystkim za pomoc. Windows zainstalowałem i wszystko jest ok, a co do karty to pożyczyłem od kolegi płytę z cpu i tam karta też nie działała, więc wszystko jasne

Pozdrawiam

(Do zamknięcia)