Artefakty w grafice po załadowaniu Linux Mint


(skrzek) #1

Witam, mam mały problemik z grafiką.

Zainstalowałem najnowszego Minta LMDE - 64bit z MATE i Cynamonem - wersja live z płyty odpaliła się bez problemu i pozwoliła na instalację systemu, po instalacji w momencie ładowania modułów pojawiają się w pewnym momencie artefakty na monitorze. Ale ekran logowania wyświetla się poprawnie i pozwala na zalogowanie do sesji MATE, cinnamon.. xclient.

A po zalogowaniu do środowiska mam takie krzaczki:

http://img215.imageshack.us/img215/5391 ... 074210.jpg

W kompie jest grafika Nvidii, sterowniki mam pobrane (ale nie zainstalowane), ale w taki sposób to niemożliwe jest ich zainstalowanie... aha konsola też jest poprzestawiana i nie przewija się, tzn po paru komendach (które ciężko doczytać) robi się wszystko na pamięć bo ekran stoi w miejscu.


(nintyfan) #2

Uruchom LIve CD, odpal emulator terminala, i wykonaj:

sudo su

mkdir /system

mount /dev/sda1 /system # /dev/sda1 to tylko przykład

mount --bind /sys /system/sys

mount --bint /proc /system/proc

mount --bind /dev /system/dev

chroot /system

Zainstaluj teraz sterowniki, a następnie CTRL+D, CTR+D.


(ra-v) #3

Sterowniki Nouveau czy Nvidia?


(marcin82) #4

No to podaj wynik:

lspci -k | grep -A3 VGA

(skrzek) #5

krzaczyło na sterownikach Nouveau

dodałem przy starcie w grubie opcję "nomodeset"

i ruszył bez problemu, zablokowałem Nouveau http://dug.net.pl/tekst/142#nouveau by zainstalować sterowniki od Nvidii i jakoś działa, choć był jakiś problem po aktualizacji z pakietem gdm3 (nie mógł nadpisać jakiegoś pliczku .png) więc wymusiłem mu instalację, problem w tym, że nie chce uruchomić gnome3, ani cynamona - po zalogowaniu i wyświetleniu pulpitu pokazuje planszę, że "coś poszlo nie tak i nie można przywrócić systemu" na MATE działa ok.


(ra-v) #6

Z Nouveau to normalne, miałem 2 karty Nvidii i 4 systemy i na 3 systemach się krzaczyło coś.