Witam. Od jakiegoś czasu na pulpicie zaczęły mi się pokazywać artefakty graficzne. Artefakty mam takie jak na tym filmie https://www.youtube.com/watch?v=DKJxnpMOXQQ
Artefakty pokazują się tylko na pulpicie. Podczas grania artefakty nie pokazują się. Robiłem benchmark programem FurMark i podczas benchmarku też artefakty się nie pokazywały. Wczoraj czyściłem komputer i na procesor oraz grafikę nałożyłem pastę Accura Heat Absorber 6 Gold. Komputer nie był podkręcany ani nie kopałem na nim kryptowalut. Mam podłączone 2 monitory, główny Dell 2208WFP podłączony jest kablem HDMI-DVI a drugi BENQ ET-0026-B podłączony jest kablem VGA z przejściówką na DVI. Czy jest jakiś sposób by temu zaradzić?
Specyfikacja:
CPU: AMD Phenom II X4 970 Black Edition 3.50 GHz
MOBO: GA-MA770T-UD3 Rev. 1.3
GPU: AMD Radeon HD 5770 1GB Wersja z chłodzeniem od HIS Zdjęcie Karty Graficznej
RAM: GoodRam DDR3 4GB 1333 MHz CL9 Dual Channel (2x 2 GB)
PSU: LC Power LC6450 V.2.2 450W
CPU Cooler: Cooler
HDD: Seagate Barracuda 2TB ST2000DM006
Z góry dziękuję za pomoc
A co się dzieje jak popracujesz na 1 monitorze? występują tak samo artefakty, czy tylko przy podłączonych wielu?
4GB na 64 bitach…
procesor mocny ze słabą pamiecią i lichą grafiką…
pokazują się artefakty bo sprzęt ci daje znak że jest słaby…
to po pierwsze…
po drugie - dwa monitory na jednej karcie graficznej i każda na innym wyjściu ??
po to są dwa inne wyjścia na karcie graficznej by można podłączyć na inne wejścia do monitora, a nie by podłączyć dwa monitory…
to że masz obsługe dwóch i więcej monitorów nie oznacza że podłączenie takie nie spowoduje kłopotów
doinwestować w pamięć - kości ddr3 nie są drogie to tez może być skutek
Ale klepiesz bzdury… By podłączyć drugi monitor muszę dokupić druga kartę graficzną? Ty se jaja robisz, czy czegoś nie zrozumiałem?
Tak samo to nie jest wina pamięci RAM.
Pierwsze co mi przychodzi do głowy to zbyt niskie zegary GPU W Idle. Nie powinno się coś takiego ogólnie dziać, ale może karta powoli idzie się kochać. Może tak spróbować wygrzać kartę w piekarniku, choć osobiście tego nie polecam?
Windows 7 - artefakty tylko na pulpicie sugerują przeładowanie pulpitu. Miałem podobnie przy ruchomej tapecie i pełnym pulpicie.
Także problem może wystąpić przy przeładowanym iconcache.
Sugerujesz, że jeśli w monitorze mam HDMI i DVI, a na karcie graficznej 2x DVI, to mam oba DVI z karty podłączyć pod HDMI i DVI w monitorze?
masz dwa wyjścia dvi na karcie?? to znaczy ze ta karta jest przystosowana do pracy z równo wymiarowymi monitorami…logiczne…
masz wyjście dvi i vga na karcie?? to znaczy ze karta obsługuje nowe monitory z wejściami dvi i stare monitory z wejściami vga
masz na karcie graficznej trzy wyjścia - każde inne - to znaczy że:
na przykład
- możesz podłączyć 17 calówke starą jak świat - bo ma wejście vga
- możesz podłączyć nową 17tke bo ma wejście dvi
- możesz podłączyć ekran lcd bo ma wejście hdmi
ale - podłaczasz jeden monitor pod vga i drugi pod dvi i uruchamiasz je razem - zarzynasz kartę graficzną i to tak bez litości - ma ZA MAŁO PAMIECI…
zasada jest prosta i stara jak świat - jedno wyjście z karty - jeden monitor…
widziałeś by ktoś podłączał wszystkimi wyjściami przez kable do jednego monitora??
unlogical i może spowodować krótkie spięcie
@Lordek - stonuj proszę - bo moja wypowiedź jest wybitnie jasna… ale może nie dla wszystkich …
mam tą samą karte GPU…
spróbuj ją wsadzić do piekarnika…
sposób jest nie mądry i wynika z niewiedzy - komuś sie udało raz czy drugi - ale ci co zgrilowali sobie karty graficzne siedzą najczęściej cicho bo wiedzą ze spotkają się z ośmieszeniem…
stonuj - jesteś moderatorem - więc tym bardziej stonuj…
moje córki są od ciebie starsze… więc tym bardziej stonuj…
Jak dla mnie “wrzucanie do piekarnika” działa. Może dlatego, że trochę o tym poczytałem, ale na kilka razy wszystkie karty żyją.
@TehemoJG 2 Monitory mam podpięte do dwóch wejść DVI w karcie graficznej. Tylko że w głównym jest podpięty do DVI w monitorze a w Benq jest podpięty do VGA ale jeśli chodzi o grafikę to oba monitory są wpięte do dwóch wejść DVI
Co Ty za bzdury piszesz? Ludzie mają podpięte nawet po trzy monitory pod jedna kartę i nie puszczają chałupy z dymem. Podaj mi źródło tych rewelacji, bo brzmi to jak jakiś urban legend z jakiegoś sklepu “nie dla idiotów”, gdzie sprzedawca wcześniej przyklejał znaczki na kopertach…
Ty wiesz co to jest Reballing? Wygrzanie karty ma za zadanie rozgrzać spoiwo lutownicze by ponownie zapewniało łącznie. Metoda jest cholernie ryzykowna, ale stosuje się ją na kartach, które tak czy siak wylądują w koszu jak nic się nie zmieni. Jak się nie uda to zazwyczaj nikt nie płacze.
Piszesz kompletne bzdury z powodu niewiedzy lub wiedzy wybiórczej wprowadzając użytkownika w błąd. Sam używam dwóch monitorów i jeden jest na DP, drugi na DVI oba na różnych przejściówkach, bo monitory są słabo wyposażone i wsio działa.
Twoja wypowiedź całkowicie jest nie jasna, bo nie ma potwierdzenia w niczym.
i to tworzy problemy - bo karta w tym momencie tworzy dwa niezależne wątki zamiast dwóch podzielonych
karta też do nowych nie należy więc rozdziela pamięć na połowe - nie współdziela ale rozdziela - to nie jest rozdzielenie obrazu na dwa RÓWNORZĘDNE MONITORY, tylko dwa inne - mam dwa monitory Nec’a 24w, oba są podłączone do jednej karty na dwa wejścia dvi, one też mają wejścia dvi - obraz jest rodzielony na dwie równorzędne części
podłączając monitor na vga sytuacja jest taka sama - albo dwa wejścia-wyjścia tego samego typu albo zrezygnować…
konkluzja - nie mieszać sposobów podłaczania monitorów, starać sie nie używać przejściówek
ile pracujesz w IT??
bo ja swój pierwszy program napisałem w 1986 roku…
nie było cie jeszcze na świecie…
mam Sapphire na 4 monitory - każde wyjście to HDMI… nie ma ani jednego DVI czy VGA… czemu ???
nie wiesz…
na drugim kompie mam podłączone dwa monitory NEC’a - graficzne, pod jedną karte na wyjścia DVI-D - pomimo że jest wyjście VGA czemu nie jest podłączony jeszcze jeden pod VGA ??
nie wiesz…
Reballing polega na podgrzaniu do temperatury topienia lutów, gdzie to pomaga w spojeniu GPU z płytą… i podgrzewa się SAMO GPU, a nie całą kartę, bo mogą nie wytrzymać na przykład triac, które są oddalone od źródeł ciepła z uwagi na swoją budowe… do czego służą układy/zesp[oły triac ??
nie wiesz…
więc jak czegoś nie wiesz - zamilcz…
i nie obrażaj mnie młodzieńcze, bo do mojej wiedzy jeszcze ci brakuje bardzo dużo… i pienisz się wiedząc tylko to co przeczytasz - bo nie masz zawodowo do czynienia z IT… a ja tak… i pracuje dłużej niż masz lat…
@LORDEK Nie mam możliwości wygrzania karty w piekarniku ponieważ mam w domu jeden piekarnik a w nim nie mogę tego zrobić bo po tym zabiegu zostaną w piekarniku szkodliwe pierwiastki
Jezus Maria:
Piekarnik to domowy sposób by nie płacić za profesjonalne usługi jak nam bardzo nie zależy już na sprzęcie. Ważne jest dobranie temperatury, czas i wymontowanie czy osłona zbędnych elementów, które mogą się uszkodzić…
Co ma praca w IT do pracy monitorów? VGA to wyjście analogowe, którego również używałem z powodzeniem jednocześnie z HDMI i DVI, jak musiałem kombinować ze starymi monitorami - nic się nie sypało i nie słyszałem nigdy by karta przez to umierała w męczarniach - nie ma co tam tak straszni pracować wyświetlając pulpit, a nawet gry… A jak się podłączało monitory do starszych laptopów mających wyjście VGA + HDMI? No własnie i nie trzeba było cudów by wsio działało. Naprawdę chciałbym źródło tych rewelacji, ale póki co rzucasz tylko teorią i niczego nie wyjaśniasz. Wyjaśnij
Dlaczego kolega w idle ma artefakty, a podczas gry jest wsio ok? Podczas gry przecież powinno być jeszcze gorzej…
Chce konkretów, ale ich nie dostaję. Zamiast tego mam jakieś przechwałki o programowaniu…
Kolego @TehemoJG Twoje teorie pochodzą chyba z czasów kiedy uczyłeś się stawiać pierwsze kroki w programowaniu, a uznawanie się za wszechwiedzącego i w ogóle “naj” na tym forum jest nie na miejscu, bo nie jedna osoba Cię tu zaskoczy.
@TehemoJG Ty tak na poważnie? Jasne, że dodatkowy monitor ora RAM k. graficznej, ale co ma do tego podłączenie pod analogowe?